ponedeljak, 9. mart 1998.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA SPO

Bez definitivne odluke o ulasku u srpsku vladu

Deklaracija o nacionalnom pomirenju preduslov za ulazak SPO u vladu. Rasplet oko formiranja novog kabineta za sedmicu-dve, izjavio Vuk Draskovic na konferenciji za stampu posle zatvorene sednice GO

Beograd. - Definitivnu odluku o ulasku Srpskog pokreta u vladu Srbije Glavni odbor te stranke donece nekom drugom prilikom, jer je na jucerasnjoj sednici jedino usaglasena odluka da Predsednis tvo i predsednik stranke Vuk Draskovic mogu da nastave razgovore o formiranju vlade na osnovu platforme koju je SPO prezentovao u razgovoru sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem.

Zakazana rasprava oko stavova SPO po pitanju ulaska u vladu trajala je oko tri i po casa, bez prisustva medija, kojima se po zavrsetku sednice na vandrednoj konferenciji za novinare licno obratio pre dsednik SPO Vuk Draskovic. Po njegovim recima clanovi GO su odobrili platformu koja je zastupana u dosadasnjim konsultacijama oko sastava nove vlade, ali je GO posebno insistrirao na deklaraciji o na cionalnom pomirenju i narodnom jedinstvu, kao dokumentu od istorijskog znacaja za nasu drzavu i narod. Prihvatanje te deklaracije clanovi Glavnog odbora ocenili su kao preduslov za sve buduce razgovo re oko vlade.

Draskovic je rekao da se samo pet clanova SPO juce izjasnilo protiv ulaska stranke u vladu. On nije zeleo da ih imenuje, ali je naglasio da oni nisu imali argumente za takav stav, osim "njihovog inti mnog uverenja da bi SPO mogao biti prevaren", ali se, kako je rekao predsednik SPO "ovde ne radi o bilo kakvom varanju", vec o ozbiljnim razgovorima o ozbiljnim drzavnim i nacionalnim pitanjima.

- Srpski pokret obnove ce nastaviti razgovore oko programske saglasnosti i sustinske podele vlasti, jer samo tako moze doci do korenitih promena politickog i ekonomskog sistema. Program oko koga smo se do sada usaglasili, koji su socijalisti u nacelu prihvatili, uz deklaraciju o nacionalnom pomirenju i sjedinjavanju, ako to bude prihvaceno onda je to potpuno u skladu sa nasim opredeljenjem da vratimo Srbiju na tradicionalne i cvrste osnove, rekao je Draskovic, napominjuci da nije rec o nekom okupljanju naroda ni oko Vuka, Slobodana Milosevica, Milana Milutinovica, SPS ili SPO, nego oko onoga sto je starije od svih ans, oko datuma i simbola nase istorije.

Mandatar iz SPO - ostaje zahtev

"Ukoliko bi se u novoj vladi nasla Srpska radikalna stranka, logicno je da bi SRS trebalo da predlozi mandatara iz svojih redova, ali SPO logicne ne bi bio u toj vladi, zbog ogromnih programskih razlika. Ako u toj vladi ne bude radikala, i ako bude prihvacena sustinska podela vlasti onda mesto mandatara treba da pripadne SPO, ali sa socijalistima o tome nismo razgovarali, niti smo culi od njih sta oni podrazumevaju pod sustinskom podelom vlasti, mada su u nacelu prihvatili ovaj stav", naglasio je juce Draskovic.

Treba ocekivati rasplet oko formiranja vlade za sedmicu dve, kaze predsednik SPO, jer je "jasno da nista ne moze da bude vecno, u nedogled da neodredjenosti Ustava moze da zadrzi staru vladu. Ko ce ici na drugi krug konsultacija odredice i ubuduce Predsednistvo stranke, kaze Draskovic i naglasava da ce se Glavni odbor opet sastati kada bude trebalo da se donese definitivna odluka o ucescu SPO u sustinskoj podeli vlasti. "Ozbiljni su ljudi u nasem Glavnom odboru i savrseno znaju da je garancija da se ne ostupi od platforme koju smo dogovorili nas broj u parlamentu, bez koga nema parlamentarne vecine, ako bi doslo do zajednicke vlade", istakao je lider SPO.

J. Kosanic

Radikali kao benzin

Odgovarajuci na pitanje o mogucem ucescu SRS u novoj vladi, predsednik SPO je rekao da bi u trenutku "kada krece medjunarodna ofanziva na nas zbog situacije na Kosovu, to bi bio benzin na tu medjunarodnu ofanzivu". Tacno je rekao je Draskovic, da SPS odlucuje sa kim ce deliti vlast, ali javnost mora biti upoznata sa cinjenicom da su stavovi SPO jasno patriotski.

SAOPSTENJE SPO POVODOM SITUACIJE NA KOSOVU

Suvereno pravo Srbije da se brani od terorizma

Beograd, Beta. - Suvereno je pravo Srbije i SR Jugoslavije da se brane od teroristickog delovanja albanskih ekstremista, kaze se u saopstenju Srpskog pokreta obnove, izdatog juce, povodom dra maticnih zbivanja na Kosovu i Metohijij. "Terorizam albanskih ekstremista, kao i politicki zahtevi za nezavisnim Kosovom, pocivaju na njihovoj strateskoj proceni da ce, zbog kasnjenja u demokratskim promenama politickog i ekonomskog sistema i bez svestranog ukljucenja u Evropsku uniju i medjunarodnu zajednicu, nasa drzava biti sve slabija i stalno proglasavana za dezurnog krivca na Balkanu", oce njuje se u saopstenju.

SPO smatra da su "demokratska i snazna Srbija, nacionalno pomirenje i jedinstvo u nasem narodu sigurna i trajna brana pred albanskim separatizmom i najefikasniji nacin izolacije i sloma terorizma". " Kao sto smo, svojevremeno, isticali da se Knin brani u Beogradu, tako i danas naglasavamo da se Kosovo i Metohija, odnosno Stara Srbija, pre svega brane u Beogradu", pise u saopstenju.

SPO dodaje da je pozitivna okolnost to sto "EU i cela medjunarodna zajednica osudjuju i terorizam i zahteve za nezavisnim Kosovom" i da svet od nas ocekuje da "ponudimo dijalog politickim predstavnic ima Albanaca, a na platformi siroke autonomije u granicama Srbije". Neophodno je da "Skupstina Srbije i drugi nadlezni organi nase drzave upute javni i zvanicni poziv politickim vodjama Albanaca na z ajednicki dogovor oko demokratskog i mirnog resenja svih sporova, u okviru Srbije i u skladu sa nacelom da na isti nacin budu zasticena gradjanska, kulturna i verska prava svih na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopstenju.

SPO smatra da ce se albanski politicki predstavnici, ukoliko budu odbili dijalog, "sami legitimisati kao zastupnici metoda nasilja i da ce okrenuti protiv sebe medjunarodnu zajednicu".

Glavni odbor SPO je pre usvajanja stavova Predsednistva stranke o situaciji na Kosovu i resavanju tog pitanja odao postu minutom cutanja "svim poginulim Srbima nastradalim od albanskog terorizma". Ov o recenicom je clanove GO pozvao generalni sekretar stranke Vojislav Vukcevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /