utorak, 10. mart 1998.

VISOKI KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE - KANCELARIJA SEFA MISIJE U BEOGRADU POTVRDJUJU IZJAVU OD 4. MARTA

Izbeglice na Kosovu pozivane su radi “uvodjenja u vojnu evidenciju"

Beograd. - Kancelarija sefa misije Visokog komesarijata za izbeglice uputila je juce Redakciji “Nase Borbe" pismo sa molbom da ga objavimo. “Zeleli bismo da iskoristimo ovu priliku da ponovimo stav UNHCR-a o pitanju izbeglica i situacije na Kosovu i Metohiji, kako bismo sprecili eventualne pogresne interpretacije:

UNHCR je zabrinut za bezbednost izbeglica smestenih u kolektivnim centrima na Kosovu, posebno onih u Klini, Srbici i Glogovcu. Predstavnici izbeglica su se obratili UNHCR-u, izrazavajuci svoju zabrinutost i zahteve da budu premesteni na druge lokacije u Jugoslaviji.

Imajuci u vidu povecanu napetost u navedenim opstinama, verujemo da izbeglicke zahteve (za smestaj na drugim lokacijama) treba ozbiljno shvatiti.

UNHCR ima informacije da je jedan manji broj izbeglica na Kosovu pozvan u vojni odsek radi ’uvodjenja u vojnu evidenciju’. UNHCR je stupio u vezu sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije kako bi skrenuo paznju na ovu pojavu. Republicki komesarijat se slozio da izbeglice ne treba evidentirati radi sluzenja vojne obaveze, i uverio nas da ce proveriti na terenu to pitanje.

Stav je UNHCR-a da izbeglice ne treba uvoditi u vojnu evidenciju za sluzenje vojne obaveze, i izrazava nadu da se ovo nece ubuduce nastaviti", stoji na kraju pisma, koje je upuceno i “Vecernjim novostima" i agenciji “Tanjug".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /