MEDJUNARODNI SIMPOZIJUM “LATINSKA AMERIKA U SAVREMENIM PROCESIMA REGIONALIZACIJE I GLOBALIZACIJE"

Dug spisak preduslova za otvaranje prema svetskom trzistu

“Ne mozemo biti zadovoljni sadasnjim nivoom privredne saradnje sa zemljama Latinske Amerike. Zbog toga je neophodno uciniti napore da bi se unapredili sveukupni odnosi, a posebno privredni, izmedju SRJ i zemalja Latinske Amerike, za sta postoje realne mogucnosti i odredjene reference iz proslosti", rekao je Danko Djunic, potpredsednik Savezne vlade, otvarajuci jucerasnji Medjunarodni simpozijum “Latinska Amerika u savremenim procesima regionalizacije i globalozacije".

Skupu koji je odrzan u Jugoslovenskoj banci za medjunarodnu ekonomsku saradnju prisustvovali su predstavnici ambasada ovih zemalja u nasoj zemlji, saveznih i republickih institucija, naucnici, kao i brojni bankari i privrednici.

Govoreci o zadacima Savezne vlade Danko Djunic je na prvo mesto stavio puno otvaranje prema svetskom trzistu i medjunarodnim tokovima kapitala. Da bi se vise od polovine drustvenog proizvoda razmenilo sa svetom potrebno je da se sto pre vrate preferencijali za izvoz nasih proizvoda u Evropsku uniju, normalizuju odnosi s medjunarodnim finansijskim i trgovinskim organizacijama i obnovi saradnja s bivsim jugoslovenskim republikama. “Paralelno s privatizacijom koja nije sama sebi cilj treba da se obavi i organizaciono i proizvodno prestrukturiranje privrede, a od posebnog znacaja je transformacija velikih preduzeca ciji su programi vazni za normalno odvijanje privrednih tokova. Zatim, razvijeno finansijsko trziste treba da odgovori zahtevima vlasnicke transformacije i buduceg priliva stranog kapitala u zemlju, a to znaci unapredjivanje rada s hartijama od vrednosti. Savezna vlada se zalaze za resenja kojima bi se ucesce javne potrosnje postepeno ali dugorocno smanjivalo, sto podrazumeva reformu fiskalnog sistema i poostrenu finansijsku disciplinu kojima bi se uticalo na povecanje javnih prihoda, reformu penzijskog sistema, zdravstvenog osiguranja i obrazovanja", rekao je Djunic.

M. V.

Djunic: Zakon o staroj deviznoj stednji do kraja meseca

Savezna vlada je jos u decembru dostavila Skupstini Jugoslavije Predlog zakona o isplati stare devizne stednje i nije odustala od resenja koja su predocena javnost. Za to sto do sada zakon nije usvojen postoje objektivni razlozi, ali se nadam da ce se, i pored obilja materijala za skupstinska zasedanja, Predlog ovog zakona do kraja marta naci na dnevnom redu, rekao je novinarima Danko Djunic. Na pitanje da li ce stedise Dafiment banke imati ista prava kao i stedise drzavnih banka, Djunic nije direktno odgovorio, ali je “izmedju redova" potvrdio da ce to biti u slucaju da nad ovom bankom bude pokrenut stecajni postupak.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /