utorak, 10. mart 1998.

DOKUMENTA: SASTANAK KONTAKT GRUPE U LONDONU, 9. MART 1998. GODINE

Saopstenje o Kosovu

1. Mi, ministri inostranih poslova zemalja clanica Kontakt grupe, zajedno sa predstavnicima Evropske komisije i Kancelarije visokog predstavnika, sastali smo se u Londonu 9. marta kako bismo raspravljali o rastucoj napetosti na Kosovu, u Saveznoj Republici Jugoslaviji, i o neprihvatljivoj upotrebi sile poslednjih dana. U regionu Balkana je poslednjih godina bilo suvise krvoprolica da bi medjunarodna zajednica stajala po strani.

2. Podsetili smo da smo na sastanku u Njujorku 24. septembra 1997. godine izrazili duboku zabrinutost zbog zbivanja na Kosovu i da smo pozvali vlasti u Beogradu i rukovodstvo zajednice kosovskih Albanaca da se udruze u mirnom dijalogu. Obeshrabreni smo zbog toga sto su tokom perioda od septembra, umesto da preduzmu korake ka ublazavanju napetosti ili da bez postavljanja preduslova udju u dijalog koji bi vodio ka politickom resenju, beogradske vlasti upotrebile represivne mere na Kosovu. Sa posebnom zabrinutoscu ukazujemo na poslednje nasilje na Kosovu ciji je rezultat najmanje 80 poginulih i osudjujemo primenu neumerene sile srpske policije prema civilima i protiv mirnih demonstranata u Pristini 2. marta.

3. Nasa osuda akcija srpske policije ni na koji nacin ne bi trebalo da bude shvacena kao odobravanje terorizma. Nas stav o tome je jasan. U potpunosti osudjujemo teroristicke akcije Oslobodilacke vojske Kosova ili bilo koje druge grupe ili pojedinca. Oni koji u zajednici kosovskih Albanaca govore u ime razlicitih politickih grupa treba takodje jasno da stave do znanja da osudjuju terorizam. Takodje insistiramo da oni koji izvan SRJ finansijski, oruzjem ili obukom pomazu teroristicke aktivnosti na Kosovu, odmah prestanu da to cine.

4. Osudjujemo opsezne policijske akcije u poslednjih deset dana koje su jos vise rasplamsale ionako nemirnu situaciju. Nasilna represija nenasilnog izrazavanja politickih stavova potpuno je neodrziva. Pozivamo vlasti u Beogradu da pozovu nezavisne strucnjake za sudsku medicinu kako bi istrazili veoma ozbiljne tvrdnje o nezakonitom ubijanju. Ukoliko se pokaze da su ove optuzbe tacne, ocekujemo da vlasti SRJ sude onima koji su odgovorni i da ih kazne.

5. Nasa privrzenost vrednostima ljudskih prava znaci da mi ne mozemo da ignorisemo nesrazmerne metode kontrole. Vlasti imaju posebnu odgovornost da stite ljudska i gradjanska prava svih gradjana i da osiguraju da se snage javnog reda ponasaju u skladu sa zakonom i uz uzdrzanost.

6. U svetlu neprihvatljivog nasilja na Kosovu, prinudjeni smo da preduzmemo korake kako bismo pokazali vlastima u Beogradu da ne mogu da se suprotstavljaju medjunarodnim standardima a da se ne suoce sa ostrim posledicama. Kontakt grupa je odlucila da hitno preduzme sirok spektar akcija koje ce se odnosti na trenutnu situaciju. Kontakt grupa pozdravlja nastavak konsultacija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o posledicama situacije na Kosovu na regionalnu bezbednost. Na osnovu svega iznetog, Kontakt grupa:

* zahteva misiju Visokog komesarijata za ljudska prava UN na Kosovu

* trazi od kancelarije tuzioca Haskog tribunala da pocne sa prikupljanjem informacija o nasilju na Kosovu koje bi mogle da potpadnu pod nadleznost tog suda. Vlasti SRJ obavezne su da saradjuju sa Haskim tribunalom. Zemlje clanice Kontakt grupe ce staviti Haskom tribunalu na raspolaganje pouzdane relevantne informacije kojima raspolazu

* podrzava predlog o novoj misiji Felipea Gonsalesa, u svojstvu licnog predstavnika predsedavajuceg OEBS za SRJ, koja bi ukljucila nov i poseban mandat za probleme Kosova

* podrzava povratak dugorocnih misija OEBS na Kosovu, u Sandzaku i Vojvodini

* preporucuje da na specijalnom zasedanju Stalnog saveta OEBS 11. marta bude omoguceno diplomatskim predstavnicima zemalja clanica OEBS u Beogradu da intenziviraju svoje posete Kosovu kako bi se obezbedilo kontinuirano prisustvo

* nastavice da snazno podrzava nastojanja organizacije Sant Edjidio da osigura sprovodjenje Sporazuma o obrazovanju, kao i da pronadje sredstva kojima ce se pomoci posten i prihvatljiv sporazum

* predlaze osnivanje medjunarodne grupe, koja bi ukljucila i nevladine organizacije, koja ce promovisati stvaranje gradjanskog drustva na Kosovu i raspodelu humanitarne pomoci

* priznajuci da su susedne zemlje SRJ legitimno zabrinute za bezbednost zbog nasilja i nemira na Kosovu, Kontakt grupa ce organizovati hitan sastanak sa predstavnicima vlada u regionu kako bi bile razmotrene ozbiljne posledice medjuetnickog sukoba i njegovog moguceg sirenja na druge delove regiona. Od njih ocekujemo da ucine sve sto mogu kako bi sprecile podrzavanje terorizma. Sastanak ce posebno biti posvecen:

- mogucem razmestanju kratkorocne posmatracke misije OEBS kako bi se pojacala mogucnost lokalne misije u Skadru da nadgleda granicu sa SRJ (Kosovom)

- mogucem jacanju sadasnje misije OEBS u Skoplju

* preporucuje da se razmotri prilagodjavanje sadasnjeg mandata UNPREDEP i podrzace nastavljanje medjunarodnog vojnog prisustva u Makedoniji kada sadasnji mandat UNPREDEP istekne

* nadgledace situaciju na Kosovu cestim zajednickim posetama predstavnika Kontakt grupe i drugih predstavnika Pristini

7. Istovremeno, to nije dovoljno da prestane ubijanje; previse stete naneto je ljudima i kredibilitetu Jugoslavije. Zbog ozbiljnosti situacije, podrzavamo sledece mere koje treba da budu primenjene odmah:

a) razmatranje u Savetu bezbednosti sveobuhvatnog embarga na oruzje SRJ, ukljucujuci Kosovo;

b) odbijanje da se SRJ snabde opremom koja bi mogla da bude upotrebljena za unutrasnju represiju ili za terorizam;

c) uskracivanje viza visokim zvanicnicima SRJ i Srbije koji su odgovorni za represivne akcije snaga bezbednosti SRJ na Kosovu;

d) moratorijum na kreditiranje drzavnog izvoza kojim se podsticu trgovina i investicije, ukljucujuci finansiranje privatizacije, u Srbiji

Kontakt grupa ima u vidu da Ruska Federacija ne moze da podrzi hitnu primenu mera c) i d). Ali, ukoliko ne bude napretka u odnosu na ono na sta je Kontakt grupa pozvala, Ruska Federacija bice spremna da razmotri sve navedene mere.

Pozivamo predsednika Milosevica da preduzme brze i efikasne korake da zaustavi nasilje i angazuje se da pronadje politicko resenje pitanja Kosova putem dijaloga. Posebno, on u narednih 10 dana treba da:

- Povuce jedinice specijalne policije i obustavi akcije snaga bezbednosti koje pogadjaju civilno stanovnistvo.

- Dozvoli pristup Kosovu za Medjunarodni Crveni krst i druge humanitarne organizacije, kao i za predstavnike Kontakt grupe i drugih ambasada.

- Javno se obaveze da ce poceti dijalog, u skladu sa tackom 10, sa rukovodstvom zajednice kosovskih Albanaca.

- Saradjuje na konstruktivan nacin sa Kontakt grupom u primeni akcija navedenih u tacki 6. koja zahteva akciju vlade SRJ.

Ukoliko predsednik Milosevic preduzme ove korake, mi cemo smesta ponovo razmotriti mere koje smo sada usvojili. Ukoliko ne preduzme te korake i ako se represija na Kosovu nastavi, Kontakt grupa ce preduzeti dalje medjunarodne mere, posebno u odnosu na zamrzavanje sredstava koje u inostranstvu imaju vlade SRJ i Srbije.

Kontakt grupa je odlucila da 25. marta odrzi naredni sastanak kako bi razmotrila odgovor vlade SRJ.

8. Akcije samog Beograda ozbiljno su unazadile proces normalizacije odnosa SRJ sa medjunarodnom zajednicom. Ukoliko SRJ ne preduzme korake u resavanju ozbiljnih politickih pitanja i pitanja ljudskih prava na Kosovu, ne postoje izgledi za bilo kakvo poboljsanje njenog medjunarodnog polozaja. S druge strane, konkretan napredak ka resavanju ozbiljnih politickih pitanja i pitanja ljudskih prava na Kosovu poboljsace medjunarodni polozaj SRJ i izglede za normalizaciju njenih medjunarodnih odnosa i pun povratak u medjunarodne institucije.

9. Niko ne bi trebalo pogresno da razume nas stav o sustini pitanja. Mi ne podrzavamo ni nezavisnost, niti odrzavanje statusa kvo. Kao sto smo vec jasno izlozili, principi za resavanje problema Kosova treba da budu zasnovani na teritorijalnom integritetu Savezne Republike Jugoslavije i da budu u skladu sa standardima OEBS, Helsinskim principima i Poveljom UN. Takvo resenje takodje treba da uzme u obzir prava kosovskih Albanaca i svih onih koji zive na Kosovu. Podrzavamo pojacan status Kosova u okviru SRJ ciji ce znatno veci stepen autonomije znaciti da to mora da ukljuci znacajnu samoupravu.

10. Nacin da se pobedi terorizam na Kosovu jeste da Beograd ponudi zajednici kosovskih Albanaca istinski politicki proces. Vlasti u Beogradu i rukovodstvo zajednice kosovskih Albanaca moraju da preduzmu svoje odgovornosti da bez preduslova udju u dijalog o pitanjima politickog statusa. Kontakt grupa je spremna da pomogne takav dijalog.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /