ponedeljak, 9. mart 1998.

GLAVNI ODBOR DS GLASAO O ZAHTEVIMA “POBUNJENIKA"

Rasprava zaobidjena cutanjem

Zahtevi 57 clanova Glavnog odbora na jucerasnjoj sednici docekani suzdrzano, a Zoran Djindjic rekao da 60 i deo resornih odbora ne funkcionisu dobro. Unutarstranacka kritika dobra, ali njeno prenosenje u medije steti stranci, ocenio lider DS

Beograd. - Vecina clanova Glavnog odbora Demokratske stranke bila je uzdrzana kada se na subotnjoj sednici glasalo o zahtevima 57 clanova GO koji smatraju da je narusen demokratski karakter DS. Protiv je bilo devet clanova GO dok je za usvajanje zahteva glasalo dvadeset sestoro. Stavljajuci na glasanje zahteve, Djindjic je rekao da ce on biti uzdrzan “jer forma u kojoj su oni postavljeni moze da zbuni, a nadglasavanje u stranci nanelo bi dalje stete njenom funkcionisanju".

Medju zahtevima su bili da DS odustane od promene statuta u pravcu centralizacije stranke, da stranacku politiku vode GO i IO, da se postuje autonomija lokalnih odbora i da se ne ide u koalicije sa SPS-om.

Glavni odbor je odlucio i da Izvrsni odbor pripremi proceduralna pravila na osnovu kojih ce ubuduce raditi GO, cime bi trebalo da se poveca efikasnost i operativnost stranke. Zakljuceno je i da je DS jedina velika, reformska i nekorumpirana stranka, da ne odustaje od programskih nacela i nacionalnog interesa, da se zalaze za korenite promene, a da ce sredstvo za njihovo ostvarenje biti sopstvena moderna i efikasna organizacija.

Posle petnaestocasovne rasprave demokrata, ciji je prvi deo odrzan prosle subote, Djindjic je u gotovo jednocasovnom zavrsnom govoru, ocenio da Glavni odbor i deo resornih odbora ne funkcionisu dobro. Po njegovim recima, stranka se sada nalazi u fazi profesionalizacije, sto znaci da ce svi njeni organi i odbori morati da imaju pravila na osnovu kojih ce raditi.

Odgovarajuci na optuzbe da je donosio odluke nezavisno od Glavnog odbora, kao sto su podrska Milu Djukanovicu i Biljani Plavsic, Djindjic je rekao da i potpisnici pisma smatraju da njihov sadrzaj nije sporan vec samo nacin odlucivanja. “Politiku stranke sam definisao u izvestajima koje je GO usvajao samo sa jednim glasom protiv, a posle na osnovu toga donosio odluke", rekao je predsednik DS.

Djindjic je ocenio da je unutarstranacka kritika dobra, ali da se ona ne sme prenositi u medije “jer to samo nanosi stetu stranci". “Kada javno napadate predsednika stranke, u Srbiji ce reci: eto oni smeju sve, njihov predsednik ne valja sto znaci da vlada anarhija. Od toga narod u Srbiji bezi kao djavo od krsta", rekao je Djindjic.

Vuksanovic na disciplinskoj

Protiv Slobodana Vuksanovica, potpredsednika DS bice pokrenut disciplinski postupak zbog proslogodisnje izjave u jednim dnevnim novinama "povodom zahteva potpisnika" cime je prekrsio stranacku disciplinu. "Rado cu staviti glavu na panj ako ce doprineti postizanju kompromisa u stranci", izjavio je Vuksanovic.

Slobodan Gavrilovic, potpredsednik DS je odgovarajuci na primedbe da su javne svadje unutar DS koristile samo RTS-u, rekao da sva istrazivanja pokazuju da opada uticaj drzavne televizije. “Pre pet godina smo imali mnogo ozbiljnije sukobe u stranci i mnogo prizemnije javne nastupe, pa je stranka jacala", ocenio je Gavrilovic. On se zalozio i da kroz “stranacku vertikalu ubuduce prolaze strucni i kompetentni ljudi, a ne poslusnici".

Isticuci da su izborni uslovi jedino merilo saradnje sa SPS-om, Miodrag Perisic je izjavio da ako se ta stranka pocepa i jedno krilo prihvati izborne uslove, da ce on traziti da se ono podrzi.

Boris Tadic, koji je inace nedavno podneo ostavku na mesto potpredsednika Izvrsnog odbora, je ocenio da je izvor krize Predsednistvo DS i kandidature za potpredsednike stranke na poslednjoj skupstini. Po njegovim recima, u DS su se stvorili klanovi i doslo je do zatezanja odnosa medju njima. On je istakao da se do stranacke skupstine moraju utvrditi pravila lobiranja, i da se vise nikada ne sme koristiti stranacka infrastruktura (telefoni, kola...)

Vecina potpisnika zahteva predalo je i predsedniku stranke pismenu izjavu “da daju rec i tvrdu vezu da o cepanju DS uopste ne razmisljaju, niti da postoji sansa da do cepanja dodje".

I. K.

Izborna skupstina na prolece

Zoran Djindjic, predsednik DS najavio je za prolece izbornu skupstinu te stranke. O zahtevu Bogoljuba Trkulja da Djindjic na sednici GO, ako se smatra odgovornim za “losu kadrovsku politiku, odlazak uvazenih clanova DS, gubljenje prijatelja u opoziciji" podnese ostavku nije raspravljano. Na “dnevni red" nisu takodje dosli ni predlozi nekih clanova GO da se iz stranke iskljuce Slobodan Gavrilovc i Zoran Vacic, potpisnici pisma o narusavanju demokratskog karaktera stranke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /