ZORA ZIGIC ODLUCIO DA SE PREDA HASKOM TRIBUNALU

Optuzen za ubistva u logoru Keraterm

Beograd, Beta. - Zoran Zigic, rodom iz sela Kozarca kraj Prijedora, koji je najavio da ce se predati Haskom tribunalu, optuzen je za zlocine protiv covecnosti i druge zlocine u logoru Keraterm kod Prijedora 1992. godine. Zigicev advokat izjavio je prekjuce u Banjaluci da je Zigic, koji se nalazi u vojno-istraznom zatvoru, samoinicijativno odlucio da se preda, “jer u potpunosti veruje u nepristrasnost Haskog tribunala".

Zoran Zigic (1958) optuzen je 21. jula 1995. godine zajedno sa jos 12 lica za zlocine u logoru Keraterm kod Prijedora, od maja do kraja avgusta 1992. godine. Optuznicom “Sikirica i drugi" optuzeni su komandanti logora, strazari, islednici i druga lica koja su slobodno ulazila u logor i ubijala i mucila zatvorenika nesrpske nacionalnosti sa podrucja opstine Prijedor. Zigic je, prema optuznici, bio jedan od petorice ljudi koji su cesto dolazili u logor i izivljavali se nad zatvorenicima koje su mucili i ubijali. U Keratermu, jednom od logora koji su srpske vojne i politicke vlasti otvorile nakon zauzimanja opstine Prijedor u aprilu 1992. godine, bilo je, prema optuznici, zatvoreno vise od 3.000 bosanskih Muslimana i Hrvata. U logoru, koji se nalazio u nekadasnjoj fabrici keramickih plocica, zatvorenici su drzani u neljudskim uslovima. Sa njima se, prema optuznici, surovo postupalo. Ubijanja, seksualno zlostavljanje, mucenje i prebijanje bili su svakodnevna pojava, navodi se u optuznici.

Zigic se pominje u desetak tacaka optuznice. Okrivljen je za ucesce u ubistvu najmanje 140 stanovnika dela prijedorska opstine zvanom “Brdo", koji su u Keraterm dovedeni oko 20. jula 1992. godine. On je, prema optuznici, ucestvovao u visecasovnom pucanju iz mitraljeza i drugog teskog oruzja po prostoru u kojem su bili zatvoreni zitelji Brda, od kojih je najmanje 140 ubijeno i oko 50 ranjeno. Zigic je optuzen i za prebijanje i izivljavanje nad zatvorenicima, koje je, na primer, primoravao da leze na polomljenom staklu, da sa kamiona skacu na glavu, a neke je prisilio na felacio. Optuzen je da je ucestvovao u ispitivanju Faiza Mukanovica, kome su posle Zigic i drugi nozem isekli vrat naocigled njegove zene i deteta dovedenih u logor da bi gledali mucenje.

Dragoljub Kunarac se predao Haskom tribunalu

Pale, Beta. - Bosanski Srbin optuzen za ratne zlocine u Foci Dragoljub Kunarac juce se dobrovoljno predao francuskom bataljonu Sfora u bazi Filipovici, nedaleko od tog grada. Kunarac (37) je bio komandant srpskih dobrovoljackih jedinica u Foci. Sa jos sedam lica optuzen je za organizovanje silovanja Muslimanki u Foci i za silovanje tri zene, ukljucujuci jednu petnaestogodisnju devojcicu. On je u bazu Sfora stigao u pratnji porodice i svog advokata, odakle je helikopterom prebacen na mostarski aerodorom, a odatle je upucen u Hag. Kunarac je prvi iz grupe osam bosanskih Srba iz Foce, koje Haski tribunal tereti za zlocine protiv covecnosti, odnosno za masovna i sistematska silovanja Muslimanki.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /