SEF BRITANSKE DIPLOMATIJE RAZGOVARAO SA MOMCILOM KRAJISNIKOM

Kuk pozvao Karadzica da se preda

Krajisnik pozvao istrazitelje Haskog tribunala da dodju u RS i upozorio britanskog ministra da javno mnjenje misli da je “Karadzic nacionalni junak"

Momcilo Krajisnik i Robin Kuk daju izjave
za novinare posle sastanka u Lukavici

Lukavica, Beta. - Ministar inostranih poslova Velike Britanije Robin Kuk pozvao je juce bivseg lidera bosanskih Srba Radovana Karadzica da se preda Haskom tribunalu. “Rado bismo docekali takav njegov potez, jer on ne sme ni pomisliti da ce medjunarodna zajednica pustiti da se to pitane resi samo od sebe. Isrtrajacemo do kraja na resavanju tog pitanja", rekao je Kuk nakon razgovora sa clanom bosanskog Predsednistva iz Republike Srpske (RS) Momcilom Karjisnikom. Sef britanske diplomatije je, takodje, pozdravio odluku trojice bosanskih Srba da se predaju Haskom tribunalu, a narocito izjavu jednog od njih, Sime Zarikca, da ima poverenja u taj Tribunal. Kuk je podrzao “promenu u politici RS" i napredak u ispunjavanju Dejtonskog sporazuma. On je naglasio da su medjunardona zajednica i Evropska unija (EU) izrazile spremnost da tu promenu podrzi ulaganjem u odnovu RS i poboljsanje ekonomskog zivota tog dela BiH. “EU zeli partnetstvo sa svim narodima u BiH kako bi se izgradio trajan mir", rekao je sef britanske doplomatije.

Kao vrlo vazno pitanje Kuk je istakao povratak izbeglica, rekavsi da “RS takodje mora pokazati da je spremna da saradjuje u tom pravcu, a posebno novoizabrani opstinski organi u Srebrenici moraju biti u toj funkciji", naglasio je Kuk.

Komentarisuci poziv Karadzicu da se preda, Krajisnik je rekao da je tokom razgovora sa Kukom pozvao haske istrazitelje da obave istragu u RS. “Mi cemo im omoguciti kontakt sa svim licnostima i staviti im na uvid sva dokumenta koja ih interesuju", rekao je Krajisnsik. “Sto se Karadzica tice, ja sam rekao da u RS postoji javno mnenje koje veruje da optuzeni nisu ratni zlocinsci nego nacionalni junaci i da ih neko zeli politicki osuduti", dodao je on. Komentarisuci predaju trojice Srba, Krajisnik je izrazio zadovoljstvo sto su “neke licnosti izjavile da veruju u Haski tribunal" i rekao da je to “njihov licni osecaj".

Britanski ministar optuzuje Tudjmana za netoleranciju

Sarajevo, Beta-AFP. - Sef britanske diplomatije Robin Kuk optuzio je juce hrvatskog predsednika Franju Tudjmana za netoleranciju prema drugim etnickim zajednicama. “Takvo ponasanje nije u redu u jednoj zemlji koja zeli da ojaca veze za Evropom", rekao je Kuk na konferenciji za novinare u Sarajevu. Naglasavajuci “regionalnu dimenziju bosanskog problema", on je istkao da na mapi Evrope, “ni sada ni u ubuduce, nema mesta ni za 'Veliku Hrvatsku' ni za 'Veliku Srbiju'". Kuk je rekao da hrvatska vlada sada predstavlja glavnu prepreku povratku nehrvatskih izbeglica u mesta pod hrvatskom kontrolom. “Tudjmanova netolerancija u njegovim nedavnim izjavama u Zagrebu nema mesta u zemlji, kojoj glavna briga treba da bude jacanje veza sa Evropskom unijom", dodao je Kuk.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /