NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE SE NADA DELU PARA OD RUSKOG SUFICITA SA SFRJ

“Gazprom" broji, NIS odbrojava

Pored ostalih zainteresovanih “privrednih subjekata" eventualnom caru od sukcesije se nada i Naftna privreda Srbije. Rec je, naime, o jos neresenom suficitu izmedju SFRJ i SSSR od 2,55 milijardi dolara. Kako SRJ racuna da joj od ove sume pripada 36 odsto, odnosno, 800 do 900 miliona dolara, u NIS ocekuju da bi se iz ove sume moglo odraditi namirenje njihovog dugovanja ruskom “Gazpromu".

Sagovornici “Nase Borbe" iz NIS tvrde da s ruskom drzavom i samim “Gazpromom" nece biti problema po ovom pitanju. Ceka se, medjutim, da se zavrsi sukcesorska procedura izmedju novonastalih drzava iz bivse SFRJ. Potrebno je, takodje, da novonastale nacionalne banke novih drzava naprave zavrsni racun, da bi se NIS izborio za svoje interese u deobi starih potrazivanja iz Rusije.

Ovo bi bilo spasonosno resenje za NIS, koji se zbog besparice, sa kojom je suocena domaca privreda, stalno nalazi u dilemi: iskljuciti neplatisama gas i tako ih onemoguciti da rade, ali i da plate dug, ili nastaviti sa isporukom, i tako im pruziti mogucnost da povecavaju dugovanja. Jer, evidentno je da u sadasnjim uslovima privreda Srbije, cak i kada ima profitabilne proizvode, zbog nagomilanih obaveza iz perioda sankcija, tesko uspeva da, na vreme, izmiruje sve obaveze.

U vreme kada je dogovaran s “Gazpromom" scenario placanja dugovanja i buducih isporuka prirodnog gasa iz Rusije se cinio izvodljiv. U praksi, medjutim, izmirenje cetvrtine obaveza u kesu a ostatak u robnom aranzmanu ide sve teze. U Naftnoj industriji Srbije isticu da potrosaci, i pored procedure narucivanja potrebnih kolicina gasa i davanja bankarskih garancija, (da ce isporucene kolicine biti placene), kasne. NIS tako “Progres gas trejdingu", odnosno “Gazpromu", dogovorene transe izmiruje iz sopstvenih sredstava, praveci sve veci gubitak.

NIS je, proslu godinu zavrsio sa dugom “Gazpromu" od 156 miliona dolara. Angazujuci sopstvena sredstva 15. februara su minus smanjili na 133 miliona dolara, ali ovoj sumi, sada, treba dodati racun za januarsku isporuku gasa, od 15 miliona dolara.

Sagovornici “Nase Borbe" tvrde da se na ovaj nacin NIS uvlaci u jos vecu dubiozu. Kako objasnjavaju, za ovu godinu planiran (energetskim bilansom) uvoz 2,5 milijarde metara kubnih prirodnog gasa ce im, zbog cene od 71 pare za kubik, proizvesti 1.237 milijardi dinara gubitka. Ovaj minus nastaje iz kursnih razlika. NIS, jednostavno, iz NBJ ove godine, prema budzetu, moze racunati samo na nabavku 300 miliona dolara po zvanicnom kursu. Od ovih 300 miliona oko sto je namenjeno za uvoz gasa a preostalia suma, od ukupno potrebnih 250 miliona dolara (za 2,5 milijardi kubika gasa) se mora obezbediti na trzistu.

U NIS-u su izracunali da ce oko 60 miliona dolara uspeti da obezbede placajuci jedan dolar osam dinara, dok ce za 114 miliona dolara odnos dolar-dinar biti deset prema jedan. Sve, naravno, zavisi od toga koja ce roba biti koriscena za placanje gasa.

Eventualno resenje bi svakako bilo i povecanje cena gasa, ali u NIS-u komentarisu da sadasnja vlada nema snage da se pozabavi ovim pitanjem. Ni u samom NIS-u ne vide spasonosno resenje za svoju finansijsku situaciju pa se, zbog toga sto su drzavno preduzece, uzdaju da ce nova vlada kao keca iz rukava iskoristiti ruski suficit.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /