utorak, 10. mart 1998.

MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA VELIKE BRITANIJE

Kuk: Svet nece tolerisati policijsko nasilje

London, FoNet. - Ministar inostranih poslova Velike Britanije i predsedavajuci EU Robin Kuk izjavio je, nakon sastanka Kontakt grupe u Londonu, da medjunarodna zajednica vise nece tolerisati policijsko nasilje koje je prosle nedelje na Kosovu odnelo mnogo zivota, javlja Rojters. “Situacija na Kosovu ne moze biti resena cvrstorukaskom policijskom aktivnoscu i medjunarodna zajednica nece tolerisati upotrebu policije na represivan nacin kakav je vidjen tokom prosle nedelje i koji je odneo tako mnogo zivota", upozorio je Kuk na konferenciji za stampu.

Posle telefonskog razgovora sa ruskim sefom diplomatije Jevgenijem Primakovim, Kuk je rekao da se svih sest zemalja Kontakt grupe slozilo da Savetu bezbednosti UN predlozi razmatranje sveobuhvatnog embarga na prodaju oruzja SR Jugoslaviji, kao i opreme koja bi mogla posluziti represiji. On je naglasio da je konsenzus postignut i oko uskracivanja viza visokim jugoslovenskim i srpskim zvanicnicima koji su odgovorni za policijsku akciju na Kosovu.

Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt je izjavila da je zadovoljna ishodom sastanka Kontakt grupe, uprkos tome sto se Rusija nije slozila sa predlozenim finansijskim sankcijama prema SR Jugoslaviji. “Moramo uvek imati na umu da je jedina vrsta pritiska koju predsednik Milosevic razume ona koja namece pravu cenu za njegovo neprihvatljivo ponasanje", istakla je Olbrajt. Ona je podvukla da je od kljucne vaznosti da medjunarodna zajednica ne ponovi svoje oklevanje s pocetka ratova u bivsoj Jugoslaviji, 1991. godine. U svom govoru na zasedanju Kontakt grupe, Olbrajt je ukazala da kriza na Kosovu “nije unutrasnja stvar Savezne Republike Jugoslavije". “Nasilje na Kosovu je uvreda za univerzalne standarde ljudskih prava koje smo se obavezali da podrzavamo", rekla je ona. Kontakt grupa je na sastanku u Londonu od predsednika SRJ Slobodana Milosevica zatrazila da okonca policijsku akciju na Kosovu i sa tamosnjim Albancima otvori politicki dijalog o autonomiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /