Pisma

OTVORENO PISMO SVIM SRPSKIM I ALBANSKIM POLITICARIMA, REPUBLICKOM MINISTARSTVU UNUTRASNJIH POSLOVA

Ne zovite nas u izgubljeni rat

Studentske unije, potpisnice ovog pisma*, pozivaju vlasti Republike Srbije i predstavnike kosovskih Albanaca da prestanu sa medjusobnim optuzivanjima “ko je prvi poceo" i da konacno pokrenu dijalog koji ce dovesti do resenja kosovskog problema. Odustvo zelje za dijalogom je i dovelo do pojave terorizma na Kosovu i tragicne smrti desetina policajaca Republike Srbije i albanskog civilnog stanovnistva.

Podrsku medjunarodne zajednice za resavanje statusa Kosova unutar Srbije nasa drzava nesumnjivo ima i krajnje je neodgovorno i naivno verovati da se oruzanom akcijom moze nesto postici osim osude i sankcija od strane svih medjunarodnih organizacija i institucija. Jos su sveza secanja na pocetke rata u Sloveniji i Hrvatskoj i razvoj situacije na Kosovu umnogome je slican ondasnjim dogadjajima. Ne zelimo da verujemo da nista iz tih tragicnih primera iz bliske proslosti nismo naucili i zato ostro osudjujemo ratnohuskacku propagandu drzavnih medija. Takva propaganda je unistila zivote stotina hiljada ljudi i naterala ih u izbeglistvo. Ne zelimo da ponovo hiljade mladih ljudi, nasih kolega, podje u unapred izgubljeni rat (u kome nasa drzava nece ucestvovati) i da u njemu izgube svoju mladost ili zivot. Ne zelimo da zivimo izmedju dva pisma sa naslovom “Otadzbina te zove". Zelimo da zivimo slobodno u demokratskoj drzavi Srbiji. Zelimo da ostanemo ovde i posle dobijanja diplome, zelimo da se ovde zaposlimo, da ovde zasnujemo svoje porodice. Nemojte nas terati, gospodo politicari, da trazimo domovinu u drugim drzavama, na drugim kontinentima.

Do dijaloga, za stolom, uz prisustvo medjunarodne zajednice, mora doci i bolje je da dodje odmah, nego posle visegodisnjeg rata. Zarad ostvarivanja tog cilja nudimo svoju pomoc u uspostavljanju kontakta, ako vec ne mozete sami.

    Studentska unija Bioloskog fakulteta (SUBF), Studentska unija Elektrotehnickog fakulteta (SU ETF), Studentska unija Geografskog fakulteta (SUGF), Studentska unija Matematickog fakulteta (SUMF) Studentska unija Fakulteta tehnickih nauka u Novom Sadu (SU FTN NS), Studentska unija Filozofskog fakulteta (SUF), Studentska unija Fizickog fakulteta (SUFF).

* Pismo nisu potpisale sve Studentske unije koje deluju na podrucju Republike Srbije

PREDLOG ZA KURSNU LISTU

Uvrstite i BH-marku

Zanima me zbog cega u kursnoj listi “ex-dzu" ne objavljujete i kurs BH dinara, odnosno zvanicne valute KM (konvertibilne marke)?

Nepriznavanje ove valute je redovna praksa u “Politici", ali nisam ocekivao da u vasim cenjenim novinama, koje ipak predstavljaju jedan reper gradjanskog, neutralnog i objektivnog novinarstva (slucajno?) preskacete ovaj podatak.

Za vasu informaciju, u BiH se na svim teritorijama upotrebljava DEM, u Republici Srpskoj jugoslovenski dinar, u delu Federacije pod kontrolom HVO hrvatska kuna, a na delu teritorije pod kontrolom legalnih vlasti BH dinar.

BH dinar (BAD) je 11. 8. 97. zvanicno zamenjen novom (“jedinstvenom") valutom, konvertibilnom, markom (KM) koja je pod kontrolom Centralne banke.

Zamena je izvedena 100 BAD za jednu KM, na racunima i pri ispisivanju cena, u obracunima, ali su u prometu ostali stari apoeni BH dinara (od 10, 20, 50, 100, 500 i 1.000 BAD).

Na ulici se za jednu marku dobija 102 BAD, odnosno placa se 104 BAD, pri komercijalnom otkupu DEM preko banka, za firme, zavisno od aranzmana, placa se izmedju 101 i 103 BAD.

Sve ovo naravno do pustanja u opticaj novih novcanica KM, koje bi trebalo da vaze i imaju istu vrednost na kompletnoj teritoriji BiH.

Bojan Starec, Ljubljana

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /