REAGOVANJA NA DOGADJAJE NA KOSOVU

Reagovanje na dogadjaje na Kosovu

Bler: Britanija upucuje ostru poruku Milosevicu

London, Beta-Rojters. - Britanski premijer Toni Bler izjavio je da ce sef diplomatije Robin Kuk preneti ostru poruku Velike Britanije predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu na danasnjem sastanku u Beogradu. Bler je to izjavio na sednici britanskog parlamenta odgovarajuci na pitanje poslanika da li moze da potvrdi da Britanija nece ostati pasivna dok “Milosevic pokrece jos jedan etnicki rat u Evropi".

Gajevic: Dijalog jedino resenje

Beograd, FoNet. - Potpredsednik Veca republika Savezne skupstine Gorica Gajevic izjavila je juce da je “odlucna akcija drzavnih organa Srbije u razbijanju terorista na Kosmetu doprinela da lideri albanskih separatista shvate da je dijalog jedini nacin za resavanje problema", ali i dodala: “Mi nikada nismo bezali od razgovora sa predstavnicima Albanaca i to necemo ciniti ni sada".

Primakov i Geremek slozni: Kosovo unutrasnje pitanje SRJ

Moskva, Beta. - Ruski ministar inostranih poslova Jevgenij Primakov izjavio je juce da su dogadjaji na Kosovu unutrasnji problem SRJ i da “nemaju nikakve veze" sa resavanjem bosanske krize. Na konferenciji za novinare posle susreta sa poljskim kolegom Bronjislavom Geremekom, Primakov je rekao da su se oni slozili da treba spreciti teroristicka dela u bilo kom obliku. On je dodao da su se saglasili i da, sa druge strane, treba stvoriti uslove za pocetak dijaloga izmedju vlasti u Beogradu sa umerenim delom kosovskih Albanaca koji smatraju da je Kosovo sastavni deo SRJ.

Demaci: Albanci samo zele slobodu

Pristina, Beta. - Predsednik Parlamentarne partije Kosova Adem Demaci rekao je u razgovoru sa ambasadorom Francuske u Beogradu Stanislasom Filiolom da evropski koncept po kojem kosovsko pitanje treba resiti unutar Srbije “ohrabruje Beograd da preduzima zlocinacke mere protiv albanskog naroda". Demaci je “zamolio" francuskog ambasadora i Evropsku uniju da ne poistovecuju “Albance koji zele svoju slobodu i one koji zele da im uzmu slobodu". Lider PPK je ocenio da su nastojanja Albanaca da se brane od srpskog terorizma “u funkciji odbrane ljudskih prava".

Berns i Papandreu zabrinuti zbog situacije na Kosovu

Atina, Beta. - SAD i Grcka su zabrinute zbog stanja na Kosovu, izjavili su juce u Atini americki ambasador u Grckoj Nikolas Berns i zamenik grckog ministra inostranih poslova Jorgos Papandreu. Grcki mediji dovode sastanak Berns-Papandreu u vezu sa zvanicnom posetom ministra inostranih poslova Teodorosa Pangalosa Beogradu u petak, 6. marta.

Edita Tahiri trazi trupe NATO na Kosovu

Ankara, FoNet. - Predstavnik Demokratskog saveza Kosova Edita Tahiri izjavila je da bi NATO trebalo da posalje trupe na Kosovo kako bi se sprecilo dalje krvoprolice, javlja AFP. “U suprotnom, nemiri na Kosovu ce se prosiriti na druge delove Balkana i u njih bi se mogla ukljuciti Albanija, Makedonija, cak i Turska i Grcka", dodala je ona.

Tirana optuzuje Srbiju

Tirana, Beta. - Albanija je juce optuzila Srbiju da na Kosovu sprovodi “nasilje pod pokroviteljstvom drzave". Sef albanske diplomatije Paskal Milo juce je uputio pismo predsedavajucem Saveta bezbednosti UN, trazeci “hitno uspostavljanje dijaloga izmedju Beograda i Pristine". On je dodao da je predsednik albanske vlade Fatos Nano zatrazio od clanica Kontakt grupe da izrade “akcioni plan za resenje kosovskog pitanja".

Paskal Milo otputovao u Pariz

Tirana, Beta. - Sef albanske diplomatije Paskal Milo otputovao je juce u Pariz, na poziv francuskog ministra spoljnih poslova Ibera Vedrina. Milo i Vedrin posebnu paznju ce posvetiti problemu Kosova. Iber Vedrin treba da stigne u Beograd 19. marta, zajedno sa sefom nemacke diplomatije Klausom Kinkelom.

“Zene u crnom": Optuzba srpskog rezima

Beograd, Beta. - Nevladina organizacija “Zene u crnom" optuzila je juce rezim u Srbiji da vec “duze od jedne decenije vodi rat niskog intenziteta protiv albanskog stanovnistva na Kosovu". “Zene u crnom" tvrde da je u “srpskim drzavnim (ali i u pojedinim tzv. nezavisnim) medijima u toku snazna ratnohuskacka propaganda, obelezena jezikom mrznje i sovinizmom nezapamcenih razmera. Tome se prikljucio dobar deo politickih stranaka".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /