DELEGACIJA SRBA SA KOSOVA O POSETAMA SAD I FRANCUSKOJ

U sukobu nisu Srbi i Albanci vec separatisti i rezim

Otpocinjanjem dijaloga vlast ce dobiti i medjunarodni legitimitet za akcije koje preduzima prema teroristima, rekao je Momcilo Trajkovic. Bice zatrazen prijem i kod albanske vlade u Tirani

Beograd. - Delegacija Srba sa Kosova i Metohije ocenila je juce svoju jednomesecnu misiju u Francuskoj i Americi uspesnom. Istovremeno su javno zatrazili da ih predsednik Srbije primi i obavestili novinare da su prijem zatrazili i od vlade u Tirani. Rezim mora hitno da otvori dijalog sa albanskom stranom, rekao je Momcilo Trajkovic, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Prema njihovim recima ne moze se ponuditi neko gotovo resenje, vec se mora otpoceti proces njegovog trazenja. Zelimo da kazemo (“ne da referisemo") Milanu Milutinovicu s kim smo i kako razgovarali, da smo isli od ljute nevolje a ne da izdajemo i pljujemo svoj narod, rekao je episkop Artemije, objasnivsi da ne moze da tera vlast da otvori dijalog, vec nastoji da joj probudi svest o odgovornosti. Primetio je da zrtava ne bi bilo da je vlast radila pre deset godina ono sto sad radi Sabor i da pod postojecim okolnostima “tiho i sigurno" gubimo Kosovo.

Bez reci o posredniku

Vladika Artemije je rekao da niko od domacina nije pomenuo medjunarodno posredovanje u dijalogu koji treba da se otvori. "Naprotiv, svi su govorili da je to unutrasnja stvar Jugoslavije".

Trajkovic je rekao i da je minimum za srpsku stranu Kosovo u okviru Srbije u kojoj je albanska etnicka zajednica ravnopravna. On je napomenuo i da rezim ne moze da resava problem bez Srba sa Kosova ali i da u taj dijalog treba ukljuciti i pripadnike drugih zajednica koji tu zive.

Otpocinjanjem dijaloga vlast ce dobiti i medjunarodni legitimitet za akcije koje preduzima prema teroristima, naveo je Trajkovic, objasnjavajuci da njihovi sagovornici u inostranstvu nisu na takve akcije gledali blagonaklono jer politicki dijalog ne postoji. Naravno, resenje mora da se trazi politickim putem, napomenuo je, navodeci i da srpski narod ne treba da se samoorganizuje vec ga mora zastititi drzava (mada zbog odsustva s Kosova nije znao da li je samoorganizovanje u toku).

Navodeci da su bili u najvisim predstavnickim telima Francuske i Amerike, predstavnici Sabora su rekli da su njihovi sagovornici shvatili da u Srbiji postoji demokratska alternativa aktuelnoj vlasti. Istovremeno, sagovornici su im precizirali da je kljucni covek Slobodan Milosevic, “ma gde se nalazio", objasnio je Trajkovic primecujuci da ne zna kako ce jugoslovenski predsednik, s obzirom na pismo koje je uputio Milutinovicu, uspeti da se otarasi kosovskog problema i prebaci ga u Srbiju.

I nasi sagovornici su nam rekli da nemaju gotova resenja, objasnili su predstavnici Sabora dodajuci da je podrzana njihova platforma, koja insistira na mirnom resavanju. Episkop Artemije je objasnio sagovornicima u inostranstvu da nisu u sukobu Srbi i Albanci vec albanski separatisti i teroristi i rezim koji nije ponudio demokratski pristup problemu.

Predstavnici Sabora su rekli da su tokom misije nastojali da pokazu drugu stranu kosovske medalje konstatujuci da je svet jednostrano informisan, kao i da Albanci imaju jak lobi.

N. Todorovic

OVK - deo “paradrzave"

Oslobodilacka vojska Kosova je pod kontrolom albanskog vodjstva, rekao je Trajkovic, navodeci da kontrola mozda nije direktna vec indirektna. Smisao njenog postojanja je da se “zaokruzi paradrzava" posto je vec formirala vladu, ima novine, obrazovni sistem... Prema njemu, predstojeci albanski izbori treba da verifikuju pred medjunarodnom zajednicom da su Albanci cvrsto na tom paradrzavnom cilju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /