Casopisi

SIDINA, No 3

Tema broja: Simeon Piscevic (Sanja Tirkajlo, Milorad Pavic, Simeon Piscevic, Milos Crnjanski, Ljiljana Lukic, Erwin Vogl). Dr Janko Ramac: "Pavel Rudjakov: seoba Srba u Rusiju u 18. veku", Janko N. Ivanovic: "San prve noci", Ljiljana Jovanovic: "Bez odgovora", Dusan Teodorovic: "Sloboda", Lidija Petric: "Sinoc je kucka...", Dusan Zatezalo: "Pod lipom u crkvenoj porti", Cvetanka Tubic: "Putovanje do daleke i privlacne Skandinavije", "dr Dusan Vuletic: "Kosta Ruvarac", dr Mirjana Lesek: "Rezbarija Ikonostasa crkve sv. Arhangela Gavrila u Molovinu", Zarko Lesek: "Jamena".

Letopis Matice srpske, februar 1998

Proza i poezija: Danilo Nikolic, Djordjo Sladoje, Marija Knezevic, Zivorad Nedeljkovic, Lav Razgon, Dubravka Djuric, Milan Vucicevic, Djordje Brujic. "Akcenti": Dragisa Zivkovic, "O 'telu', o 'duhu' i o 'dusi' srpske knjizevnosti"; Karlo Gizalberti "D'Anuncio i dugo putovanje do Rijeke". "Ogledi": Borislav Radovic, "Cavljanje uz kamin"; Milosav Mirkovic, "Miodrag Bulatovic u Gogoljevom 'Sinjelu'"; Lidija Tomic "groteskno kao postupak u djelu Miodraga Bulatovica". "Vibracije": Ivana Hadzi Tancic "Plavi cvetovi Fernanda Pesoe"; Milan Trpkovic "Pokretne price". "Razgovor": Branko Popovic "Razgovor sa Mihizom"; An Vjazemski "Ja sam sopstvena reinkarnacija" (razgovor sa Bernardom Bertolucijem).

Gradina, No 32

Ovj broj casopisa sa tematskim nazivom "Bugarski broj" pogled je na Bugarsku stvarnost danasnjice. Posle Uvodnika Velimira Kostova i Prologa Elin Rahnev sledi odeljak Duh nacije, verovatno najspornije mesto u broju, u kojem sest autora rasvetljava mesto i znacaj vere za razvoj i opstanak bugarskog naroda i odnos hriscanstva i bugarskog drustvenog bica, dajuci i istorijsk uvid u hristijanizaciju bugarskog naroda. Tekst Nonke Bogomilove "Nacionalizacija hriscanstva i 'bugarsko pitanje'" cini se najznacijnim u ovom delu, pri cemu ovu odrednicu zasluzuje upravo nacinom na koji se bavi povezivanjem crkve i drzave, te zlouporebom religije i vere za postizanje drzavnih ciljeva, narocito u doba "preporoda" bugarskog drustva i kao sociokulturnim fenomenom u procesu modernizacije. Zeljo Zelev u delu koji se odnosu Politicku sferu drustva u svom tekstu "Da li se komunizam vraca" zakljucuje da se "politicka apatija i podela na 'mi' i 'oni' pretvara u realnost", pri cemu su "oni" vlast, "uprkos i nezavisno od volje gradjana". Ostale tematske celine su Znaci bugarskog prostora, Teorija i knjizevnost , Medijska slika, Naucna prizma i Moguci kraj i pocetak.

Priredjivaci ovog temata su knjizevnici i prevodioci Velimir Kostov i Mila Vasov, a urednik u svojoj zavrsnoj Reci izlaze stav Redakcije da se ne slaze sa svim sto je objavljeno u ovom broju (a sto se narocito odnosi na pomenuti sporn deo), ali da brani "pravo Drugog na vlastito misljenje, te da je "elemenarno pravilo lepog vaspitanja cuti tog Drugog, cemu ce ova "Gradina" i posluzi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /