utorak, 10. mart 1998.

MANDATAR SRPSKE VLADE BEZ MILOSTI PREMA PREDUZECIMA KOJA DUGUJU FONDU ZA RAZVOJ

Od 227 miliona DEM vraceno manje od trecine

Najlosije platise preduzeca s Kosova. Preduzecima dat nalog da naprave predlog "realne dinamike vracanja duga"

Mirko Marjanovic, mandatar nove vlade, na sastanku odrzanom u petak s direktorima preduzeca koja nisu vratila kredit iz Fonda za razvoj, nije pokazao nimalo razumevanja za probleme zbog kojih dug nije vracen. Dogovoreno je da ove firme Fondu dostave predloge s "realnom dinamikom vracanja duga".

Na danasnjoj sednici Upravnog odbora Fonda za razvoj raspravljace se o tom predlogu i o mogucim korekcijama. Sasvim je sigurno, kazu nadlezni, da i ukoliko se uvaze problemi preduzeca zbog kojih nije vracen kredit, da ce Fond obracunavati zateznu kamatu u skladu s mesecnim rastom cena na malo. Prema racunu nekih direktora, ukupan dug na ime zatezne kamate bice veci za mesec dana nego sto je dug po osnovu kamate na ukupna sredstva koja iznosi cetiri odsto na godisnjem nivou.

Fondu za razvoj je vec dostavljeno vise desetina predloga o dinamici vracanja kredita i sudeci prema pristigloj dokumentaciji polovina od tog broja firmi "obecava" da ce dug vratiti do kraja marta ili aprila.

Od 227 miliona maraka dospelih za naplatu do kraja februara, vraceno je svega 92 miliona maraka, a podeljeno je ukupno 260 miliona maraka. Od sredine januara do sada, blokiran je racun cetrdesetak firmi i dinarski je "naplaceno" ili bolje receno u depozitu se nalazi oko 12 miliona.

Najlosije platise su preduzece s Kosova. Sem "Jugoterma" i "Progresa" iz Prizrena koji je delimicno vratio devizni kredit, ostala preduzeca nisu na racun Fonda za razvoj prebacila nijednu marku.

Sudeci prema sadasnjem "raspolozenju" u Fondu za razvoj, mali su ili ne postoje gotovo nikakvi izgledi da firme, koje su povukle dinarska sredstva za kupovinu repromaterijala, vrate dug u istoj valuti. Ipak, konacnu odluku donece Upravni odbor na danasnjoj ili nekoj od narednih sednica.

S. J.

Vratim jedan, trazim dva

Vranje. - Snezana Djordjevic, rukovodilac Plana i razvoja UK "Kostani" izjavila je 18. decembra lokalnom listu "Slobodna rec" da je "ova kompanija uspela da u roku vrati devizni kredit od cetiri miliona maraka republickom Fondu za razvoj i podsticaj izvoza".

Iz "Kostane" je, medjutim, ovih dana, na adresu Upravnog odbora republickog fonda koji je delio pare od "Telekoma", upuceno pismo u kome se trazi "razumevanje za teskoce" u kojima se ova firma nalazi.

U istom pismu rukovodstvo ove holding kompanije od Fonda "trazi novu pozajmicu od osam miliona maraka, obavezujuci se da ce od tog eventualno novog kredita vratiti i prethodni". Ostatak, kako stoji u pismu, "Kostana" ce upotrebiti za "reprodukciju".

Holding kompanija "Simpo" je od republickog Fonda za razvoj i poodsticaj izvoza, na cijem je celu Dragomir Tomic, uzela i uredno u predvidjenom roku vratila svih deset miliona maraka. Tekstilni kombinat "Jumko" je od deset miliona maraka do sada vratio cetiri. Ostatak se, kako kazu u "Jumku", "vraca dogovrenom dinamikom".

V. Ristic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /