utorak, 10. mart 1998.

SAOPSTENJE ALBANSKOG MIP-A

VJ dovlaci pojacanja na granicu

Povisena borbena gotovost: Albanski
vojnici u blizini jugoslovenske granice

Tirana, Beta-Rojters. - Ministarstvo unutrasnjih poslova Albanije saopstilo je juce da je vojska SR Jugoslavije poslala nove jedinice na granicu sa Albanijom i uspostavila osmatracke punktove. "U nedelju u 17.30 sati u oblasti nedaleko od granicnog prelaza Prades, jugoslovenska strana je ojacala vojne jedinice i osmatracke punktove koji su okrenuti ka nama i postavljeni na isturenim tackama", navodi se u saopstenju Ministarstva dostavljenog agenciji Rojters. U saopstenju se dodaje da jugoslovenska strana rasciscava i popravlja rovove oko granicnog prelaza Cafe Morine. Medjunarodni posmatraci saopstili su juce da albanske oruzane snage na granici sa Srbijom preduzimaju mere kako ne bi isprovocirale jugoslovensku stranu.

SAOPSTENJE OEBS

Albanska vojska se trudi da ne izazove novo nasilje

Tirna, FoNet. - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopstila je juce da se albanske oruzane snage na granici prema Srbiji trude da ne izazovu novo nasilje na Kosovu, javlja Rojters. Borbena gotovost albanskih jedinica prema granici sa Saveznom Republikom Jugoslavijom podignuta je na visi nivo prosle nedelje, posle smrti velikog broja Albanaca na Kosovu, u sukobima sa policijom.

Sef misije OEBS u Albaniji Dan Everts posetio je prekjuce severoistok Albanije. "Zabelezio je opreznost albanskih vojnih i policijskih snaga, da se ne bi ukljucile u aktivnosti koje bi druga strana mogla shvatiti kao provokaciju i kakve bi mogle izazvati jos vece nasilje", navodi se u saopstenju OEBS. Dodaje se da je Everts uocio zabrinutost zbog mogucnosti dolaska izbeglica, kao i "problem sprecavanja vojnog manifestovanja albanske solidarnosti preko granice".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /