utorak, 10. mart 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Podela nevolja

Niko nece hteti ponovo da slusa pravdanja i objasnjenja iz Beograda. Saglasnost o novim ili starim kaznenim merama postici ce se lakse i brze nego ikad. Povrh svega, jasno je da ce od sada smer i tempo resavanja kosovskog problema manje nego ikad zavisiti od Srbije

Verujem da je policija zaista ubila onog Jasarija i da je unisteno nesto nalik na skroviste njegovih pobunjenika ili terorista. Vidim da postoji spremnost da se proglasi velika pobeda i da se operacija okonca. Ciljevi su bili, kako je objasnjeno, da se povrati red i zakon i spreci internacionalizacija kosovskog problema, sto su teroristi zeleli da iznude.

Milosevic je mnogo puta do sada stizao tamo gde nije krenuo, ali ovog puta to mu je poslo za rukom u rekordnom roku. Tek sto je najenergicnije odbacio svako spoljno mesanje, odjednom su o Kosovu poceli da se izjasnjavaju svi najveci medjunarodni faktori i sve znacajnije vlade. Ovaj unutrasnji problem Srbije izvrnut je kao dzep i njegovu sadrzinu sad razgleda i pretura ko god stigne i pozeli.

U ovom prokletom modernom svetu jedini nacin da neki problem zadrzis za sebe jeste da ga nemas. Cim ga imas, svako hoce da ga s tobom podeli, da se umesa i otme delic, narocito oni koji nemaju mnogo svojih nevolja. Do ovog razocaravajuceg saznanja Milosevic je mogao doci i ranije, povodom svojih prethodnih napada vatrene miroljubivosti. Mogao je uociti i onaj najnezgodniji aspekt sveopste internacionalizacije, a to je da pokazivanje lokalne sile jako privlaci vecu silu.

Ako on nije nista naucio o svetu, jeste svet o njemu. Naime, vreme reakcije medjunarodne zajednice ocigledno je znatno skraceno. Nema vise potreba da se slucaj detaljno proucava i pretresa cela istorija balkanskih koskanja. Iza svih ovdasnjih pucnjava, paljevina, pogibija i nesreca konstantno se pojavljuje samo jedno ime, a sva druga samo povremeno. To znaci da niko nece hteti ponovo da slusa pravdanja i objasnjenja iz Beograda. Saglasnost o novim ili starim kaznenim merama postici ce se lakse i brze nego ikad. Povrh svega, jasno je da ce od sada smer i tempo resavanja kosovskog problema manje nego ikad zavisiti od Srbije.

Sto se tice uspostavljanja reda i zakona, bojim se da je to takodje nesto sto sad manje zavisi od srpske policije, a vise od albanske strane. Nema sumnje da je u rukama Albanaca ostalo jos mnogo oruzja, a spremnost da se ono upotrebi izvesno je porasla. Neuspeh u lomljenju otpora ocigledan je vec iz toga sto je policija juce tolerisala iste onakve demonstracije u Pristini kakve je prosle nedelje silom rasturila. Sta ako se sad, posle likvidacije navodnog vodje i jezgra OVK, zasede i napadi na policajce nastave na mnogim drugim mestima?

Jos ce na kraju isti ovi protivnici spoljnog mesanja zvati u pomoc Kontakt grupu, ili kakve bilo strane, antisrpske ale i nemani.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /