utorak, 10. mart 1998.

SAOPSTENJE MEDJUNARODNE FEDERACIJE NOVINARA POVODOM NAJNOVIJIH NAPADA SRPSKIH VLASTI NA NEZAVISNE MEDIJE

Ne dozvolite da vam stave brnjicu!

Ejden Vajt: Srpske vlasti nisu izvukle nikakvu lekciju iz ludila cenzure i propagande tokom bosanskog rata

Brisel. - Medjunarodna federacija novinara ostro je osudila najnovije napade srpskih vlasti na nezavisne medije. U saopstenju koje je juce objavljeno u briselskom sedistu ove organizacije, koja okuplja blizu pola miliona novinara iz oko 100 zemalja sveta, izrazava se zaprepascenje akcijom koju je protiv pet nezavisnih dnevnih listova - "Nasa Borba", "Blic", "Danas", "Demokratija" i "Dnevni telegraf" - i nepreciziranih tv- stanica pokrenuo okruzni javni tuzilac u Beogradu, optuzujuci ih da su svojim izvestavanjem o policijskom akciji na Kosovu "ohrabrivali terorizam".

Kvalifikujuci pomenutu optuzbu "naprosto smesnom", Medjunarodna federacija novinara istice da su optuzbe za podsticanje terorizma "cesto koriscena obmana kojom vlasti zele da zaustave informacije koje mogu da podriju podrsku vladajucim krugovima." Srpske vlasti, naglasio je generalni sekretar ove organizacije, Ejden Vajt, "nisu izvukle nikakvu lekciju iz ludila cenzure i propagande tokom bosanskog rata." Napadima na medije se, naime, samo "stvaraju neznanje, strah i netolerancija... a to podstice na vise, a ne na manje, nasilja." Zbog toga, Medjunarodna federacija novinara poziva kolege iz napadnutih srpskih medija da se odupru pokusajima vlasti da im na usta stave brnjicu, upozoravajuci da bi se "ukoliko se ucutkaju glasovi nezavisnih medija, konflikt mogao prosiriti."

M.K.

Milosevic zove urednike

Tokom jucerasnjeg dana redakciji "Nase Borbe" javio se Aleksandar Milosevic iz Gradskog SUP-a i najavio da treba da uspostavi kontakt sa v.d. glavnim i odgovornim urednikom Ivanom Mrdjenom. Prethodno je, kako smo obavesteni, za danas pre podne dogovorio "vidjenje" sa direktorom i glavnim urednikom "Dnevnog telegrafa" Slavkom Curuvijom.

Zanimljivo je da se gospodin Milosevic predstavio kao pripadnik "odeljenja za privredni kriminal".

SAOPSTENJE PET "OKRIVLJENIH" GLAVNIH UREDNIKA

Optuzba svojstvena diktatorskim rezimima

Beograd. - Ni jedna od pet redakcija - "Blic", "Dnevni telegraf", "Nasa Borba", "Demokratija" i "Danas" - koje je okruzni javni tuzilac Beograda, saopstenjem pustenim preko drzavne agencije Tanjug, javno prozvao da "zbog njihovog objavljivanja clanaka, komentara, naslova i emisija, ohrabruju akcije teroristickih bandi i lazno prikazuju mere koje su pripadnici MUP-a preuzeli" - nije dobila nikakav poziv za razgovor, materijal ili bilo sta slicno na osnovu cega bi mogle procenjivati svoju eventualnu gresku.

Glavni urednici ovih pet listova, na danasnjem sastanku, jednoglasno su odbili ovakav nacin javnog optuzivanja, misleci da je on odavno prevazidjen i zaboravljen i svojstven jedino u zemljama diktature. Javna, nicim potkrepljena optuznica, neprimereni je atak, ne samo na nezavisne medije, nego uopste na slobodu javne reci, istinu i objektivnost.

Pokusaj vlasti da za svoju promasenu i nedoslednu politiku na Kosovu, u jednom dramaticnom trenutku, okrivi preko poslusnog sudstva, medije, samo je jos jedan dokaz njene politicke dezorijentisanosti i ishitrenosti.

Glavni urednici pet listova su se dogovorili da se i zajednickim i individualnim potezima brane od rusilackih i podvalackih akcija i bezakonja sudskih organa.

Cirilica i latinica

Na proslonedeljnom skupu "Ugrozena publicistika" koji je odrzan u Becu, jedan austrijski kolega je, nakon sto su pokazani svi dnevni listovi koji izlaze u Beogradu, upitao zasto je vecina nezavisnih i privatnih listova stampana na latinici, dok su ostali na cirilici. Tacno objasnjenje nije dobio, osim sto mu je receno da se "Politika", "Vecernje novosti" i "Politika Ekspres" tradicionalno stampaju na cirilici, a da privatni vlasnici nastoje da ubace sto vise teksta u novine, za sta je pogodniji latinicni slog.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /