ponedeljak, 9. mart 1998.

A PODRUCJU SRBICE JUCE MIRNO ALI NAPETO

Albanke protestovale u Pristini

Nekoliko hiljada zena demonstriralo juce ispred Americkog informativnog centra u znak podrske stanovnistvu Drenice i protiv “policijskog nasilja" nad tim stanovnistvom

Pristina, Srbica, Beograd, Beta, FoNet. - Nekoliko hiljada Albanki demonstriralo je juce ispred Americkog informativnog centra u Pristini u znak podrske stanovnistvu Drenice i protiv “policijskog nasilja" nad tim stanovnistvom. Protest je organizovao Savez albanskih zena Kosova. Tokom demonstracija nije bilo nikakvih incidenata. Organizatori protesta rekli su da su slicni protesti odrzani juce i u drugim gradovima na Kosovu i da su u njima ucestvovale desetine hiljada Albanki.

Na podrucju Srbice juce pre podne bilo je mirno, a iz okolnih sela nije se cula pucnjava. Ceo kraj je, medjutim, i dalje pod blokadom jakih policijskih snaga. Taj gradic juce ujutro su posetili aktivisti Komesarijata UN za izbeglice i manja grupa stranih i domacih novinara.

Predstavnici opstinskih vlasti rekli su agenciji Beta da se u samoj Srbici prekjuce mogla cuti jaka pucnjava iz okolnih sela, ali da je pretprosle noci i jutros bilo tiho. Na ulicama Srbice nema policije, ali ni prolaznika. Vecina stanovnistva napustila je grad, a put Kosovska Mitrovica-Srbica-Pec i dalje je blokiran. Skole i radnje izuzev jedne pekare, ne rade. Predsednica Izvrsnog odbora Skupstine opstine Srbica Slavica Jaredic rekla je da je “politicko-bezbednosna situacija i dalje teska", ali da “drzavni organi Srbije cine sve" kako bi se stanje smirilo.

Predstavnici Komesarijata UN za izbeglice posetili su oko 120 srpskih i crnogorskih izbeglica smestenih i skoli i domu kulture u Srbici.

Grupa stranih diplomata otputovala je juce na Kosovo gde ce posetiti Drenicu i Srbicu, saznaje se u diplomatskim izvorima u Beogradu. Prema tim izvorima, srpske vlasti pozvale su juce ambasadore zemalja clanica Kontakt grupe da posete to podrucje, ali su oni odbili sa obrazlozenjem da tamo treba da odu strucnjaci, koji bi tacno mogli proceniti sta se zbiva, predstavnici humanitarnih organizacija i novinari.

Grupi diplomata, medju kojima, kako tvrdi isti izvor, nijedan nije ambasador Kontakt grupe, omogucen je ulazak u Drenicu i Srbicu, na osnovu cega se moze izvuci zakljucak da je operacija na tom podrucju zavrsena. Tumaci se, takodje, da srpske vlasti nastoje ovim potezom da umanje pritisak medjunarodne zajednice zbog najnovijih akcija na Kosovu, uoci danasnjeg ministarskog sastanka Kontakt grupe u Londonu.

U Crnu Goru prebeglo 3.500 ljudi

Podgorica, Beta. - U Crnu Goru je u protekla dva dana prebeglo oko 3.500 ljudi sa Kosova i Metohije, saznaje agencija Beta. Kosovske izbeglice, medju kojima je najvise Muslimana, napustili su svoje domove zbog situacije na Kosovu i utociste nasli kod rodbine u crnogorskim opstinama. Izbeglice su u Crnu Goru presle uglavnom preko punktova kod Plava i Rozaja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /