utorak, 10. mart 1998.

Pisma

NASA DRZAVNA SABIRANJA I ODUZIMANJA

Polecu li to orlovi?

Da li se to opet cuju ratna zvona i zveket oruzja...? Da li ce po ko zna koji put nase majke i sestre prolivati suze i povijati crne marame...? Da li ce se to opet na nasim pragovima zavijoriti crne zastave i da li ce potomstvo zapamtiti oceve i bracu, ujake i striceve...? Ili ce iza nas ostati samo pozutele slike i bleda secanja?

Koliko je grobova, krstaca i vostanih sveca potrebno za medju izmedju nas i njih? Postoji li granica izmedju raja zemaljskog i carstva nebeskog? Postoji li racunica? Koliko jos sakatih, nesrecnih i tuznih? Koliko jada i cemera jos moze da se smesti u nase uboge duse? Cujete li, gospodo, bubnjeve zla i nesrece? Osecate li miris baruta i vidite li hata crnih gavranova kako prozdiru nebesko plavetnilo? Jeste li dobro sabrali, oduzeli, pa podvukli?

Da li to secemo i ovo malo preostalih korena ili budimo kosovske bozure?

Nenad Krunic

NESPOSOBNOST SRPSKE DRZAVE

Granate po tudjoj deci

Ko seje strah, zanje mrznju

Iste one policijske snage koje su besomucno pendrecile Srbe po Srbiji, isto ono korumpirano sudstvo, isti onaj zlocinac, ista ona trula ekonomija, iste prevarantske agencije i banke - sve to isto deluje i na Kosovu.

Ne postoji neka bolja, civilizovanija i organizovanija srpska drzava od one koju svi mi znamo i protiv koje smo svi protestvovali u zimu '97. kojoj bi Albanci trebali da se prikljuce i da se u nju integrisu. Sta vise, drzava na Kosovu deluje cak i gore nego u beogradskom "krugu dvojke".

Da vas podsetim, nisu Srbe na Kosovu terali samo Albanci, nego ih je i srpska drzava samo perfidno koristila, a zatim odbacivala. Setite se samo patnji Srba iz Istoka o kojima je NB i te kako pisala.

Prema tome - da - na Kosovu postoje naoruzane grupe terorista (mozda i citava armija), ali one su samo delom posledica "albanske teznje ka nezavisnosti", "zavere medjunarodne zajednice" i sta ti ja znam, a uglavnom su posledica NESPOSOBNOSTI SRPSKE DRZAVE, koja ni sa cim pod milim bogom nije u stanju da izadje na kraj, pa joj se tako i ovo otrglo iz ruku.

I sta sad? Policija "razbila jezgro terorista". I TO ce kao sad da resi problem Kosova? Vala, jest! Aj' da proslavimo! Tih 50 mozda vise nece nikoga ubiti iz zasede, ali isti uslovi koji su stvorili tih 50 stvorice sledecih 150 i tako dalje...

Zadivljuje me broj ljudi koji zamisljaju da je ovo fudbalska utakmica. Bez obzira na nacionalnost, misle da svojoj naciji cine uslugu time sto ovde psuju, prete i vredjaju one druge. Pada li vama na pamet da ce za vase izlive mrznje svojim zivotima neko drugi placati? "Razbicemo vas". Da, a sto neko drugi treba da igra tu utakmicu dok vi gledate prenos na TV udobno zavaljeni u fotelju, to nema veze.

Znam ja da ste vi hrabri i da bi verovatno jedni drugima zubima mogli grkljane da povadite, ali cisto sumnjam da cete da se nadjete na nekoj poljani i da resite to medju sobom. Nego ce, na kraju, sve nekako granate da padaju po necijoj deci.

Ivan Vojinovic

POLITICKA AUTONOMIJA KOSOVSKIH ALBANACA

Sigurni pobednici

Ukoliko je spremno na odredjene zrtve i strpljivost, albansko stanovnistvo na Kosovu i Metohiji ce sigurno na kraju dobiti ono sto jedino zeli. Kad iz regije napokon budu otisli svi Srbi i Crnogorci, nece vise biti argumenata protiv politicke autonomije Kosova na putu do samostalnosti. Da pojasnim, BBC je u svojim izvjestajima o situaciji u Jugoslaviji upotrebio famozno "etnicko ciscenje" (termin specijalno iskovan za opisivanje zlodjela Srba) kao jednu od ilustracija tamosnjih dogadjaja. Jedne od britanskih novina su takodjer tvrdile da srpski policajci i paramilitarci vrse sistematsko silovanje mladih Albanki (Srbi u BiH su silovanje, prvi u istoriji covjecanstva, upotrijebili kao oruzje rata). Vokabular novinara i reportera je prepoznatljiv i nimalo zanimljiv. No, zasto mjenjati uspjesnu formulu? Klanica na Balkanu je vrlo profitabilna.

Ako se taj trend nastavi i prosiri diljem medija zapadnog demokratskog svijeta (a sigurno hoce), buducnost je izrecena. Treba se samo podsjetiti sta se desilo nakon prijasnjih kampanja etnickog ciscenja i silovanja koje su vrsili Srbi u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Rezultat tih kampanja, osim velikog broja zrtava, jeste to da su po zvanicnim podacima Srbi trenutno najraseljeniji narod Evrope. U Hrvatskoj se proces kojeg su 1991. zapoceli srbo-cetnicki teroristi polako privodi kraju. Na srecu Australije i Kanade, vjecnih slivnika prognanih i nezadovoljnih, te mozda malu nesrecu Norveske. U Bosni i Hercegovini srpska kampanja terora je daleko od zavrsene, ali napreduje polako i sigurno. Jedan od vecih uspjeha su Srpsko Sarajevo, te nova i nezavisna vlada izglasana uz pomoc stanovnika jedne druge federalne i izborne cjeline. (Gdje ce biti kraj srpskim malverzacijama?)

Tocan slijed procesa, koji zapocinje etnickim cisenjem, a zavrsava etnickim samociscenjem, jos uvijek je predmet proucavanja onih koji misle da dogadjaji na Balkanu imaju neke logike. Svi dosadasnji nalazi vode ka jednom kljucnom faktoru: misterioznom "alkemijskom" elementu koji omogucava da se spoji nespojivo i rasturi nerasturivo. Naime, nakon sto se stave svi potrebni sastojci i mirodjije u "balkanski lonac" - pregovaraci EU, principi pravde i ravnopravnosti zabrinutog Zapada, prizivanje NATO-a, javno mnjenje, suverena ruska vanjska politika, zastita nacionalnih interesa SAD, te sloga i jedinstvo srpskog naroda - jos uvijek nedostaje tvar koja dovodi do finalnog kljucanja i corbice spremne za kusanje. Ime te famozne materije moze jedino biti: Milosevic-Markovic. Ali ne trebaju nam bjelosvjetski dusebriznici da nam to objasne.

Robert Dimitrijevic, London

ZLO SE MOZE ZATASKATI, ALI NE I ZABORAVITI

Licemerstvo Miloseviceve politike

Kosovo se vec godinama nalazi pod klasicnom okupacijom, gde su Albanci iskljuceni iz svih kljucnih organa drzavnog aparata, kao pojedinci i kao celina. Albanci se tretiraju kao gradjani drugoga reda i izlozeni su klasicnom aparthejdu. Albanci cine 90 odsto stanovnistva Kosova. Istorijski Albanci nisu dosljaci na tim prostorima. I za vreme turske vladavine imali su svoj teritorijalni integritet pozant pod imenom Vilajet Kosova, koji i tada i sada cini homogenu etnicku grupu, homogenu teritoriju i homogenu volju.

Po kojoj logici moze postajati Republika Srpska, a ne moze postajati Republika Kosova.

Albanci su svesni svih ovih cinjenica, te za izvojevanje svojih prava u organizovanje sosptvenih drzavnih institucija nema sile koja ce nas zaustaviti makakr se izlio i sav arsenal srpske, milosevicevske soldateske.

Sa svojim srednjovekovnim hegemonistickim mentalitetom, Milosevic vodi u propast Srbiju i srpski narod. Ako je suicidnost u njegovoj genetici, onda Srbija neka jadikuje.

Srpski drzavni terorizam moze masakrirati, teroririsati, mucki likvidirati i na stotine hiljada Albanaca, ali od tih stotina hiljada rodice se novi milioni za koje ce se kad-tad platiti ceh. Nezavisno Kosovo jeste realnost.

Bolje da se odvojimo s manje bolova, manje zla, jer zlo se moze zataskati, ali ne i zaboraviti.

Naim Balidemaj,

pisac i publicista Njujork

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /