utorak, 10. mart 1998.

DRAGOLJUB KUNARAC PRIZNAO KRIVICU ZA SILOVANJA, ALI JE NEGIRA ZA MUCENJA

Tek drugo “kriv sam" pred haskim Tribunalom

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

“Kriv sam", rekao je Dragoljub Kunarac kada ga je predsedavajuci sudija Antonio Kaseze pitao da se izjasni po tacki 41 optuznice, koja ga tereti za visestruka silovanja, kvalifikovana kao zlocin protiv covecnosti. Od oko trideset optuzenih koji su, u protekle tri godine, bili u prilici da se pred sudijama izjasne o navodima optuznice, Kunarac je tek drugi koji je priznao krivicu. Pre njega je to, 31. maja 1996, ucinio jedino Drazen Erdemovic, koji je prosle nedelje osudjen na pet godina zatvora. Tako blagom presudom sudije su, kako je tom prilikom istaknuto, zelele da ostale optuzene i nepoznate izvrsioce zlocina “ohrabre da priznaju krivicu, kazu istinu i saradjuju sa tuziocem", obecavajuci da ce im to uzeti u obzir pri odmeravanju kazne. Dragoljub Kunarac, koji se prosle sedmice dobrovoljno predao Tribunalu, po svemu sudeci shvatio je tu poruku.

Dragoljub Kunarac, rodjen 1960. u Foci, tokom 1992. bio je zapovednik specijalne paravojne jedinice, sastavljene uglavnom od crnogorskih “dobrovoljaca". Optuznica mu pripisuje odgovornost kako za silovanja koja su izvrsili njegovi potcinjeni, tako i za neka u kojima je licno ucestvovao. Zrtve su, prema optuznici, bile muslimanske zene, zapravo 15 ili 16 godina stare devojcice. Pored tacke kojom se visestruka silovanja kvalifikuju kao zlocin protiv covecnosti, a za koju je Kunarac priznao krivicu, ista silovanja se u jos tri tacke kvalifikuju i kao “mucenje"... za koje su optuzenom kumulativno pripisane i teske povrede Zenevskih konvencija, krsenja zakona ili obicaja rata, te jos jedan zlocin protiv covecnosti. Za te tacke je, medjutim, Kunarac rekao da nije kriv.

Stvorena je, tako, zanimljiva pravna situacija. Prema pravilima Tribunala, optuzenom koji prizna krivicu se ne sudi, vec se samo zakazuje “rasprava pred izricanje kazne" na kojoj se odmeravaju olaksavajuce i otezavajuce okolnosti od znacaja za presudu. Posto je Kunarac priznao krivicu za silovanja, a ne i za mucenja, trebalo bi da mu se za prvo samo “odmeri kazna", a za drugo sudi. Tuzilac Patrisa Selers je nakon takvog izjasnjavanja optuzenog priznala da je iznenadjena, odnosno da Tuzilastvo “nije bilo prethodno obavesteno o nameri optuzenog da prizna". Najavila je spremnost Tuzilastva da odustane od optuzbe za teske povrede Zenevskih konvencija (kako ne bi moralo da se dokazuje da su zrtve imale status zasticenih osoba) trazeci od Pretresnog veca dodatno vreme za konsultacije sta sa ostalim optuzbama za mucenje. Predsedavajuci Kaseze je za danas posle podne zakazao novu raspravu na kojoj ce se tuzilac izjasniti da li ostaje pri tim optuzbama, ili od njih odustaje kako bi se ubrzao proces odmeravanja kazne optuzenom koji je priznao krivicu za tezi, a negira je za laksi od zlocina koji mu se pripisuju.

Sudjenje Milanu Kovacevicu pocinje 11. maja

Pretresno vece haskog Tribunala zakazalo je za 11. maj 1998. pocetak sudjenja dr Milanu Kovacevicu, optuzenom za genocid nad nesrpskim stanovnistvom opstine Prijedor. Sudskim vecem predsedavace britanski sudija Ricard Mej, a u njemu ce sedeti jos i sudije Lal Vora iz Malezije i Florens Mumba iz Zambije. Istovremeno sa datumom pocetka sudjenja u Tribunalu je saopsteno da ce glavni tuzilac Luiz Arbur traziti od Zalbenog veca da joj odobri podnosenje zalbe na odluku istog Pretresnog veca od 27. februara kojom je odbijen njen zahtev za prosirivanje optuznice protiv Milana Kovacevica sa novih 14 tacaka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /