utorak, 10. mart 1998.

KAD CE NOVA VLADA SRBIJE

Programsko nadigravanje

Beskonacno “usaglasavanje" oko programskih finesa dozivljava se kao izgovor za odlaganje formiranja novog ministarskog tima dok se ne nadju resenja za Kosovo

Kako vreme odmice, cine se sve prihvatljivijim nagadjanja da se namerno odugovlaci sa formiranjem nove vlade Srbije, dok se ne smiri stanje na Kosovu, buduci da je sva paznja socijalista usredsredjena na zbivanja u pokrajini. Prema izvorima “leve" koalicije, nastavak konsultacija oko sastava Marjanovicevog kabineta ne bi trebalo ocekivati pre cetvrtka, a prema procenama ostalih stranaka - bice odrzane najkasnije za nedelju- dve.

Nakon prethodnih dogovora i pregovora stekao se utisak da su sve parlamentarne stranke, osim Srpske radikalne, saglasne sa programskim osnovama koje je predsednik republike Milan Milutinovic ponudio kao platformu za buduci rad nove vlade, a da je mandataru ostalo samo njihovo privodjenje nameni.

Kada se vec pomislilo da Srpski pokret obnove ulazi u vladu, njegov Glavni odbor, navodno, odlaze konacno donosenje odluke pod izgovorom da nisu usaglaseni svi stavovi, narocito oko teksta Deklaracije o narodnom jedinstvu. Uzgred, donosenje ovog dokumenta sef drzave je zamislio prilikom formiranja nove vlade cime su ove dve stvari uzajamno uslovljene.

Iz poslednjih izjava lidera SPO Vuka Draskovica tesko je, medjutim, razluciti u cemu se ne slaze sa vladajucom partijom, a jos manje sta je smetnja da SPO udje u vladu kad je od 130 clanova GO SPO samo njih petoro bilo protiv toga. Fraza “nacionalno pomirenje", koja figurira u programu SPO, ne kosi se sa idejom o narodnom jedinstvu, koju lansiraju socijalisti, insistirajuci na “nacionalnom interesu koji bi bio iznad stranackih".

Zato se i cini da je SPO, u sustini, odavno prelomio stvar, a da je sve ostalo - ukljucujuci i uveravanja da njemu, kao najjacoj parlamentarnoj stranci posle SRS, pripada mesto mandatara - samo pokusaj a se ostavi utisak. Tim pre sto je i sam Draskovic rekao da su personalna resenja “periferija". Sednice predsednistva i glavnog odbora dozivljavaju se kao pokusaj SPO da se pred javnoscu opravda sto se “tako jeftino prodao", onda kada je trazio nemoguce.

Da je sve, prakticno, gotovo, ukazuje i Draskoviceva izjava nakon konsultacija sa Milutinovicem, po kojoj ispada da finese u formulacijama izmedju Milutinovicevog i programa SPO uopste nisu presudne. Tada je izrazio zadovoljstvo sto su prihvacene sugestije SPO da nova vlada, odmah po polaganju zakletve, Skupstini Srbije predlozi deklaraciju o, kako je naveo, “narodnom jedinstvu, odnosno o nacionalnom pomirenju, kako je vec ko zove", a kojom bi definitivno bila stavljena tacka na nase deobe.

Stoga usaglasavanje stavova koje se, u sustini, svodi na uskladjivanje nacina izrazavanja o sustinski istim stvarima, lici na nekakvo programsko nadigravanje “levice" i njene “desnice" - Srpskog pokreta obnove, jer zeli da ostavi utisak da je ta snaga koja postavlja uslove, a Socijalistickoj partiji je dobrodoslo kao izgovor da se sagleda sva tezina kosovskih dogadjanja koja su se pred njom isprecila. Tim pre sto ima sve vise zahteva da se i republicki parlament prema njemu konacno odredi.

M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /