utorak, 10. mart 1998.

PREMA TVRDNJAMA PRIVREDNIKA

Zabranjen uvoz robe iz Slovenije

Juce cak ni kamioni koji su vozili papir za novinsku kucu "Politika" nisu mogli preko granice

Beograd. - Savezna uprava carina je zabranila uvoz slovenacke robe. Kamioni koji je voze ne mogu da udju u zemlju ni na subotickom, mitrovackom i sidskom garanicnom prelazu. Od petka je carinska sluzba propustala kamione da predju granicu i budu pod carinskim nadzorom. Od juce, medjutim, kamioni ne mogu ni da predju granicu.

Ovo je juce "Nasoj Borbi" telefonom saopstio jedan privrednik, napominjuci da na granicnom prelazu nisu mogli da prodju cak ni kamioni koji su dovozili papir za novinsku kucu "Politika". Informaciju o zabrani uvoza potvrdilo je jos nekoliko privrednika koji su se javili redakciji.

Zasto je stopiran uvoz slovenacke robe juce je tesko bilo utvrditi jer niko od nadleznih u komorama i carinskim sluzbama nije "nista znao". Svetozar Krasin, predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom u Privrednoj komori Jugoslavije, rekao je da nije cuo za zabranu. Tomislav Todorovic, nadlezni sluzbenik u Saveznoj upravi carina, bio je na sastanku, a Branislav Knezic, direktor pravnog sektora, nije zeleo da govori bez dozvole direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa kao ni sluzbenici na granicnom prelazu u Subotici. U jednoj od sluzbi carine potvrdjeno je, ipak, da je uvoz zaustavljen i da su tu informaciju dobili juce oko podne.

Direktor jedne uvozne firme kaze da je roba i ranije dugo drzana pod carinskim nadzorom kako bi se ocarinila, cak tri do cetiri meseca, pa se desavalo da nekim proizvodima istekne i rok trajanja.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /