POSETA DELEGACIJE VLADE CRNE GORE SLOVENIJI

Uspostavljanje privrednih veza i u interesu SRJ

Ljubljana. - Viseclana ministarska delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi ministar bez portfelja Vojin Lazarevic juce pre podne je promotivnim letom "Montenegroerlajnza" doputovala u posetu Sloveniji. Prve razgovore imala je u Ljubljani sa potpredsednikom Vlade Slovenije Marjanom Podobnikom i nekolicinom ministara.

Posle jednocasovnih razgovora Lazarevic je novinarima izjavio da je docek u Sloveniji bio vrlo srdacan i razgovori vrlo otvoreni, dok je Podobnik rekao da je izuzetno zadovoljan sto je doslo do ove posete. On je istakao da se razgovaralo o obnovi turistickih objekata u Crnoj Gori, gradnji puteva, skolskih objekata te otvaranju avionskog i brodskog saobracaja, dok je Lazarevic naveo da je bilo reci o investicijama, opremanju hotela u Crnoj Gori, otvaranju carter avionskih linija izmedju Ljubljane i Maribora s jedne, te Podgorice i Tivta s druge strane, sto bi uz jednostavni rezim turistickih viza povecalo dolazak Slovenaca na Crnogorsko primorje.

Na novinarsko zapazanje da je ovim susretom "preskocen" Beograd, Lazarevic je uzvratio da je "forma u diplomatiji vazna, ali da je zelja za saradnjom prevazisla formu", uz isticanje da se do uspostave poverenja pocinje malim koracima koji su u obostranom interesu, ali i u interesu SRJ. Potpredsednik Vlade Slovenije je ocenio da je sada pokazana "dobra i velika volja i interes" za normalizaciju sa Jugoslavijom a da najvecu prepreku tome - pitanja sukcesije treba resavati "zivotnijim putem". Podobnik je ponovio sluzbeni slovenacki stav da je neprihvatljiv zahtev SRJ da bude jedini naslednik bivse SFRJ.

Trodnevnu radnu posetu Sloveniji crnogorska delegacija nastavlja razgovorima u Privrednoj komori i odlaskom u Maribor gde ce imati razgovore sa ministrom za malu privredu i turizam Jankom Razgorsekom, i privrednicima u mariborskoj regiji, u organizaciji mesovitog slovenacko-crnogorskog preduzeca "Slomont".

S. Sicarov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /