utorak, 10. mart 1998.

KONTAKT GRUPA PRIPREMILA AKCIJU PRITISKA NA BEOGRAD ZA OKONCANJE KRIZE NA KOSOVU

Cetiri kaznene mere protiv SRJ

SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemacka i Italija se saglasile o hitnoj zabrani davanja kredita vladi SRJ za izvoz, investicije i privatizaciju. Rusija nije prihvatila predlog da se odmah preduzmu sankcije protiv Beograda. Milosevicu dat rok od dve nedelje da promeni politiku prema Kosovu. Novi sastanak 25. marta

Veci stepen autonomije za Kosovo:
Medlin Olbrajt i Robin Kuk pred
pocetak sastanka u Londonu
FOTO: Fonet/AP

London, FoNet. - Sest zemalja Kontakt grupe saglasile su se na jucerasnjem sastanku u Londonu da treba preduzeti akciju za okoncanje krize na Kosovu, ali je Rusija odbila da pristane na konkretne kaznene mere, prihvativsi samo da se u Jugoslaviju kao posrednik u ime Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) posalje Felipe Gonsales. Rusija nije prihvatila predlog zapadnih zemalja da se odmah preduzmu cetiri kaznene mere protiv Beograda i zamrzne imovina jugoslovenske i srpske vlade u inostranstvu ukoliko Slobodan Milosevic u roku od dve nedelje ne promeni politiku u odnosu na Kosovo, javlja Rojters pozivajuci se na diplomatske izvore.

U zajednickom saopstenju, kako citira britanska agencija, ministri Sjedinjenih Americkih Drzava, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemacke i Italije ocenili su "da je u potpunosti neodbranjiva nasilna represija na nenasilno izrazavanje politickih misljenja". Od Felipea Gonsalesa se trazi da prihvati posrednicku ulogu na Kosovu u ime OEBS-a, a od Beograda da dozvoli komesaru Ujedinjenih nacija za ljudska prava da ispita situaciju na Kosovu.

U saopstenju pet zemalja se navodi i da Milosevic mora garantovati Kosovu bolji status u okviru jugoslovenske federacije, sto bi znacilo "sustinski veci stepen autonomije", ukljucujuci "znacajnu samoupravu". Podvlaci se da se Kontakt grupa ne zalaze za nezavisnost Kosova od Jugoslavije. "Ukoliko predsednik Milosevic preduzme te korake, odmah cemo ponovo razmotriti mere koje smo sada usvojili. Ukoliko to ne ucini, a represija na Kosovu se nastavi, Kontakt grupa ce pribeci daljim medjunarodnim merama", kaze se u saopstenju.

Gonsales pristao da posreduje u konfliktu na Kosovu

Barselona. - Bivsi spanski premijer Felipe Gonsales juce je prakticno izrazio spremnost da posreduje u konfliktu na Kosovu, sto od njega trazi citav svet i sto je juce u Londonu ponovljeno na sastanku Kontakt grupe, ali je iz Meksika, gde se nalazi u poseti, porucio:

- Bez saglasnosti jugoslovenskih vlasti i formalnog poziva, ja ne mogu nista da ucinim. Odluka je u rukama Beograda - rekao je Gonsales, ocito spreman da prihvati misiju mada nimalo odusevljen njome.

V. S.

Pet zapadnih zemalja saglasilo se i o hitnoj zabrani davanja kredita jugoslovenskoj vladi za izvoz, investicije i privatizaciju, da se od Saveta bezbednosti UN zatrazi razmatranje uvodjenja embarga na izvoz oruzja, zabrani prodaja opreme koja bi mogla biti koriscena za represiju i zabranu izdavanja viza za vise jugoslovenske i srpske oficire koji su umesani u akciju na Kosovu. Takodje, slozili su se i da zamrznu sva sredstva jugoslovenske i srpske vlade u inostranstvu ukoliko Milosevic u roku od 15 dana ne promeni politiku. Zakljuceno je da ce Kontakt grupa ponovo razmotriti situaciju 25. marta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /