ponedeljak, 9. mart 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Zasto je Kosovo u Srbiji

Milosevic ima cvrstu nameru da ponovo ne bude u ratu, da sacuva SR Jugoslaviju, ali Milutinovic mozda nece uspeti da sacuva Srbiju. U tom slucaju on bi se mogao naci u istim cipelama, koje su nosili Milan Babic, Milan Martic, Radovan Karadzic i ostali koji nisu imali mnogo srece

Pise: Stojan Cerovic

Nisam siguran da li je Kosovo moj problem ili nije, posto zivim u jednoj a poticem iz druge federalne jedinice. Vise bih voleo da nije, pa da mogu da kazem sebi da se u mojoj zemlji ne primenjuje monstruozno pravilo "deset za jednoga", da moja zemlja nije u ratu, da u mojoj zemlji Albanci mirno zive s mojim narodom, a policajci obicno dobijaju batine od demonstranata.

Ali, moj problem je sitan prema onom koji ima Milan Milutinovic. Ja mogu da biram hocu li da se osecam kao gradjanin Srbije ili Crne Gore, a mogu da kazem i da sam iz Jugoslavije, pa da jos uvek nemam nista s Kosovom. Milutinovic je, medjutim, cim je pocela policijska ekspedicija, dobio telegram od Slobodana Milosevica i to preko svih medija, u kojem ga predsednik SR Jugoslavije podrzava u borbi protiv terorizma. U tom telegramu nije bitno ni saucesce zbog poginulih policajaca, ni odbacivanje internacionalizacije problema. Najvaznija poruka je to da Milosevic formalno predaje Kosovo u nadleznost Milutinovicu.

Ziveo sam u uverenju da Milosevic pokusava da poveca ustavna ovlascenja predsednika Jugoslavije, kad evo gde se on javno odrice odgovornosti za najveci problem koji ova zemlja uopste moze imati. Doskora je Milo Djukanovic optuzivan da bi da odvoji Crnu Goru, a evo gde Milosevic vadi Srbiju iz Jugoslavije. Mislite li da je to zato da bi se unapred odbacila ideja da Kosovo, kao federalni problem, moze pretendovati i na status federalne jedinice, to jest republike? Ne, to je najpre zato sto je Milosevic covek mira i ne moze da odgovara za divljanje Milutinoviceve policije po Kosovu.

On to moze da podrzi ili da brani pred svetom, ali ima da se zna ko je zakonski nadlezan. Milutinovic mozda moze da deli odgovornost s Mirkom Marjanovicem ili ministrom policije, a federalni vrh nema s tim nista. Pritom, razume se, stranci znaju s kim se razgovara u Beogradu. Britanskog ministra spoljnih poslova Robina Kuka Milosevic nije poslao kod Milutinovica kad mu je pomenuo Kosovo. Predsednik Srbije bice vazan tek ako se jednog dana budu trazili krivci.

Dakle, Kosovo je problem Srbije jer je u pitanju velika nevolja, mozda pravi rat, a Milosevic takve poslove obavlja preko posrednika. Kosovo je u Srbiji zato sto Milosevic vise nije tu, nego u Jugoslaviji. On ima cvrstu nameru da ponovo ne bude u ratu, da sacuva SR Jugoslaviju, ali Milutinovic mozda nece uspeti da sacuva Srbiju. U tom slucaju on bi se mogao naci u istim cipelama, koje su nosili Milan Babic, Milan Martic, Radovan Karadzic i ostali koji nisu imali mnogo srece.

Najzad, prilika je da se setimo da je ovaj Milutinovic postao predsednik uz pomoc nekoliko stotina hiljada albanskih glasova. Dobro, znam da ih on nije stvarno dobio nego su mu komisijski dodeljeni, ali bi svejedno sad mogao da pokaze makar malo fiktivne brige za tu svoju fiktivnu bazu. Kad bi barem umeo da se pobrine za sebe, pa ako vec ne moze da spreci Milosevica da ga uvali u rat, mogao bi da ode na Kosovo i pocne da razgovara, za pocetak s bilo kim o bilo cemu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /