ponedeljak, 9. mart 1998.

PORAST SAOBRACAJNIH NESRECA U NISKOM REGIONU

Sve cesce stradaju deca

U 1997. godini je na podrucju koje pokriva niski Sekretarijat unutrasnjih poslova zabelezen veci broj saobracajnih nesreca u odnosu na prethodne godine. Ukupno, dogodilo se 3.071 saobracajna nesreca sto je za 11 odsto vise nego 1996. godine. Zabelezeno je da je u istom periodu stradalo oko 800 ucesnika u saobracaju, a poginulo je 41 lice. Tesko i lakse povredjeno je 787 lica.

Najcesci uzrocnici saobracajnih nesreca su brza voznja, nepostovanje prava prvenstva prolaza, te nepropisno kretanje pesaka. Pesaci u poslednje vreme sve manje postuju propise pa vec zabrinjava podatak da ih je 30 odsto medju nastradalima. Statistika pokazuje da su pesaci najcesce krivci za nezgode a medju nastradalim pesacima nalazi se mnogo dece.

Ispred svake niske skole ubuduce ce dezurati patrola saobracajne policije koja ce kontrolisati parkiranje vozila, te brzinu kojom se krecu automobili, posebno pre i posle casova, i u vreme velikih odmora. Na taj nacin, smatraju u niskoj policiji, smanjice se broj stradalih malisana. Prosle godine na niskim saobracajnicama jedno dete je poginulo, teze je povredjeno 27, a lakse 49 dece.

N. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /