utorak, 10. mart 1998.

POSLE PROSLONEDELJNIH SUKOBA NA KOSOVU

UNHCR poziva na suspenziju vracanja kosovskih Albanaca

Zeneva, FoNet. - Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) pozvala je juce zapadne vlade da, iz humanitarnih razloga, suspenduju vracanje na Kosovo Albanaca kojima je odbijen zahtev za azilom. Kako javlja AFP, UNHCR navodi da je oko 150.000 kosovskih Albanaca izlozeno pretnji da budu proterani iz vise drzava koje su sa Beogradom postigle sporazum o povratku. Oko 120.000 onih kojima je odbijen zahtev za azilom, nalaze se u Nemackoj, oko 16.000 u Svajcarskoj, i nekoliko hiljada u drugim zemljama, najvise u Svedskoj i Holandiji. Direktor UNHCR za medjunardnu zastitu Denis Meknamara, izjavio je: “S obzirom na tekucu situaciju na Kosovu, UNHCR poziva vlade da, po humanitarnom osnovu, suspenduju povratak na Kosovo lica kojima je odbijen zahtev za azilom".

POSLE PROSLONEDELJNIH SUKOBA NA KOSOVU

Nekoliko stotina ilegalaca u Ceskoj

Prag, Beta. - Od izbijanja nasilja na Kosovu u Cesku je ilegalno uslo najmanje nekoliko stotina albanskih izbeglica sa Kosova, objavio je juce ceski dnevnik “Pravo". Pozivajuci se na izjavu komandanta pogranicne policije, majora Jozefa Kubanjika, list navodi da je na vrlo propusnoj cesko-slovackoj granici policija u petak uhvatila grupu od 86 ilegalnih emigranata od kojih je 56 bilo sa Kosova. Prosle sedmice uhvacena je grupa od 13 kosovskih Albanaca. “Pravo" konstatuje da “policija nema sanse da registruje koliko ovih jadnika uspe da prodje iz Slovacke u unutrasnjost Ceske i otputuje dalje prema svom cilju - Nemackoj".

PORTPAROL MINISTARSTVA UNUTRASNJIH POSLOVA NEMACKE

Nastavlja se deportovanje kosovskih Albanaca

Bon, Beta-AFP. - Nemacka vlada ce nastaviti da vraca sa svoje teritorije Albance sa Kosova kojima nije odobren azil u toj zemlji, izjavio je juce portaprol Ministarstva unutrasnjih poslova Detlef Dauke. Prema njegovim recima, Ministarstvo za sada ne razmislja o obustavljanju deportacije kosovskih Albanaca. Uz napomenu da ce Nemacka nastaviti da prati razvoj situacije na Kosovu, on je rekao da se “primer BiH ne sme ni u kom slucaju ponoviti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /