ponedeljak, 9. mart 1998.

STA PREDVIDJA RADNA VERZIJA ZAKONA O AKCIJSKOM FONDU SRBIJE

Neprofitni trgovac neprodatih akcija

Akcijski fond je potpuno nova ustanova, koju osniva svojom odlukom Vlada Srbije, vrseci istovremeno i kontrolu nad njegovim radom. Cilj je da se osigura nepristrasnost fonda u prodaji akcija i postaje nacelo javnosti u procesu privatizacije

Mada je Zakonom o svojinskoj transformaciji bilo predvidjeno osnivanje Akcijskog fonda do 31. decembra prosle godine, to nije ucinjeno, jer se smatralo da sa tim poslom ne treba zuriti, tim pre sto nije ni zapocela, a kamoli okoncana prva faza privatizacije. Namerava se da Fond bude postavljen u skladu sa celovitim sistemom, koji ce se ustanoviti zakonima o investicionim fondovima i finansijskim uslugama, cija je izrada, takodje, u toku. Republicko Ministarstvo za ekonomsku i vlasnicku transformaciju upravo je pripremilo radnu verziju zakona o Akcijskom fondu Srbije, koja je poslata ovih dana na nekoliko relevantnih adresa, radi prvog testiranja predlozenih resenja.

Zakon o privatizaciji, inace, predvidja da neprodate i akcije od cije se otplate odustalo, preuzima Akcijski fond. Razmisljalo se o alternativama u njegovom formiranju. Prema prvoj, nekom od postojecih privrednih drustava, registrovanom za berzansko posredovanje, zakonom bi se poverilo obavljanje delatnosti Akcijskog fonda, uz uspostavljanje njegovog monopola u prodaji neprodatih i neotplacenih akcija preduzeca. Naravno, podrazumevalo se detaljnije uredjivanje delatnosti u toj prodaji. Prednost ovog nacina sastoji se u tome sto je on pravno najlaksi za uredjenje, najbrzi za primenu i najjeftiniji. Ali, njegov osnovni nedostatak je opasnost od mogucih zloupotreba, jer takav posrednik verovatno ne bi pristao da se iskljucivo bavi delatnostima Akcijskog fonda i da se odrekne svojih postojecih klijenata i poslova. Ta dvostruka delatnost uvek bi bila opasnost za nepristrasnost u radu Akcijskog fonda.

Zato je u radnoj verziji zakona prihvacena druga alternativa, da Akcijski fond bude potpuno nova ustanova, cije ce se poslovanje precizno urediti zakonom. Na taj nacin, smatra se, bila bi osigurana neophodna nepristrasnost Akcijskog fonda u prodaji akcija. Doduse, i u Ministarstvu za ekonomsku i svojinsku transformaciju svesni su da je to pravno slozenije i za primenu sporije resenje, ali smatraju da je neophodno obezbediti nepristrasnost ove ustanove, javnost u procesu transformacije i izbegavanje raznih zloupotreba koje su moguce u procesu koji obuhvata tako veliki broj subjekata, kakav je svojinska transformacija. Zbog ovog poslednjeg u pomenutom zakonu predvidjen je niz odredaba - o nezavisnosti Akcijskog fonda u obavljanju svojih delatnosti, o neprofitnosti, o nepristrasnosti clanova njegovih organa, rukovodilaca i zaposlenih, do odredaba o izuzimanju u slucaju sukoba ineteresa i slicno.

Jedan recept za stare sporove

Za sada jos uvek nije poznato kada ce zakon o Akcijskom fondu uci i u redovnu proceduru. Kad zapocne privatizacija, ciji je prvi talas najavljen za prolece, otprilike kroz godinu dana posle zavrsene njene prve faze, Akcijski fond postaje aktuelan i neophodan. Trenutno su aktuelniji drugi poslovi - da se konacno stavi na noge informacioni sistem za potrebe privatizacije i da se okonca dugacka saga sa vise stotina preduzeca koja su jos uvek u sporu sa bivsom republickom Agencijom za procenu vrednosti kapitala, a koja bez toga ne mogu da udju ili da nastave svoju transformaciju po novom zakonu. Nezvanicno se moze cuti da je postignut neformalni dogovor da se svi ovi sporovi, koji se sada nalaze pred Vrhovnim sudom Srbije, rese na jedinstven nacin, ali to jos uvek nije pocelo i da se "dogadja".

Prema resenjima iz ove radne verzije Akcijski fond je pravno lice, koje se osniva odlukom Vlade Srbije, koja je istovremeno duzna da svojom odlukom resi i niz tehnickih pitanja funkcionisanja Fonda. Sredstva za pocetak njegove delatnosti, takodje, obezbedjuje republicka vlada. Medjutim, kasnije, u toku rada, pored sredstava iz budzeta, moze se izdvojiti i deo dobiti koju ce ostvariti sam Fond, ali uz prethodnu saglasnost resornog ministarstva. Fond, naime, nema za cilj sticanje dobiti u obavljanju svojih delatnosti, vec moze ostvarivati tacno utvrdjene prihode.

Zakon precizno odredjuje delatnost Akcijskog fonda. On zakljucuje ugovore o preuzimanju neprodatih ili neotplacenih akcija od preduzeca u kojem se vrsi transformacija i stara se o njima. Zatim, ostvaruje prava upravljanja u preduzecu po osnovu preuzetih akcija, naplacuje dividende na osnovu preuzetih akcija iz dobiti koju preduzece ostvaruje svojim poslovanjem, prodaje neprodate, neotplacene ili prenete akcije i najzad obavestava o tome preduzece u kojem se vrsi svojinska transformacija i javnost.

Kako svi ovi poslovi iziskuju posebnu strucnost, Fondu je dato ovlascenje da ugovorom poveri strucnim licima odredjene poslove u vezi sa upravljanjem na osnovu preuzetih akcija ili u vezi sa organizovanjem njihove prodaje, na primer kada je rec o pregovorima sa velikim investitorima, sastavljanju predloga ugovora za kupovinu akcija i slicno.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /