Dogodilo se na danasnji dan

5. MART

1993. (petak)

U udesu aviona “Paler Makedonija" na skopskom aerodromu poginulo 79 putnika, koji su s Kosova i Metohije putovali za Cirih. Novi ministar odbrane Pavle Bulatovic primio nacelnika Generalstaba Zivotu Panica i zalozio se da VJ bude “visokoprofesionalna i patriotski motivisana oruzana sila".

1994. (subota)

Kolegijum Duvanske industrije Nis obustavio proizvodnju “zbog propisa koji nas teraju u gubitke", kako je objasnio direktor Smiljko Kostic. U Podgorici Momir Bulatovic otvorio Drugi kongres DPS, a uvodni referat procitao Svetozar Marovic, generalni sekretar crnogorske vladajuce partije.

1995. (nedelja)

Grupa “delija" izazvala incident na svecanoj akademiji u centru “Sava" povodom 50-godisnjice SD “Crvena zvezda". U Beogradu, u 96. godini umrla Leposava Mulin, koja je kao dvadesetogodisnjakinja pozirala Urosu Predicu za remek-delo nase umetnicke bastine, sliku “Kosovka devojka".

1996. (utorak)

U Becu zavrsena Konferencija o ljudskim pravima u Bosni, koja je zakljucila da ce “ekonomska pomoc biti uskracena entitetima u kojima krse ljudska prava, ometaju izbore i guse slobodu medija". Posle dve godine i osam meseci Tansu Ciler napustila polozaj premijera turske vlade.

1997. (sreda)

Dvadeset sedmoro radnika Radio-televizije Srbija, koji su jos u januaru 1993. izbaceni s posla, po treci put dobili sudsku presudu kojom se nalaze njihovo “vracanje na posao". Studenti pistaljkama “pozdravili" zvanice prijema koji je ministarka Radmila Milentijevic priredila u Narodnom muzeju u Beogradu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /