utorak, 10. mart 1998.

PRVI JUGOSLOVENSKO-SLOVENACKI RAZGOVORI NA MEDJUDRZAVNOM NIVOU

Beograd od Ljubljane trazi nemoguce

Sagovornici iz Beograda uslovljavaju uspostavljanje diplomatskih odnosa priznavanjem da SRJ nastavlja zivot kao subjekt bivse SFRJ

Stevan Sicarov
dopisnik "Nase Borbe" iz Ljubljane

Ljubljana. - Drzavni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Slovenije Ernest Petric juce u podne je u Ljubljani na kratkom brifingu obavestio novinare da su u toku razgovori sa dvoclanom delegacijom MIP-a SRJ u kojoj su direktor politicke direkcije Dragomir Vucicevic i sef pravne sluzbe Rodoljub Etinski, te da ce razgovori biti nastavljeni tokom popodneva.

Posle trocasovnih razgovora iza zatvorenih vrata Petric je obavestio da gosti iz Beograda nisu zeleli da daju izjave za javnost, da nece biti ni zajednicke izjave, te da nije postignut nikakav dogovor niti napredak u razgovorima, ali da ce se dijalog nastaviti.

Razgovori su po Petricu vodjeni u "konstruktivnoj, maltene prijatnoj atmosferi" u protokolarnom objektu Vila Podroznik, a osim prakticnih i konkretnih pitanja koja nastaju kao posledica nepostojanja medjudrzavnih odnosa, govoreno je i o glavnoj tacki razilazenja. Gosti iz Beograda, po Petricevim recima, smatraju da SRJ nije naslednica, vec nastavljac kontinuiteta bivse SFRJ, i u tom smislu tumace sporazume koji su ranije potpisali sa Hrvatskom i Makedonijom.

Mi smatramo da bivsa drzava ima pet ravnopravnih naslednika, a nasi sagovornici iz Beograda uspostavljanje diplomatskih konzularnih odnosa uslovljavaju priznavanjem da SRJ nastavlja zivot kao pravni subjekt bivse drzave, istakao je Petric. Za razliku od nas oni ne smatraju da je prethodna drzava prestala da postoji, istakao je drzavni sekretar u MIP-u Slovenije, dodajuci kako razgovore treba nastaviti ulazuci napore da se odnosi SRJ i Slovenije normalizuju, te da treba videti kako doci do priblizavanja stavova.

O Kosovu nije bilo govora na zelju gostiju, rekao je Petric, koji nije mogao udovoljiti profesionalnoj znatizelji slovenackih novinara o dovodjenju u vezu informacije iz Privredne komore Slovenije o blokadi prodaje slovenacke robe u SRJ zbog izjave MIP-a Slovenije date u petak o Kosovu.

Prve sluzbene razgovore na drzavnom nivou izmedju Slovenije i SRJ na svoj senzacionalisticki nacin je propratila i "Mladina" vescu da je prelomni susret na najvisem nivou vec odrzan u tajnosti, i da je Zmago Jelincic, lider Slovenacke nacionalne stranke, prilikom nedavne posete Beogradu imao susret sa Slobodanom Milosevicem.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /