utorak, 10. mart 1998.

ZAHTEV UDRUZENJA DAFIMENT STEDISA "SRPSKA KRUNA"

Jemstvo Federacije i NBJ za "Dafiment" stednju

Logicno je, pravedno, humano i na zakonu zasnovano da drzava stedise Dafiment banke izjednaci sa stedisama drzavnih banaka i isplati ih prema istim uslovima, navodi se u saopstenju Udruzenja stedisa Dafiment banke "Srpska kruna" povodom odbijanja Privrednog suda u Beogradu da pokrene postupak likvidacije Dafiment banke.

"Tesko je poverovati da je neuskladjenost stavova NBJ i Privrednog suda slucajna pojava. Pre bi se reklo da je u pitanju odvlacenje paznje javnosti i stedisa od pitanja i odgovora gde su zavrsili veliki devizni ulozi gradjana u ovoj banci i ko raspolaze novcem obicnih gradjana. Ostaje na savesti vlasti da preko istraznih organa nastavi istragu tamo gde je stao Anketni odbor Skupstine Jugoslavije i ostvari uvid u otudjenu imovinu Dafiment banke, a posebno je interesantan podatak ko je 220 miliona maraka u gotovom novcu izneto iz Banke u vreme kad je isplata obustavljena, a te podatke vlasnica Banke nije htela ili nije smela da da na uvid", isticu stedise koje zahtevaju da monetarne i drzavne vlasti preuzmu jemstvo za deviznu stednju kod Dafiment banke, pozivaju ce na Zakon o deviznom poslovanju.

Ovim zakonom je u vreme kad su gradjani ulagali svoj novac u ovu banku bilo predvidjeno da za devize na deviznim racunima i deviznim stednim ulozima jamci Federacija, a to zakonsko resenje je prestalo da vazi l995. godine donosenjem novog Zakona o deviznom poslovanju.

Stedise Dafiment banke od poslanika Savezne skupstine ocekuju da ce ovaj njihov predlog imati u vidu kad budu usvajali zakon o isplati stare devizne stednje.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /