ponedeljak, 9. mart 1998.

GRUPA DIPLOMATA I STRANIH NOVINARA POSETILA DONJI PREKAZ

Pravo drzave da se brani od terorizma

Ne moze se osuditi akcija protiv teroristickih ciljeva, ali nema dovoljno dokaza da su u Drenici postovani medjunarodni policijski standardi - izjavio kanadski ambasador Rafael Zirar

Beograd, Beta. - Predstavnici diplomatskog kora u SR Jugoslaviji juce su posetili selo Donji Prekaz na podrucju Drenice, u organizaciji Saveznog ministarstva za inostrane poslove. Diplomate su boravile nekoliko sati u poseti Kosovu. Kako Beta saznaje u pokrajinskom Sekretarijatu za informisanje, podrucje Drenice juce je obisla i grupa stranih novinara, u kojoj je bilo oko 50 od oko 400 novinara koji trenutno borave na Kosovu. Ambasador Bugarske u SRJ Ivajlo Trifonov rekao je novinarima na beogradskom aerodromu da je jucerasnja poseta bila “jedan vazan, ali neprijatan dogadjaj".

“Znate, kada covek vidi da se ruse kuce i da ima zrtava... Ali, po nasem misljenju, to je bila akcija unistenja agresivnih teroristickih grupa Adema Jasarija", rekao je on. Trifonov je rekao da su diplomate na podrucju Donjeg Prekaza videle da je “razruseno nekoliko kuca u kojima su bili teroristi", dok ostale kuce izgledaju normalno. Upitan da li su diplomate imale kontakte s predstavnicima kosovskih Albanaca, on je odgovorio odrecno, bas kao i na pitanje da li su kontaktirali sa lokalnim stanovnistvom.

Ambasador Kanade u SRJ Rafael Zirar izjavio je da je podrucje koje je video mirno, da nema borbi i pokreta izbeglica na putevima, ali da diplomate nisu imale prilike da pojedinacno vide da li su stanovnici u kucama. Na pitanje novinara da li je imao utisak da se radi o praznom “gradu duhova", on je odgovorio “da, apsolutno". Zamoljen da prokomentarise kritike na racun srpskih vlasti da se na Kosovu desava etnicko ciscenje, on je odgovorio: “To nije etnicko ciscenje u smislu u kome je bilo u Bosni". “Za to uopste nema dokaza. Nema ljudi koji se bilo kuda iseljavaju". Zirar je kazao da je “ocigledno bilo veoma nasilnih vatrenih obracuna na terenu koji smo obisli, u kojima su terorisani obicni ljudi". On je kazao da ima primer kalibra oruzja koje je korisceno protiv “civilnih ciljeva" u tim borbama i pokazao novinarima cauru protivavionskog topa kalibra 20 milimetara. To je bilo upotrebljeno protiv civilnih ciljeva, dodao je on. “Ta paravojna policija sa mogucnoscu da koristi granate, artiljeriju i oklopna kola moze da tesko napadne ciljeve", kazao je Zirar. On je kao glavni cilj posete naveo zelju da vidi da li je akcija policije ogranicena. Ako jeste, onda bi trebalo da bude zavrsena, narednih par dana ce nam to pokazati, kazao je kanadski ambasador, dodavsi da “sada nema znakova otpora".

Zirar je rekao da osudjuje nasumicno nasilje koje je vidjeno prvih dana. “Ne moze se osuditi akcija protiv teroristickih ciljeva i mi svi podrzavamo pravo drzave da se brani od terorizma", rekao je on, ali je dodao da nema dovoljno dokaza da su u akciji u Drenici bili postovani medjunarodni policijski standardi. Zirar je ocenio da je resenje kosovskog problema politicki dijalog izmedju dve strane i da je kao prvi korak potrebno sprovodjenje sporazuma o obrazovanju. Na pitanje Bete da li ima informacija da traju pregovori oko normalizacije obrazovanja na Kosovu, Zirar je odgovorio da je predstavnik posrednicke organizacije “Sveti Edjidio" u petak boravio u Pristini i “razgovarao, prvi put, sa albanskim studentima". Iste veceri, monsinjor Vincenco Palja je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem, pretpostavljam o pitanju sporazuma o obrazovanju, dodao je Zirar.

ODLUKA ALBANSKIH PARTIJA I NEZAVISNE UNIJE STUDENATA

Za danas zakazane mirne demonstracije sirom Kosova

Pristina, Beta. - Koordinacioni odbor albanskih politickih partija Kosova i Nezavisna unija albanskih studenata Univerziteta u Pristini zakazali su za danas u 11 sati polucasovne mirne demonstracije u mestima i gradovima sirom Kosova. Sa odrzavanjem "svealbanskog mirnog protesta" pod motom "Za mir, protiv nasilja, rata i srpskog terora" saglasili su se i lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova i predsednik kosovske vlade u egzilu Bujar Bukosi, saopstio je sinoc Kosovski informativni centar (KIC), blizak Demokratskom savezu Kosova.

Odluka o odrzavanju mirnih protesta doneta je, kako se navodi, juce u Pristini, na sastanku na kojem su ucestvovali i predstavnici Nezavisne unije albanskih sindikata Kosova i Koordinacionog odbora ogranaka albanskih politickih partija iz Pristine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /