POVODI: DA LI CE SKUPSTINA SRBIJE USKORO RASPRAVLJATI O KOSOVU

Opozicija prosla test socijalista

Sednica Skupstine Srbije bice i prilika za formiranje nove Vlade, tim pre sto je novo/stari mandatar imao jedinstvenu priliku da se po ponasanju "opozicionih" poslanika uveri na koga moze da se osloni u sastavljanju novog kabineta

Tokom minulog visednevnog zasedanja oba doma saveznog parlamenta, pokazalo se da socijalisti nisu pogresili kada su u delegaciju Srbije u Vecu republika birali, pored poslanika Srpskog pokreta obnove, i radikale - za koje se verovalo da su, zbog odnosa Zapada prema njihovoj izrazito nacionalistickoj orijentaciji, "ispali iz igre" za sastav nove republicke Vlade. Tim pre sto ni izborni zakon ne obavezuje na proporcionalnu zastupljenost stranaka u pomenutom domu Skupstine SRJ. Bez po muke, iako je prognozirana maratonska rasprava, izglasan je savezni budzet i time dezavuisan napor dela crnogorske delegacije da minira njegovo donosenje, ne bi li izdejstvovalo raspustanje Skupstine i raspisivanje saveznih izbora. A to Milosevicu, u ovom osetljivom trenutku kad ceo svet u njega upire prstom zbog Kosova, sigurno ne bi islo u prilog.

Za to su, prema svim racunicama, zasluzni radikali i poslanici SPO, koji su svojim glasovima pripomogli da budu usvojeni svi savezni dokumenti sa dnevnog reda, koje su prethodno, uz uobicajenu elokvenciju, zestoko osporavali. Sto bi se reklo - "mnogo buke ni oko cega". A sve zarad visih ciljeva, odnosno "interesa drzave", ciji je "neotudjivi deo" Kosovo, sto su, na kraju, i sami u svojim izjavama i saopstenjima, priznali.

Liliceva najava

Od kad postoji visestranacje u Srbije, gotovo da nije bile sednice parlamenta da se neki poslanik sa Kosova nije u svojim usmenim, ili pismenim obracanjima osvrnuo na "dramaticno" stanje u Pokrajini. Pravog odjeka dosad nije bilo. Prvi put se ovih dana oglasio, ne republicki, vec savezni funkcioner, i to u liku Zorana Lilica. Njegova izjava da ce se o pitanju Kosova raspravljati u Skupstini Srbije, te da je to velika obaveza za koju misli da ce biti ispunjena, uz nagovestaj da bi moglo da bude i rasprave, najavljuje, ako ne obrt u dnevnoj politici rezima prema Kosovu, a ono, svakako, skorasnju sednicu republicke skupstine, koja bi mogla da okupi "sve stranke i konstruktivne snage", kako je zamislio sef drzave Milan Milutinovic, odnosno sam vrh njegove partije.

Cak i da im to nije bila namera, visestruko su se oduzili socijalistima za ukazano im poverenje. Prosli su probni test, pokazavsi na delu na koga mandatar za sastav nove republicke Vlade moze, i u kojim prilikama, da racuna. Cak i ona stranka koja ne bude usla u Vladu, dobro ce doci kao podrska u parlamentu.

Mnoge je iznenadila harmonija kojom su zazvucale izjave dojucerasnjih ljutih politickih protivnika povodom kosovskih zbivanja. Cak su se i proevropski orijentisane stranke, sa izrazitom gradjanskom opcijom u svojim programima, nasle na istoj talasnoj duzini kada treba braniti srpstvo i Kosovo.

Sada je vec gotovo sigurno da ce se oko Kosova okupiti sve stranke u republickom parlamentu, makar samo zbog stvaranja privida da u resavanju tog pitanja nema sta da trazi federacija, jer bi, u suprototnom, neko mogao juznu pokrajinu da stavi u kontekst jos jedne njene clanice. To rezimu u Srbiji ne bi islo u racun, jer bi izistivalo priznavanje vise prava i autonomije kosovskim Albancima, nego sto bi bio spreman da im ustupi.

Stoga, cak iako se Mirko Marjanovic jos koleba kako da sastavi nov kabinet, Kosovo bi, mozda, moglo da bude povod da se se vrlo brzo sazove sednica republickog parlamenta. Mozda bi i korak do nove Vlade tada bio blizi, buduci da je i sef republicke drzave, Milan Milutinovic, sugerisao mandataru da se u svom buducem radu posveti prevashodno nacionalnom i drzavnom interesu u koje spada i Kosovo, kao neotudjivi deo Srbije. Stranacki prvaci su to oberucke prihvatili, a narocito onaj deo Milutinovicevih programskih osnova, koji obecava donosenje Deklaracije o narodnom jedinstvu, sto je, opet, oroceno - "prilikom formiranja Vlade".

M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /