petak, 13. mart 1998.

NIKO OD ALBANACA NIJE DOSAO NA RAZGOVOR SA DELEGACIJOM VLADE SRBIJE

Poziv za dijalog obnovljen za danas

Vicepremijer Srbije na konferenciji za novinare iskljucio mogucnost posredovanja trece strane istakavsi da je "Kosovo i Metohija iskljucivi problem Srbije".

Posredovanje treceg - iskljuceno:
Ratko Markovic i Andreja Milosavljevic
juce u zgradi pokrajinske vlade u
Pristini.
FOTO: Fonet/AP

Pristina, Beta. - Potpredsednik Vlade Srbije Ratko Markovic obnovio je juce poziv predstavnicima partija kosovskih Albanaca da danas dodju na razgovor. Nijedan predstavnik partija i udruzenja kosovskih Albanaca nije se pojavio u zgradi pokrajinske vlade u Pristini, gde je nesto pre podneva stigla cetvoroclana delegacija Vlade Srbije, sa vicepremijerom Markovicem na celu. "Dosli smo da vodimo dijalog bez uslovljavanja i ukoliko albanska strana nije bila u mogucnosti da dodje do nas, mi obnavljamo poziv za dijalog za danas", rekao je Markovic.

Delegacija vlade Srbije, koja je oko 11 casova i 30 minuta stigla u zgradu pokrajinske vlade, cekala je 20- ak minuta da se pojave predstavnici kosovskih Albanaca. Potom su odrzali konferenciju za novinare. Markovic je kazao da "Vlada Srbije ostaje pri svojim stavovima da je za dijalog s liderima politickih partija kosovskih Albanaca, ali iskljucivo u okviru Ustava i zakona Srbije". On je iskljucio mogucnost "posredovanje trece strane u dijalogu", istakavsi da je "Kosovo i Metohija iskljucivi problem Srbije". Na istoj konferenciji za novinare, predstavnici stranaka koje imaju poslanike u parlamentu Srbije izjavili su da se kosovski problem mora resavati iskljucivo u okviru Srbije. Srpsku radikalnu stranku predstavljao je Tomislav Nikolic, Jugoslovensku levicu Milovan Bojic, Savez vojvodjanskih Madjara Atlan Biace a socijaliste, predsednik Socijalisticke partije Srbije za Kosovo i Metohiju Vojislav Zivkovic.

Srpski pokret obnove nije poslao svoje predstavnike na te razgovore zato sto nije uradjena platforma za njih i sto nije direktno pozvan lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova. U vladinoj delegaciji su, pored Markovica, i ministri Ratomir Vico, Andreja Milosavljevic i Ivan Sedlak.

DJEMAIL MUSTAFA, PORTPAROL DSK

Neozbiljna ponuda Beograda

Pristina, Beta. - Portparol lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove Dzemail Mustafa nazvao je juce "neozbiljnim" pozive vlade Srbije na dijalog. On je na konferenciji za novinare u sedistu Demokratskog saveza Kosova (DSK) rekao da prekjucerasnja i jucerasnja ponuda Vlade Srbije na dijalog objavljena iskljucivo preko sredstava informisanja, ima, pre svega, propagandni karakter". On je istako da na taj nacin "rezim u Beogradu pokusava da onemoguci ozbiljan dijalog i pokusava da za to okrivi rukovodstvo kosovskih Albanaca". "Ukoliko bi Beograd ozbiljno razmisljao o dijalogu, onda bi hitno obustavio drzavni teror na Kosovu, posebno u Srbici i okolnim selima", kazao je Mustafa. On je rekao da "Beograd igra prljavu igru pod izgovorom dijaloga", da je ponuda za razgovor bez adrese. "Sadrzaj te ponude ne pruza nikakvu mogucnost i sansu za resavanje bilo kog problema, a ni pitanja Kosova", kazao je Mustafa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /