nedelja, 8. mart 1997.

NEDELJOM NA EX YU RINGISPILU

Rokeri i Mr. Klinton na istom zadatku

Rockerski susreti na ex-dzu nivou bice reprizirani u starim i novim prestonicama - Beogradu, Sarajevu i Skoplju. Sve pod istim geslom "Igra rokenrol cela Jugoslavija"!

Jovan Radovanovic

Mozda spadam u isfrustrirane i prokazene jugonostalgicare, ali moram priznati, ovako javno, da mi je pre neki dan srce zaigralo kada sam ugledao vest da ce se u ljubljanskom Tivoliju 30. marta na okupu naci neki stari i novi rockeri iz blazenopocivse nam Juge.

Srbi, po obicaju, moraju da se isticu, pa medj' Janeze idu s dobrom postavom: Elektricni orgazam, Van Gogh i Trio Dragoljuba Djuricica. Pojacanje ce biti novopeceni Beogradjani u vidu Zabranjenog pusenja sa nenadmasnim Neletom Karajlicem i to kao "special guests". Dobro, ni juzna nam braca, Makedonci, sa Vlatkom Stefanovskim se, slutim, nece lako dati.

Ali, sto ti je politika: zagrebacki Psihomodo pop i vinkovacke Majke se, izgleda, prepali bliskog susreta sa Srbijancima u Tivoliju, pa odustali. Tako da ce boje Hrvatske braniti Idijoti iz Rijeke. Mogu da zamislim koje ce sve asocijacije (zbog imena benda) to izazvati kod mastovitog HDZ-ovskog tiska. Jerbo, samo idi(j)oti mogu da ulaze u tekmu sa srbocetnickim formacijama, pa jos u Sloveniji.

Bilo kako bilo, tek siguran sam da ce Ljubljancani i ini uzivati, jer osecam da ce se vec zorom, 30. marta Anno Domini, pred Tivolijem iskrcati vise hiljada Splicana, Zagrepcana, Osijecana, Rijecana, a o Bosancerosima svih vera i nacija i da ne govorimo. Sto je jos bolje, rockerski susreti na ex-dzu nivou bice reprizirani u starim i novim prestonicama - Beogradu, Sarajevu i Skoplju. Sve pod istim geslom "Igra rokenrol cela Jugoslavija"!

Sadame, Sadame!

Zasto ne i u Zagrebu? - pitate se vi. Nisam nadlezan za Kroaciju, al' se nesto mislim da je "kvaka" u tome sto vrhovnik Tudjman, kazu, od sve muzike jedino uziva u zagorskim popevkama i ne podnosi dekadentni import sa Zapada u vidu rocka. Sad, znajuci coveka, ne bih rekao da je njemu Zapad bas toliko mrzak, nego mi se pre cini da mu je, moze biti, palo na pamet da nekoliko hiljada raspojasanih mladica i devojaka, recimo na zagrebackom Velesajmu, pod presijom vec pomenutih srbocetnickih formacija, a pod uticajem 'ladnog ozujskog piva (da o jacim stimulansima ne govorimo), mogu biti inficirani odurnom i apsolutno antihrvatskom jugonostalgijom. A to, kao sto znate, nikako ne odgovara cudoredju kojeg vrhovnik propoveda deceniju i vise Hrvatima i Hrvaticama svih godista, ali mladezi osobito.

Ili, zamislite (audio-vizualno) da se iz vise hiljada cisto hrvatskih grla cuje onaj uzasni poklik: "Franjo-Sadame!" Vec vidim (dakle samo visual) suze u oku "oca nacije" i golemu tugu, jerbo nece da ga shvate i prihvate. Mada, priznati moram, kao sto mi nije bilo jasno sto su po Beogradu onih godina pripadnici snaga haosa i bezumlja urlali "Slobo-Sadame!", jos mi je manje jasno sto to sada rade neduznom Franji po Agramu.

Prvo, ukoliko me secanje ne vara, drug Sadam ima brkove, prave muske, k'o recimo nas mali Momo iz Podgorice, a cime se ni Sloba, a jos manje Francek, ne mogu podiciti.

Drugo, Sadam je car nekih tridesetak godina i obicno ga u masovnoj euforiji na tron smestaju sa minimum 110 odsto glasova "za". Sloba i Franja su, zna se, demokratski birani nekoliko puta i to na jedvite jade sa po 99,99 odsto glasova "za". Znaci, ni da pridju.

Trece, ova dvojica tek uvezbavaju one odlucne Sadamove geste, u stilu "ko j... Amere" i njegov ocaravajuce muski, mrki pogled. Cetvrto, i Sloba i Franjo nisu carevi, daleko od toga. Oni su, recimo, u rangu banova i to sa kratkim stazom od po desetak godina. Imao bih i pod tackom pet, sest, do trideset i pet, ali, znate, novinski prostor je, ipak, ogranicen. Mislim da ste shvatili da poredjenja nema, niti ga moze biti, zar ne?

Muke dzezera Vilijama

E, sad, pitate se, dragi moji citaoci, sve pogledujuci na naslov, kakve veze ima Klinton s dzu rockerima, ako vec ima neku tajnu vezu s drugom Sadamom. Ne, nije ni Pola Dzons ni ona sirota Monika Levinski. A nije ni Bilov saksofon u direktnoj vezi, mada dodirnih tacaka ima.

Dzezer i diljem sveta poznati saksofonista Vilijam DZeferson Klinton (blizak, dakle, rockerima, sem sto redovnije pere kosu i, pretpostavljam, uredno upotrebljava dezodoranse), u slobodno vreme obnasa do zla boga dosadnu funkciju predsednika SAD. Elem, u pauzama dok u Ovalnom kabinetu diktira pisma Monikinoj anonimnoj naslednici, pored upornog Sadama, koji mu sve manje vremena ostavlja za omiljene jam sessions po vasingtonskim jazzbinama, sve vise mora da se bavi Franjom i Slobicom, jer su momci, blago receno, nestasni. Malo, malo, pa potpale negde vatricu, a o ignorisanju ljudskih prava i sloboda da ne govorimo. A znate kako su Ameri na to osetljivi.

I, sta ce siroti dzezer Vilijam, koji se kao predsednik predstavlja kao Bil, kaze jednog dana svojoj ekipi: "Gudzs, let's do something on that blooddz Balkans!" i lepo im objasni da mu ovdasnji stalno kvare svirku, sve manje ima vremena za vezbe. Ekipa kaze: "O.K. boss!" i sedne i sastavi tzv. Akcioni plan za Jugoistocnu Evropu, poznatiji u nasem narodu kao SECI. No, da ne bude zabune, nije Vilijam neki SECI-kesa, niti je imao namere da nekom sece glave. Ne, stvar je u totalu kontra. Bili bi da nase kese i napuni, ako treba, samo da moze na miru da duva u saks, a glave covek ne sece. Gadljiv je na krv. To oni njegovi rade teledirigovano, kompjuterski. Dakle, cisto i efikasno.

NATO rock'n roll

No, da se vratimo temi. Bili, k'o ovi nasi rockeri, namerio da nekako, okolo- naokolo prvo smiri negdasnju zakrvljenu bracu sa brdovitog Balkana, pa i da ih (o, jadni Franjo!) ponovo nekako ujedini. Znajuci da ce njegov sticenik Franjo da padne u fras ako ga smesti na Balkan, a da ce nacisto da svisne ako to bude opet neka Juga, Bili uvede u igru i ostale nase komsije, Rumune, Bugare, Albance, zbunjene Grke, a naravno tu su od pocetka Makedonci i Slovenci... Bili tako, javljaju mi iz Washingtona, tresne na astal SECI, u prepevu South-east European Cooperation Inititive, a na srpskom: saradnja 12 zemalja jugoistocne Evrope!

Znajuci balkanske bandoglavce, Bili kaze: "To ce da sprovede NATO!" A ko bi drugi, posle lepog iskustva po Bosni, zar ne? Slovenci, vec jednom nogom u NATO- u, mrste se malo na Balkan, ali trpe. Hrvati, uz malo vise patnje, slicno. Makedonci priznaju da su Balkan, a stalo im da udju u NATO pod hitno, pa vec trljaju ruke, k'o vele pasce i neka parica. Samo se Srblji, tradicionalno saginjati nece, ali bratac, s Natom se nije saliti. A i zna se, voli ti Srbin (pravi, ne ovi novokomponovani) uniformu, cinove, sirite, a i da zapuca, narocito ako ce municiju da placaju Ameri.

Da skratim, posto vise nema mesta u novini, na istom se muzicko-politicko- ekonomsko-vojno, a po malo i humanitarnom zadatku ujedinjavanja balkanskih rogova u jednu vrecu, nalaze dzu rockeri, dzezer Vilijam, alias Bil, kao gazda NATO pakta. Vec vidim sliku: igra rock'n roll cela (ex) Jugoslavija, sve se oko mene ispravlja i savija...

Sorry, bojim se da ce saginjanja i te kako da bidne, jer koga NATO ujedinjuje ne moze bas sve vreme da stoji uspravno. Bacivsi jos jedan pogled sa ex-dzu ringispila ove nedelje vidim kako je Bili zadovoljan. Moze da duva, a i muzika nije bas tako losa. Mislio sam Neletova, ili Vlatkova. Cao, do iduce subote!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /