HOCE LI BITI KOALICIONOG POVEZIVANJA PRED MAJSKE IZBORE U CRNOJ GORI

Svi pogledi uprti u predsednika Djukanovica

Dragisa Burzan (SDP): Koalicija ce ucvrstiti podrsku medjunarodne zajednice. Novak Kilibarda (NS): Spas od Miloseviceve posasti

Nesto manje od tri mjeseca pred najavljene prijevremene parlamentarne i lokalne izbore u Crnoj Gori, o izbornim savezima politickih stranaka vise se govori kao o pozeljnoj mogucnosti, nego o izvjesnoj politickoj cinjenici. One politicke stranke kojima je stalo do formiranja reformske koalicije, kao logicnog nastavka saradnje uoci predsjednickih izbora i u sadasnjoj izvrsnoj vlasti, upiru pogled u DPS CG i Mila Djukanovica, ocekujuci da ponuda za koaliciju stigne sa te adrese. Cak i Liberalni savez, koji ne ucestvuje u prelaznoj koalicionoj vladi i koji je izricit u stavu da ce na izbore ici samostalno, sugerise da bi predlog za koaliciju trebalo da potekne od Djukanovicevih socijalista.

Igra zivaca

Crnoj Gori je neophodna reformska koalicija, u koju bi usle politicke stranke potpisnice Sporazuma o minimumu principa za izgradnju demokratske infrastrukture, a odgovornost za njeno formiranje uglavnom lezi na DPS CG, sazeta je poruka dr Dragise Burzana, potpredsjednika SDP CG, sa njegove posljednje konferencije za novinare.

Iz DPS CG nema, medjutim, nikakvih signala o raspolozenju za i protiv koalicionog povezivanja, na kome insistira dio stranaka potpisnica Sporazuma, sto Predraga Drecuna, potpredsjednika Narodne stranke i crnogorske Vlade, navodi na pomisao da se oni igraju zivcima stranaka koje bi, eventualno, mogle da udju u reformsku koaliciju. "Takvom igrom zivaca, DPS CG, uslovno receno, zeli da snizi cijenu tih stranaka", procjenjuje Drecun.

Na osnovu onoga sto je u intervjuu TV Crne Gore rekao predsjednik Republike Milo Djukanovic, moglo bi se zakljuciti da je on sklon stvaranju sire reformske koalicije. Djukanovic je najavio svoju podrsku reformskom bloku, a ne nijednoj partiji pojedinacno, sto bi trebalo da se protumaci i kao nagovjestaj otvorenosti njegove partije za dalje saveznistvo sa strankama koje participiraju u prelaznoj Vladi.

Jugoslovenski i srpski blok

U DPS-u Momira Bulatovica procjenjuju da ce DPS CG, na cijem je celu dr Milica Pejanovic-Djurisic, morati uci u koaliciju, jer su slabi da se sami nose sa njima. Ukoliko do toga dodje, Momir Bulatovic je najavio da ce oni pozvati sve jugoslovenski orijentisane partije u jedan izborni blok. Na drugoj strani, Narodna stranka dr Bozidara Bojovica vec je inicirala dogovore sa srpskim strankama u Crnoj Gori, radi zajednickog nastupa na izborima.

Vestacke dileme

To sto jos uvijek nema reformske koalicije, za dr Dragisu Burzana, potpredsjednika SDP CG, je "prvenstveno zbog toga sto obje frakcije DPS-a nastoje da izvrse polarizaciju crnogorske politicke scene na vjestackoj dilemi o drzavnom statusu Crne Gore". Prema njegovom misljenju, politicki razlozi za formiranje reformske koalicije su jasni. Time se, prije svega, "otklanja rizik od pobjede promilosevicevskog bloka na majskim parlamentarnim izborima", "blagovremeno se gradi politicka platforma za reforme", a istovremeno se "u medjunarodnoj zajednici stvara slika o ozbiljnom politickom potencijalu za reforme, i ucvrscuje njena podrska". Dr Burzan kao razloge za reformsku koaliciju navodi stabilizovanje politicke scene, kao preduslova za ukupnu politicku stabilnost Crne Gore, i unapredjivanje kulture demokratskog dijaloga.

Dr Novak Kilibarda reformsku koaliciju i njenu pobjedu na majskim izborima vidi kao spas "od posasti koja nam prijeti iz ruke Slobodana Milosevica", a Djukanovicevim socijalistima prebacuje da se nijesu oslobodili "manira partije koja zeli da, prilikom podjele procenata u eventualnoj koaliciji, nastupa sa pozicije velike sile".

Ni Kilibardini "narodnjaci", ni Liberalni savez, ni SDP CG, ni nacionalne stranke Muslimana i Albanaca, dakle stranke potpisnice Sporazuma, u ovom momentu i ne razmisljaju o tome da bi, nezavisno od DPS CG, mogle da stvore reformski savez. Ili, makar, da iniciraju pricu o tome, cime bi, ako nista drugo, istjerali na cistinu Djukanoviceve socijaliste, kojima nesto tako sigurno ne moze da odgovara. Umjesto toga, vecina ovih stranaka se kurazi da su dovoljno snazne i za samostalan nastup na izborima. Liberali, cak, procjenjuju da bi iz majskih izbora mogli izaci kao pojedinacno najjaca politicka partija, Kilibardini "narodnjaci" isticu da vec sada mogu da racunaju sa 50 hiljada pristalica, dok socijaldemokrati najavljuju "snazan povratak" u crnogorski parlament.

Dragoljub Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /