ponedeljak, 9. mart 1998.

KAKO “SRBIJASUME" GAZDUJE RIBARSKIM OSTRVOM

“To kod nas nije red!"

U omiljenoj oazi Novosadjana neki novi ljudi uvode “pravila" po kojima niko i nikada nije ovde ziveo

Ribarskim ostrvom, kao i svim drugim zelenim oazama uz Dunav u Novom Sadu i okolini, gazduju “Srbijasume". Zakon tako nalaze i tu se, na polemike te vrste, stavlja tacka. Medjutim, raspavi o tome na koji nacin se vodi briga o nadaleko cuvenom Ostrvu i koliko ta “briga" potire sva dosadasnja pisana i nepisana pravila medju ziteljima i mnogobrojnim stalnim posetiocima Ribarskog - je i te kako za polemiku.

Gazdovanje “Srbijasuma" svodi se samo na izdavanje saglasnosti i nekakvih dozvola da svako kome to padne na pamet, za male pare, moze da gradi na Ostrvu sta, gde i kako hoce. Citavo zemljiste Ostrva se vodi kao jedna parcela i novi graditelji u okviru te celine sami sebi odaberu mesto - mimo pisanog gradskog pravila da se na Ostrvu samo na odredjenim mestima mogu dizati vikendice i to strogo ogranicene kvadrature i spratnosti, kao i potpuno suprotno nepisanom zakonu domacina na Ribarskom da se ne zidaju kule i gradovi koji kvare idilicnost i smek postojecih kucica, da se sto je moguce manje krci suma i unistava zelenilo, da niko nikom ne zaklanja sunce i pod prozorom ne radi ono sto sebi ne bi zeleo... Duh vikend naselja s nepretencioznim kucicama, gde su se vlasnici takmicili jedino u tome ko ce je lepse, ali sam, urediti, cije cvece lepse cveta, ko upeca vecu ribu ili skuva bolji fis paprikas - potpuno se unistava remecenjem ovih pravila na najgrublji moguci nacin. Na jedini moguci odgovor “starosedelaca" na ovakva neobazriva upadanja - “Tako se ovde ne zivi", ili “To kod nas nije red" - novopridosli se ne obaziru.

Nisu samo privatnici ti koji remete dosaasnji mir i adet. “Elektrovojvodina" i Posta su nedavno odmaralista za svoje radnike pretvorili u ogromne objekte neuskladjene s ambijentom i prostorom.

Neko se, opet, genijalno dosetio da valja zicom ograditi obalu Dunava i naplacivati pecarosima prilaz vodi! Ograda stoji od lane, a Novosadjani nisu nadlezni da je sklone.

U gradskim sluzbama se trenutno smislja nacin da se pravo gazdovanje Ribarskim ostrvom sa “Srbijasuma" prebaci na grad. Nade u po Novosadjane povoljan ishod ove bitke, gotovo su nikakve. A, ako domacini ne budu dobili pravo da se brinu o svom Ribarskom ostrvu, s pravom ocekuju da se onaj kome je ova briga poverena, bar drugacije ponasa: da gazduje kako adet zapoveda - domacinski!

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /