nedelja, 8. mart 1997.

SVILA SA ZVEZDARE

Sveto levicarsko rublje

Pun kiseonika sa Zvezdare, osvezen i presrecan zbog cinjenice da je seksualno rublje prestalo da bude tabu tema za Jugoslovensku levicu, shvatio da su Ljubav & Sex nerazdvojni i da Kosovo, Vuk, Ekonomija, Sankcije, Gorica G, Vulin & Johnndz Stulic - nisu bitni. Bitno je samo ono posleponocno osecanje cistih, svilenih carsava, mesecine koja odbija svoje frivolne zrake o izguzvanu posteljinu...

Pise: Petar Lukovic

Iz mentalno-suzene perspektive ovog kolumniste, vec mesecima direktno prikljucenog na makedonske vinske podrume - umetnicki performansi na Kosovu pod upravom policijske filharmonije & lokalne publike sigurno nisu bili Vijest Tjedna; picvajzi u srpskom Cadu imaju takvo virtuelno utemeljenje u Opstem Ludilu, da uopste nije cudno da se humoristicki pojmovi kao sto su "Albanski narod", "Srpski narod", "Sveta zemlja", "Svaki oblik separatizma", "Tacka na terorizam", "Organizovana pobuna" & "Srpski manastiri" polno koriste kao verbalna artiljerija Apsolutnog Haosa, nakon cega stizu sankcije, izolacija, Dafina & Jezda, a JAT se, razume se, opet seli na budimpestanski "Ferihadji". Dakle, shvatili ste: who cares?

Vijest Nedjelje nije, naravno, bilo ni priopcenje Vuka Draskovica da ce svi clanovi njegove partije (petoro, ukupno) podrzati erotsku koaliciju sa SPS- bludnicima; uostalom, kad sam u cetvrtak 5. marta, tri dana uoci Dana Socijalistickih Zena, na naslovnoj strani krvavo-crvene "Borbe" ugledao Goricu Gajevic - umalo se nisam na licu cirilicnog mesta zaljubio; putene, stisnute usne, sofisticirano osisana kosa ciji autonomni delovi padaju po celu, otvorene zenice koje pozivaju na hedonisticke slasti... Pa nije Vuk Draskovic blesav! Zna Vuk sta valja u establismentu, nije bas slucajno da privatno pregovara s Goricom, ima i te kakvih razloga sto je "Njihova Borba" pokusala da ovakvom naslovnom stranom konkurise drugim ozbiljnim politickim magazinima ("Striptiz", "Voajer"), bravo za Gajevicku, carrdz on sister!

Taman kad sam pomislio da nema Vijesti Nedelje i da je prava News Of The Week cinjenica da je Zvezdara procvetala i da se, polako, cool, udvoje sprema za Prolecne Radosti - greskom sam se na svom tjuneru doteturao do talasa Prvog Programa Zvanicnog & Nezajebljivog Radio-Beograda. Glasom iz sobe za autopsiju, saopsteno mi je u sredu u ponoc da je, pazite ovo 1, predsednik Direkcije Jugoslovenske levice prof. dr Mirjana Markovic (sa saradnicima) primila delegaciju Industrije Rublja & Svilenih Tkanina - a delegacija je, pazite ovo 2, profesoru M. M. "za veliki doprinos razvoju i unapredjenju jugoslovenskog drustva, i kao izraz dubokog i iskrenog postovanja" urucila Povelju Preduzeca. U prvi mah, priznajem, ucinilo mi se da mi se pricinilo; zasto bi oni koji prave Svileno Seksi Rublje posecivali drugaricu Markovic? Sta se nalazilo u Povelji Preduzeca - crni, cipkani ves, providni brushalteri s kineskom inskripcijom, majice sa socioloskim motivima, svilene tetovaze? Sasvim nesiguran u sebe, omamljen nektarom makedonskih vinskih podruma u cijem sam mirisu naslucivao vredne ruke tamosnje radnicke klase - cekao sam Vesti U Jedan; ukljucio sam televizor, mahnito hvatao vesti sa svih radio-stanica, zvao 9812 zbog svilenih obavestenja, fizicki se totalno pripremio za To Be Or Not To Be In Silk. Onda je onaj isti glas iz mrtvacnice, kao da je tek stigao s mimohoda, sa skalpelom u basu, saopstio ono sto sam vec pre 60 minuta cuo: jeste, jebote, stvarno su Svileni posetili Gazdaricu, sve je istina, ovo je, definitivno, Vijest Tjedna.

Onda sam sledeceg dana, u pet ujutru, ustao, stao ispred kioska da kupim blooddz- red "Borbu": naravno, na naslovnoj strani, Desno Od Gorice Gajevic - udario me je naslov "Povelja, sa postovanjem". Mogao sam, posle toga, mirne savesti i svilenog srca, da se vratim u krevet - ali sam, iznenadno pun kiseonika sa Zvezdare, osvezen i presrecan zbog cinjenice da je seksualno rublje prestalo da bude tabu tema za Jugoslovensku levicu, sa retko vidjenim optimizmom letimicno pogledao u buducnost, shvatio da su Ljubav & Sex nerazdvojni i da Kosovo, Vuk, Ekonomija, Sankcije, Gorica G, Vulin & Johnndz Stulic - uopste nisu bitni. Bitno je samo ono posleponocno osecanje cistih, svilenih carsava, mesecine koja odbija svoje frivolne zrake o izguzvanu posteljinu, glas koji probija odbranu rublja i uspostavlja erotsku ravnotezu na prostorima senzualnosti... nesto sto ce samo "Javor", Lukovic & drugarica Markovic razumeti, narocito kad sa Zvezdare krene ljubavni tajfun koji brise sve pred sobom.

Ovde negde, na svilenim porubima Kosova - zaustavljam se.

Zivot je veci od Pristine, tek da se razumemo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /