ponedeljak, 9. mart 1998.

Albanska reagovanja na situaciju na Kosovu

BUJAR BUKOSI, PREDSEDNIK KOSOVSKE VLADE U EGZILU

Nezavisno Kosovo - minimalni zahtev

Split, Beta. - Predsednik kosovske vlade u egzilu Bujar Bukosi izjavio je za splitski “Feral tribjun" da je minimalni zahtev kosovskih Albanaca nezavisno Kosovo jer je “pod Srbijom nemoguce ostvariti autonomiju".

Prema njegovim recima “poslednji dogadjaji uverili su nas narod da je na putu bez povratka". “Nikad vise pod Srbijom, nikad vise sa Srbijom", naglasio je Bukosi.

On je rekao da njegova vlada “ceka politicke odluke" iz Pristine. “Ako one budu takve da treba stvarati armiju, onda cemo stvarati armiju i kupovati oruzje.

Avdija Ramadan, nezvanicni portparol ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova, izjavio je splitskom listu da “Albanci nemaju nista zajednicko sa srpskim narodom, osim sto oni (Srbi) vec jedno stolece gaze po njima". “Srbija je zatvorila sve puteve, ostao je jos samo rat za oslobadjanje kosovskih teritorija koje pod okupacijom drze Srbi, Makedonci i Crnogorci", rekao je Ramadan.

IBRAHIM RUGOVA, LIDER KOSOVSKIH ALBANACA

U eventualnom ratu Albanci bez sanse

Bon, Beta-AFP. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova izjavio je da samo intervencija medjunarodna zajednice moze spreciti tragediju na Kosovu i zatrazio od zapadnih zemalja da izvrse ozbiljan pritisak na jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica.

U intervjuu nemackom nedeljniku “Spigl", Rugova je istakao da je “srpska obavestajna sluzba plasirala optuzbe o organizovanim i naoruzanim albanskim teroristima kako bi dala sebi alibi za zlocine protiv albanskog stanovnistva". “Ne poricem postojanje grupa frustriranih Albanaca, ali spekulacije o oslobodilackoj vojsci i njenom delovanju se nerealne i ostajem ubudjen da su one delo srpskih obavestajnih sluzbi", rekao je Rugova.

“Nece biti normalnog rata, jer u vojnom pogledu, mi ne bismo imali nikakve sanse, bili bi unisteni za nekoliko dana", zakljucio je lider kosovskih Albanaca.

ADEM DEMACI, PREDSEDNIK PARLAMENTARNE PARTIJE KOSOVA

“Nema prestanka krvoprolica"

Beograd, FoNet. - Predsednik Parlamentarne partije Kosova Adem Demaci izjavio je za emisiju “Jutopija" Radija B92 da “dok bude ropstva bice i volje za slobodom". “Nece biti oruzanog sukoba, ali ce biti ljudi koji ce se zrtvovati za slobodu", rekao je Demaci, dodajuci da “nece biti rata, ali ce biti ovakvih nastavaka izrazavanja zelje za slobodom na ekstreman nacin", “posto nam ovaj fasisticki srpski rezim ne daje drugi izbor".

“Ukinimo ropstvo i ukinucemo pokusaje da se to ropstvo ukida", kaze Demaci. “Albanci ne idu protiv srpskog naroda, idu samo protiv srpskog rezima, koji sprovodi ropstvo nad Albancima", rekao je on i ponovio da “nema prestanka krvoprolica" i da ce “Albanci morati svojom krvlju da nateraju srpski rezim da se malo otrezni".

LJULJETA PULJA-BECIRI, PREDSEDNICA SOCIJALDEMOKRATSKE PARTIJE KOSOVA

Srpski rezim treba kazniti

Podgorica, FoNet. - Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Ljuljeta Pulja-Beciri, inace protivkandidat Ibrahimu Rugovi na predstojecim izborima za lidera kosovskih Albanaca, izjavila je da se medjunarodna zajednica “jos uvek udvara srpskom rezimu, umesto da ga kazni zbog svega sto je prouzrokovao".

“U slucaju frontalnog sukoba, ako Milosevic odluci da zapali Kosovo, za pola sata i Makedonija bi bila u vatri. Bez obzira na sadasnju kvislinsku vladu u Albaniji, niko ne bi mogao zaustaviti nasu bracu i sestre u Albaniji da nam pomognu", rekla je Ljuljeta Pulja-Beciri u intervjuu podgorickim “Vijestima", dodajuci da za sadasnje stanje na Kosovu “ozbiljnu odgovornost snosi i albanski politicki pokret, sa Rugovom na celu".

KOSOVSKI ODBOR ZA ZASTITU LJUDSKIH PRAVA

Objavljena imena 34 poginula Albanca

Pristina, Beta. - Kosovski odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda preksinoc je objavio imena 34 poginulih kosovskih Albanaca, od kojih su 25 clanovi sire porodice Jasari iz Donjeg Prekaza. Medju njima je i Adem Jasari za koga srpske vlasti tvrde da je vodja pobune na podrucju Drenice. Kako se navodi, medju poginulima su dve 12-godisnje devojcice, jedan 13-godisnji i dva 16-godisnja decaka, kao i jedna 94-godisnja starica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /