POLITICKI KOMITET EVROPSKE UNIJE O KOSOVSKOJ KRIZI

Kosovo nije vise unutrasnji problem Jugoslavije ili Srbije

Osnovnu poruku evropskih diplomata Robin Kuk ce danas preneti sagovornicima u Beogradu sa zahtevom da "ucine, nesto" na smanjivanju napetosti. Poruka kosovskim Albancima da nezavisnost ne moze biti polazna osnova

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Evropska unija nema ni zelju ni nameru da internacionalizuje problem Kosova. On se, medjutim, sam internacionalizovao i nije vise unutrasnji problem Jugoslavije ili Srbije, vec problem regionalne stabilosti i bezbednosti.

Tako je, prekjuce, zakljuceno na sednici Politickog komiteta EU i tako, u najkracem, glasi osnovna poruka koju ce aktuelni predsedavajuci Saveta ministara, britanski sef diplomatije Robin Kuk, preneti danas sagovornicima u Beogradu. Od njih ce, kako saznajemo, zahtevati da hitno "ucine nesto" na smanjivanju sadasnjih kosovskih napetosti. Da bi se to postiglo, smatraju u evropskim diplomatskim krugovima, nece biti dovoljna zakasnela realizacija davno zakljucenog sporazuma o obrazovanju, vec ce morati da se ucini i nesto vise, u smislu otvaranja perspektive za "ucvrsceni status" Kosova u granicama Srbije i SRJ. Kako je neophodno da i druga strana prihvati takvu "perspektivu", ministar Kuk ce, kako se nagovestava, liderima kosovskih Albanaca jos jednom predociti da Evropa i medjunarodna zajednica ne podrzavaju secesiju i da "nezavisnost ne moze biti polazna pozicija za bilo kakve pregovore o politickom resenju krize."

Ostale evropske poruke srpskim vlastima i predstavnicima kosovskih Albanaca bice uglavnom na liniji saopstenja koje je u ponedeljak uvece izdalo Predsednistvo EU, a koje je Politicki komitet, kako saznajemo, donekle razradio. Njen kljucni element, prema tumacenju izvora Politickog komiteta, jeste odbijanje svakog nasilja, a narocito "nasilnog suzbijanja nenasilnog ispoljavanja politickih stavova i mirnih demonstracija", sto je "bezrezervno osudjeno" u saopstenju Predsednistva EU.

U Politickom komitetu je, takodje, ukazano na neophodnost koordiniranog delovanja EU i OEBS, cija je Radna grupa za Kosovo prakticno u stalnom zasedanju u Becu. Povratak Gonsalesa "na teren" ce, nadaju se u Briselu, pomoci da se premosti sadasnji "komunikacijski jaz" izmedju OEBS i SRJ. Razmatrane su, takodje, i ideje o vecem angazovanju UN i iznosenju kosovskog problema pred Savet bezbednosti, u kom bi slucaju na dnevni red moglo da dodje i obnavljanje sankcija, ali je zakljuceno da se najpre saceka ishod Kukove misije u Beogradu.

Kljucne odluke sledece sedmice

Od ishoda misije Robina Kuka u Beogradu zavisice dalje akcije EU u kosovskoj krizi, o kojima ce se razgovarati i odlucivati narednog vikenda u Edinburgu, na neformalnom sastanku sefova diplomatije evropske "petnaestorice". No, kljucne odluke o medjunarodnoj akciji u "unutrasnjoj krizi koja se sama internacionalizovala", ocekuju se od ministarskog sastanka Kontakt grupe, najavljenog za sledecu sedmicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /