ponedeljak, 9. mart 1998.

GALA BALETSKI KONCERT U ZNAK SECANJA NA MAKEDONSKOG KOREOGRAFA I BALERINU OLGU MILOSAVLEVU

Poletno i temperamentno

Na prvu godisnjicu smrti najznacajnijeg makedonskog koreografa, Olge Milosavleve priredjen je na velikoj sceni Makedonskog narodnog teatra gala koncert na kojem su, pored baletskih umetnika iz Skoplja, ucestvovali prvaci baletskih ansambala iz Moskve, Sofije, Beograda, Ljubljane i Zagreba. Prvi deo veceri cinili su brizljivo odabrani odlomci iz najpoznatijih postavki Olge Milosavleve, koja je makedonsku baletsku umetnost, a i umetnost igre na juznoslovenskim prostorima, zaduzila obimnim i vrednim stvaralackim opusom.

Vece su otvorili ucenici skopske Baletske skole “Ilija Nikolovski Luj" koji su skladno, disciplinovano i poletno odigrali jedan od najzanimljivijih delova iz baleta “Odblesci" LJ. Brandjolice. Prvakinja skopskog Baleta, mlada Katarina Kiproska je sa perspektivnim ucenikom Nikolom Sazdovim odigrala duet savremene igracke leksike iz “Velegradskih varijacija" istog kompozitora, a Sandra Mijalkova i Goran Bozinov (koji mora povesti racuna o svojoj figuri) su predstavili zajednicku igru Labina i Dojrane, iz prvog makedonskog istoimenog baleta na muziku T. Prokopijeva. Vrsni i neumorni karakterni igrac Ekrem Husein i njegove partnerke Marina Stankovic i Olga Boev su s iskonskim temperamentom odigrali odlomak iz operete “Baron Ciganin", dok je solistkinja Tanja Pastanjaki interpretirala solo igru iz jedne od najuspelijih koreografija Milosavleve, “Karamita" LJ. Brandjolice.

Zenski baletski ansambl je pokazao liricnost u plesu iz “Dubrovacke legende" istog kompozitora, a nezne i prefinjene linije u igri Katarine Kiprevske dosle su do punog izrazaja u duetu iz istog baleta koji je izvela sa Goranom Bozinovom. Primabalerine Zoica Purovska-Velevska i prvak Zoran Velevski su smireno i sa smislom za poeticnost oblika savremene igre, zajedno sa zenskim ansamblom, odigrali odlomak iz baleta “Sazvezdje Koneskog" LJ. Brandjolice. Poseban uspeh kod publike, koja je gotovo sasvim ispunila pozorisnu dvoranu na Vardaru, imala je Suzana Momirovska, koja je nadahnuto odigrala atraktivnu varijaciju iz savremenog baleta “Zodijak" V. Stefanovskog.

Drugi deo gala koncerta u Skoplju pripao je gostima i poznatim baletskim duetima. Nena Vrhovec i Viktor Isajcev, prvaci Baleta iz Ljubljane, odigrali su poletno duet iz “Karmen" Bize-Scedrine, dok su gosti iz Sofije, prvaci tamosnjeg baletskog ansambla, Dilijana Nikiforova i Jasen Volcanov zasluzili aplauze svojom zrelom i atraktivnom igrom iz “Rajmonde" A. Glazunova.

Prvaci beogradskog Baleta, Duska Dragicevic i Konstantin Kostjukov su uz tehnicku perfekciju i svoj neodoljivi sarm odigrali adadjo iz “Seherezade" N. Rimskog Korasakova. Igru istog tempa na muziku Suberta su, sa lirskom ustreptaloscu i igrackom superiornoscu, izveli Zoica Purovska-Velevska i Oleg Manukovski. Odlicnu klasicnu baletsku skolu demonstrirala je mlada moskovska balerina Natalije Krapavina, kojoj nedostaje scenskog iskustva da bi ispoljila sve svoje mogucnosti, ali je duet iz “Korsara" primerno skolski odigrala, dok je mali rastom, ali skokom i okretima visok Ajdar Ahmetov, kao njen partner, izveo niz klasicnih bravura, koje su odusevile gledaoce.

Primabalerina zagrebackog Baleta, Irena Pasaric je nastupila u sigurnom, primadonskom stilu, te je njena blistava, temperamentna i tehnicki do savrsenstvena dovedena igra u “Pas de deudz" iz “Don Kihota" L. Minkusa bila jedan od vrhunaca gala baletske veceri. U tome je imala punu podrsku pozrtvovanog partnera Andreja Ismetsjeva.

Na kraju ovog primerno organizovanog baletskog koncerta u spomen Olgi Milosavlevoj, za sto treba zahvaliti, pre svega, upornosti nove direktorke Baleta MNT, Zoici Purovskoj-Velevskoj, odigrano je dostojanstveno “Zensko teskoto" iz baleta “Makedonska povest" G. Smokvarskog. Efektna u postupnoj plesnoj gradaciji ova igra je zaista kruna koreografskog opusa Olge Milosavleve, koja je sa znanjem, ljubavlju i istrajnoscu gradila sjajne mostove izmedju narodne i umetnicke igre. Secanje i zahvalnost njenih kolega i nastavljaca je primer na koji bi se valjalo ugledati.

Milica Zajcev

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /