POVODOM NAJNOVIJE UREDBE SAVEZNE VLADE O VOJNOJ OBAVEZI

“Probni balon" za novi zakon?

“Rok trajanja" Uredbe, 6. novembar, poklapa se s prestankom vazenja clana Zakona po kome su regruti pozivani u vojsku pre navrsene 21 godine

Maturantska generacija
na probnom poligonu:
Vojnik na poligonu

Ovom Uredbom Savezna vlada je pustila “probni balon", radi opipavanja pulsa, jer nema logike da se donosi poseban akt kojim se regulise nesto sto je zakonom vec propisano, kaze za “Nasu Borbu" izvor blizak visokim vojnim krugovima, koji zeli da ostane anoniman, dodajuci da je razlog tome, zapravo ispitivanje javnog mnjenja pred usvajanje predloga izmene i dopune Zakona o Vojsci Jugoslavije, prema kojoj bi se teret vojne obaveze ponovo preneo na pleca maturantske generacije.

Najnovija Uredba kojom je regrutima mladjim od 21 godine, odnosno mladicima rodjenim 1977, 1978, i 1979. godine dato "zeleno svetlo" za odlazak na prevremeno odsluzenje vojnog roka, najblaze receno, izazvala cudjenje i povukla za sobom mnoga pitanja. Naime, clanom 301 Zakona o Vojsci Jugoslavije, propisano je da se na odsluzenje vojnog roka mogu uputiti zdravi i sposobni, sa navrsenom 21 godinom zivota. Medjutim, u istom Zakonu, medju zavrsnim odredbama, u clanu 361 se kaze da ce se upucivanje regruta shodno clanu 301 vrsiti “postupno u roku od pet godina na nacin koji propise Savezna vlada". Osim toga, potrebno je napomenuti da je pomenuti Zakon donet 6. novembra 1993. godine, pa je samim tim i “rok trajanja" clana 361 odredjen takodje do 6. novembra ove godine, do kada vazi i najnovija Uredba najviseg organa izvrsne vlasti u SRJ.

Pored toga, ove tri generacije obuhvataju oko 120.000 mladica ciji bi odlazak na odsluzenje vojnog roka dodatno opteretio vec prilicno plitak budzet jugoslovenskih odbrambeneih snaga, koji za ovu godinu iznosi tek nesto preko 6,5 milijardi dinara (odnosno oko 730 miliona dolara, prema sadasnjem “crnom kursu"). Namece se pitanje kome je i zbog cega potrebna dopuna sastava VJ, kada je popunjenost sastava, kako je izneto na nedavnoj konferenciji za novinare Generalstaba VJ, 100,4 odsto u odnosu na planiranu. Tada je, takodje, receno da je broj garnizona redukovan za 50 odsto.

- Od donosenja Zakona o VJ, vojni odseci su postupali prema clanu 361, odnosno pozivana su na odsluzenje vojnog roka i lica mladja od 21 godine, jer je odziv starije generacije, kako se pokazalo, bio daleko slabiji. Mnogi su, naime, ili bili upisani na fakultete ili su odlazili u inostranstvo, ali i bili “hrabriji" u neodazivanju na pozive vojnih vlasti, tvrdi sagovornik “Nase Borbe" .

M. Milunovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /