utorak, 10. mart 1998.

ZAMENIK RUSKOG SEFA DIPLOMATIJE

Afanasijevski: Ruski pristup ima najvece sanse

London, Beta-Rojters. - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopstilo je juce da smatra da ce ruski pristup resavanju krize na Kosovu imati najbolje sanse za uspeh jer Rusija ima vise iskustva sa etnickim i separatistickim konfliktima nego zapadne zemlje.

“Mi mislimo da smo u prednosti, mozda smo objektivniji i odgovorniji, jer smo i sami bili u slicnim situacijama", rekao je zamenik ruskog sefa diplomatije Nikolaj Afanasjev. “Mozda smo mi zato promisljeniji i bolje mozemo predvideti rezultate onoga sto se cini i onoga o cemu se razmislja", rekao je on nakon sastanka Kontakt grupe o Kosovu. “Mi imamo uravnotezeniji i nepristrasniji pristup, manje spektakularan, ali koji se pokazao kao produktivniji. Nadam se da ce nasi partneri uvideti ko je u pravu i ko bolje razume situaciju", kazao je Afanasjev.

“To ce biti tezak posao. Ne treba se pretvarati da je drugacije. Bice tesko pronaci resenje, a jos teze sprovesti ga u delo", rekao je Afanasijev. “Za razliku od nekih nasih partnera iz Kontakt grupe, mi se suprotstavljamo svaljivanju kompletne krivice za to sto se desava na Milosevica, SR Jugoslaviju i srpske vlasti. Problem nije jednostavan", izjavio je on.

Afanasijev je kazao i da “resavanje problema Kosova treba prepustiti Srbima i kosovskim Albancima. Mi mozemo da pomognemo, mozemo da posavetujemo, ali niko sa strane ne moze taj problem da resi", rekao je Afanasijev. “Nas zakljucak nakon naseg iskustva od proteklih nekoliko godina jeste da se sa sankcijama mora biti vrlo oprezan. Sankcije su veoma teske i opasno su oruzje, treba ih koristiti samo u ekstremnim situacijama", zakljucio zamenik sefa ruske diplomatije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /