nedelja, 8. mart 1997.

Sta se zapravo dogadja?

Krvavi drenicki vikend

Albanci kazu da su ugrozeni, da ih policija maltretira i terorise, da je Kosovo njihova teritorija. Srbi pricaju da razmisljaju o odlasku u (uzu) Srbiju

Dragoljub Petrovic,
specijalni izvestac "Nase Borbe" sa Kosova

Pristina je u ponedeljak uvece, vece nakon demonstracija i dan posle "krvavog" vikenda u Drenici, izgledala zastrasujuce pusto. Poneki slucajni prolaznik, zatvoreni albanski kafici, policijske patrole u pancirima i sa automatima ...Grupa mladica, Srba, u srpskom kaficu blizu hotela "Grand", gledala je na televizoru emisiju "Glasa Amerike" burno negodujuci na dosta raspaljujuce izjave pojedinih albanskih lidera i intelektualaca. "Brate, spremamo se"- govorili su veseliji pridoslim poznanicima. Utisak je, malo pod dejstvom alkohola, ali vise u sali. Jedan poznanik, Albanac, sat vremena kasnije, vrteo je glavom ni sam ne zelezi da veruje u ono sto je upravo izgovorio. Rekao je, naime: "Ne znam, mozda bude rata."

Obe ove slike govorile su same po sebi o cudnoj "mesavini" neizvesnosti i ocaja koji se stvorio u glavama Srba i Albanaca na Kosovu. Svako od njih prica svoju pricu. Albanci kazu da su ugrozeni, da ih policija maltretira i terorise, da je Kosovo njihova teritorija. Srbi pricaju da razmisljaju o odlasku u (uzu) Srbiju ("bar da sklonimo decu"), da je pritisak veliki i da je Kosovo - njihova vekovna teritorija. I jedni i drugi, bar "obican svet", cini se, ne znaju sta ce biti sutra, i ne mogu da dokuce situaciju u koju su uvuceni, samo zato sto ih razlikuju jezik i nacija - i politika njihovih lidera.

O onome sto se na Kosovu dogadjalo proslog vikenda postoji nekoliko verzija. Prva je zvanicna - ona kaze da je grupa naoruzanih terorista odavno odomacenih u bestragiji zvanoj Drenica, napala policijsku patrolu i ubila jednog policajca, pa je pristiglo policijsko pojacanje koje je uspelo da lisi zivota 16 terorista, i da u toj borbi izgubi jos tri coveka. Druga je albanska - doslo je do sukoba izmedju policijske patrole i naoruzanih Albanaca, pa je kasnije policija krenula u odmazdu od jedne do druge albanske kuce i ubijala neduzno stanovnistvo (22 Albanca). Treca je "kompilovana" iz raznih prica ali je mozda i najrealnija - dve "policijske" patrole, jedna sa trobojkom na rukavu, druga sa dvoglavim crnim orlom, naisle su slucajno jedna na drugu i pocelo je puskaranje. Onda je srpska patrola pozvala u pomoc elitne Specijalne antiteroristicke jedinice (SAJ) policije, koje su naisle na zestok otpor i terorista i lokalnog stanovnistva, pa se sve zavrsalo obostranim povlacenjem, s tim sto su specijalci prethodno pokazali da su iskusniji i bolje obuceni za tu vrstu borbe.

Bosko Drobnjak, pokrajinski sekretar za informisanje

Solidarnost sa terorizmom

"Ovde je terorizam na sceni godinama i sve ovo nije od juce. Druga je stvar, kako je on bio kvalifikovan, jer smo mi nailazili na nerazumevanje medjunarodnih subjekata kad smo ukazivali na pojavu terorizma. Poslednjih meseci je jasno da i medjunarodna zajednica potpuno shvata da je u pitanju klasican terorizam. Dakle, nikakva Oslobodilacka vojska Kosova, jer da bi tako nesto postojalo moraju postojati okupirane teritorije, a drzava ne moze okupirati svoju teritoriju. Oni sebe doduse tako nazivaju iz cisto marketinskih razloga, ali je jasno da je to terorizam koji mozemo posmatrati kao univerzalno zlo. Poslednjih meseci je on eskalirao i dobio ove razmere kojih smo svedoci" - kaze Bosko Drobnjak, sekretar za informisanje Kosova i Metohije. Posebno je jasno, kaze Drobnjak, da albanski politicki lideri terorizam ne osudjuju vec se "solidarisu sa teroristima".

"Dokaz za to su demonstracije od ponedeljka. Policija se ponasa prema tome kao i u svim civilizovanim zemljama i stiti sve lojalne gradjane svih nacionalnosti od terorizma kao velike pretnje njihovoj sigurnosti. I dalje cemo preduzimati sve mere protiv terorizma u skladu sa medjunarodnim normama. Drzava je spremna i drzi stanje pod kontrolom. Sigurno je da teroristi uzivaju logisticku podrsku jednog dela gradjana, ali i oni polako shvataju da je terorizam i za njih opasnost, jer ih tzv. OVK reketira i maltretira, vec sad" - kaze Drobnjak.

Drenicki kraj, u kome vec duze vreme ordiniraju naoruzane grupe koje sebe nazivaju Oslobodilackom vojskom Kosova, bio je poslednjih meseci, kako se cuje, vrsta "opitnog dobra". Iako su skoro svi mediji objavljivali price o nekoj drugoj zamaskiranoj "policiji" na putevima u ovom delu Kosova, tu nije bilo sirih incidenata, i cak se cinilo da zvanicni Beograd namerno stvara utisak bespomocnosti regularne policije. To je ucinilo da se "ilagalci" osile, sto im bez sumnje nije bilo tesko na teritoriji gde imaju logisticku podrsku naroda (u Drenici zivi samo dva posto Srba), i stvorila se slika o terorizmu, o misterioznoj OVK koja drzi teritoriju pod kontrolom. Takticki manevar srpskog rezima, cuje se, sada pocinje da pokazuje rezultate.

U Drenicu su poslednjih nedelja, dovucene raznorazne elitne i manje elitne jedinice policije, tako da su se uniforme "pomesale". Kako to izgleda mozda najbolje govori anegdota koja se ovih dana prepricava po Kosovu - navodno je neki Albanac krenuo kod rodbine u Drenicu, i na putu susreo naoruzanu grupu ljudi. Sav ushicen, istrcao je iz kola izgovarajuci razne pohvale "svojima" i nudeci im cigarete - dok mu jedan od njih nije uzvratio samarom. Ispostavilo se da je covek naisao na grupu srpskih specijalaca, koji su i sami, izgleda, zalutali. "Naravno da ih podrzavamo, to su nasi" - govorili su nam pojedini poznanici Albanci, nesumnjivo dokazujuci tezu da se na Kosovu sada stvorila situacija koja bi se mogla nazvati "Das ist Valter". Oni koji se secaju partizanskog filma "Valter brani Sarajevo" sigurno pamte poslednju scenu kada "ilegalac" rukom pokazuje na panoramu Sarajeva objasnjavajuci ko je u stvari "ilegalac" koji pravi "probleme" Nemcima (tj. okupatoru). Valjalo bi zato razmisliti ko je stvorio kosovskog Valtera - politicari koji pricaju s jedne strane o nezavisnosti, s druge o neodvojivosti, ili mozda narod koji se upleo u klupko neresenosti kosovskog problema zbog toga sto ovi prethodni nece za isti sto. Zakljucak prepustamo jednom Albancu koji nam je rekao: "Zbog poljitike, najebacemo i mi i vi... Pazi sta ti kazem."

Randjel Nojkic, predsednik SPO Pristine

Albanci izabrali najgoru opciju

"Ocigledno je da ce kosovsko prolece morati da priceka, jer Albanci nisu dobili mig Zapada da nastave demonstracije od ponedeljka. Malo ih je razocaralo sto Zapad nije podrzao terorizam u Drenici, koji je ocigledan. U ovom trenutku veoma je bitno, da su poslednji dogadjaji doveli do homogenizacije svih relevantnih snaga srpske politicke scene, koje su zajedno i na isti nacin osudili teroristicke akcije" - kaze Randjel Nojkic, predsednik SPO Pristine. Prema njegovom misljenju, Albancu su "izabrali najgoru opciju, jer neki njihovi lideri, poput Demacija, podrzavaju delovanje teroristickih grupa".

"Po mojim informacijama, sve musko stanovnistvo u Drenici stavilo se u sluzbu teroristickih grupa. Zadnja akcija, napad na policiju, pokazuje da su oni odlicno opremljeni i obuceni i ne vidim opravdanje za njihovu pricu da se oni brane od represije policije. Mnoge akcije policije ovde, bile su potpuno opravdane i nema ni govora o nekakvoj represiji, ako pripadnici MUP u kuci, kao sto se desavalo, pronadju gomilu municije i oruzja. S druge strane, nijedna demokratska zemlja u Evropi nece dozvoliti da joj izmakne kontroli neki deo teritorije, od strane pojedinih vojnih formacija. Ovde se radi o opravdanoj reakciji policije, i mislim da je MUP ubedio javnost da nije u pitanju gola represija, vec profesionalna akcija u okviru Ustava i zakona" - kaze Nojkic.

"Milosevic je na Kosovu do sada napravio niz gresaka i mislim da trenutno vuce mnogo promisljenije poteze. Albanci su pokusali dodatno da internacionalizuju problem Kosova, ali nisu dobili bezrezervnu podrsku svih medjunarodnih faktora. Kada podrsku nisu dobili tokom desavanja u Drenici, mislili su da ce je dobiti demonstracijama. Ali, Zapad je osudio samo represiju nad demonstrantima, dok akcija MUP protiv OVK nije direktno osudjena. Milosevic je pak politicki profitirao ovog puta i mislim da on sada u potpunosti pokusava da ovlada situacijom. Mislim da ce uskoro koristeci situaciju pokrenuti razgovor sa Albancima koji je neminovan" - zakljucuje Nojkic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /