NASA BORBA SAZNAJE: PREGOVORI LEVICE I SPO OKO FORMIRANJA NOVE VLADE ULAZE U ZAVRSNICU

Sastav novog kabineta - 18. marta

Ministri iz SPO: Bojan Dimitrijevic, Vojislav Vukcevic, Vojislav Mihajlovic, Spasoje Krunic, Nebojsa Atanackovic, Milan Mikovic i, mozda, Milan Bozic. SPS drzi u rezervi Seseljevu ponudu da podrzi manjinsku Vladu levice. JUL dobija tri ministarstva i jedno potpredsednicko mesto, a drugo - Nova demokratija

Pregovori levice i Srpskog pokreta obnove oko formiranja Vlade Srbije nisu upali u krizu, niti je Srpska radikalna stranka u opciji za sastav buduce vlade, saznajemo u Socijalistickoj partiji Srbije. Pojedini mediji objavili su informaciju da je SRS, nakon izglasavanja budzeta u Saveznoj skupstini, poslala signal SPS-u o mogucnosti da podrzi manjinsku vladu levice. Clan rukovodstva SPS tvrdi za nas list da su srpski radikali nepozeljni u novoj vladi, kao sto je nepozeljna i njihova podrska, jer je Srbiji potrebna saradnja sa medjunarodnom zajednicom, sto bi u slucaju koalicije vladajuce partije i radikala bilo iskljuceno.

Nova Vlada Srbije, kako je prvobitno svojim partijskim kolegama najavio predsednik Srbije Milan Milutinovic, trebalo je da bude formirana pocetkom marta, ali po poslednjim informacijama, u SPS postoji cvrsta resenost da sve bude u roku, po Ustavu i zakonu. Mirko Marjanovic bi sastav novog kabineta mogao da objavi u sredu, 18. marta, kada istice cetvorogodisnji mandat staroj vladi, kaze nas izvor iz SPS-a.

SPO sigurno ulazi u sastav buduce vlade, bez obzira na jos uvek velika protivljenja clanova SPS i JUL-a. Kako saznajemo, Vuk Draskovic ima ceste kontakte sa Milanom Milutinovicem i jedino sa njim usaglasava buducu kadrovsku raspodelu.

Po poslednjim informacijama do kojih smo dosli u vladajucoj partiji, SPO-u ce pripasti 10 mesta u Vladi Srbije, od cega ce jedno biti potpredsednicko, sedam resornih ministarstava i po jedno mesto ministra koordinatora i ministra bez portfelja.

Marjanovic se ne povlaci

JUL je za sada pokazao interesovanje da zadrzi Ministarstvo zdravlja za Leposavu Milicevic i Ministarstva finansija za Borisava Milacica, dok bi ministar turizma bio Slobodan Cerovic. Informacija o navodnom povlacenju Marjanovica sa mesta mandatara plod je necije maste, ili zelje, kaze funkcioner SPS za nas list i dodaje da bi Marjanovic mogao da se povuce samo ukoliko mu se pogorsa zdravstveno stanje.

Nas izvor iz vrha vladajuce partije tvrdi da ce Jugoslovenska levica, shodno snazi od 19 poslanickih mesta koje ima u parlamentu, dobiti jedno potpredsednicko i tri ministarska mesta, a Nova demokratija samo jedno mesto potpredsednika Vlade na kome socijalisti zele da vide Slobodana Radulovica.

Kadrovska raspodela levice i SPO ne ide, medjutim, potpuno glatko, jer Vuk Draskovic tvrdo pregovara, prenosi nas izvor iz vladajuce partije. Niti je levicare upoznao sa imenima svojih clanova koje vidi kao buduce ministre, niti Draskovic sa svojim clanovima diskutuje o raspodeli ministarskih mesta. U SPO su nam takodje potvrdili da Draskovic imena pretendenata za sustinsku podelu vlasti cuva kod sebe kako bi sprecio eventualne stranacke nesuglasice, jer svi vidjeniji funkcioneri SPO misle da ce biti ministri.

Sednica Glavnog odbora SPO koja je zakazana za nedelju razresice dilemu oko ulaska SPO u Vladu, iako ce ova stranka pre zvanicnog saopstavanja odluke cekati nastavak konsultacija kod Mirka Marjanovica. U SPO se juce pominjala mogucnost da Marjanovic zakaze nastavak konsultacija za petak, cime bi SPO u nedelju imao odresene ruke da definitivno odlucuje, a odluka ce biti onakva kako Draskovic predlozi, kaze clan Predsednistva SPO za nas list insistirajuci na anonimnosti.

Po njegovim recima SPO je za sada dobio signale od levice da moze da racuna na Ministarstvo vera, Ministarstvo za veze sa Srbima van Srbije, Ministarstvo za privatno preduzetnistvo, gradjevinarstvo i industriju, a oko ostalih ministarstava se jos uvek "vodi bitka". Vladajuca partija odbija da SPO-u dodeli Ministarstvo informacija i pravosudja za sta je SPO odavno pokazao interesovanje, prenosi nas izvor. Bez obzira sto samo Draskovic zna imena clanova SPO koji bi mogli biti ministri, funkcioner SPO sa kojim smo razgovarali kaze da je logicno da su na Draskovicevom spisku najbolji kadrovi ove stranke, a jedina dilema koju Draskovic moze da ima jeste da li ce zadrzati beogradsku vlast u kompletnom sastavu. Nas izvor tvrdi da su gotovo sigurno buduci ministri Bojan Dimitrijevic, Vojislav Vukcevic, Vojislav Mihajlovic, Spasoje Krunic, Nebojsa Atanackovic, Milan Mikovic, dok Milan Bozic ne pokazuje interesovanje za takav angazman, osim ako Draskovic ne bude insistirao, jer je Bozic jedini clan SPO koji sve poteze levice moze da drzi pod kontrolom, smatra nas izvor i potvrdjuje da je Borivoje Borovic "bivsi" kada su u pitanju sve buduce funkcije na koje SPO pretenduje, jer je Borovic otvoreno podrzavao struju otcepljenog Velimira Ilica.

Pregovori levicara i SPO, sudeci po pokazateljima nisu u krizi, vec ulaze u samu zavrsnicu. S obzirom da se pregovori odvijaju na najvisem nivou, odnosno da razgovaraju samo predsednici stranaka, gotovo je nemoguce otkriti kompletan spisak buducih ministara, ali je vec izvesno da je nova vlada na vidiku za desetak dana.

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /