nedelja, 8. mart 1997.

Sok nedjeljom

Cekajuci ga...

Mihailo Radojicic

Evropa je u Crnoj Gori ako nijeste znali... U to vas uvjeravam ali mi ne pada na pamet da vas uvjerim obrnuto da smo mi u njoj. U nas je sve naopako pa i moj racun jer Crna Gora moze u Evropu da stane hiljadu puta a Evropa u Montenegro ne moze nijednom... A opet smo je mi ugurali.

Na nasim magistralnim dzadama i po nasim zapustenim varosima vuce se Evropa. Najbolje njene limuzine odje se voze a u stvari pravi izraz je "vuku se" posto nema ni sirine ni duzine da se ovuda krecu kako im je fabrika propisala.

O besposlicarenju crnogorskom ima jedna iskrena stara prica. Crnogorac se u vicu dize do podne a u stvarnosti je isto kao u vicu... I po toj prici on se digne u neka doba dana. Onda se sprema za izlazak uz kavu i rakiju. U vrijeme nastanka "price" oblacio je uglednu crnogorsku nacionalnu robu. A to je trajalo. Pri toj radnji nikakve druge radnje obavljao nije da ne bi kvario izlazak. Kad bi konacno ispio kavu i rakiju u zavrsnom cinu te radnje pristavio bi kapu na glavu i krenuo... Nemamo podataka da li ga je zena ili neko od ukucana nesto pitao za vrijeme jutarnjeg "ustanka". Na vratima pri izlasku bi dao samoinicijativno odgovor na sva nepostavljena pitanja: "Odoh da trazim jednoga coeka". ... U tome bi mu dan prosao kao i ostali redom. Do danas nikoga nije obavijestio je li toga "coeka" nasa.

Ipak kultna drama dvadesetog vijeka "Cekajuci Godoa" nije napisana u Crnoj Gori ali kao sto vidite tu je odavno postojala. Semjuel Beket je morao da je izmisli, a da je dosao kod nas, na vrijeme, samo mu je trebalo da je prepise. Je li Godo dosa ili prosa niko ne zna ali mi ga jos cekamo. Ako ga nema mi idemo da ga trazimo. Ako ga ikad nadjemo bicete obavijesteni.

Ja sam nesto drugo htio reci no odoh ustranu. Sve receno vazi i u nastavku price. Isti su Crnogorci! Isto traze i cekaju!

Ambalazu su jedino promijenili. Evropsku koriste. Najskuplju njenu robu ture na sebe a najskuplje njene limuzine podase. Izlaze iz istih kuca i traze "istoga" coeka... I guzva je velika. Izmile velike "mecke" od "300 SEL" i dalje, puste muziku od 100 dB (decibela) i dalje, i do daljneg traze "istoga". Zuje tako po varosima kao opomena i to samo po strogom centru. Zuje u krugu od jednog km2 posto duple sirine nemamo. Zuje da ih svi vide. I vidjeni su! Sva ta "evropa" na nama i pod nama nabavlja se za trecinu ili za cetvrtinu njene vrijednosti. Ponesto i otmeno. "Mi znamo kako" se kupuje i kako ulazi kod nas "evro(pica)". Potpuno smo "suvereni". Nidje ne mozemo. S tim limuzinama iz Evrope ne mozemo u nju. Neregularni smo. Ne moze ni Evropica kod nas. Samo kad bi se na nasem plavom, skucenom, Jadranu parkirali Podgoricani, Evropica ne bi imala dje ni "tvingo" da parkira. Ni srpski "fico" nece imati mjesta. ... Ali ce nam trebati. Ukoliko Evropa odrijesi granice za nas promet, "mecke" cemo morati parkirati kod Prijepolja, ali mnogo prije srpske granice a onda sa feudalnim "ficom" u kapitalisticku Evropu.

P. S. "FICO" NAM JE JEDINO REGULARAN! Cekajuci Godoa??? To smo docekali. Nista ne radimo, nista ne proizvodimo. Cio nam je narod u penziji. Svi trazimo jednoga coeka!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /