petak, 13. mart 1998.

STEJT DEPARTMENT O IZNENADNOM SLANJU U PRISTINU PREGOVARACKE DELEGACIJE IZ BEOGRADA

Propagandni potez srpskih vlasti

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Cist propagandni potez srpskih vlasti - tako glasi ocena americke administracije iznenadnog slanja delegacije iz Beograda na razgovor sa albanskim predstavnicima u Pristini. Potezi, koji - kako je juce receno u Vasingtonu - ne moze da dovede do ozbiljnih pregovora o razresavanju krize na Kosovu.

“Beogradske vlasti predlazu stvari za koje je jasno da ne mogu da prodju", rekao je novinarima predstavnik za stampu Stejt departmenta Dzejms Rubin, oznacavajuci pritom kao razlog za zabrinutost i cinjenicu da je u Pristinu poslata delegacija na “nivou Srbije, a ne i SR Jugoslavije", sto, kako je konstatovano u Vasingtonu, za albanske predstavnike na Kosovu predstavlja “arbitrarno ogranicavanje opcija" koje bi imali u razgovoru sa srpskom stranom.

U izjavi americke vlade, inace, juce je takodje konstatovano da veliki deo saopstenja vlade Srbije o spremnosti za (kako je naglaseno) “navodne pregovore" pociva na “pravdanju upotrebe sile na Kosovu, ali da nema ni nagovestaja zaljenja zbog pogibije neduznih albanskih zrtava".

“Najkrace receno, vreme je da se zaustavi propaganda i da pocnu pregovori", rekao je tim povodom spouksmen administracije, najavljujuci da ce zamenik drzavnog sekretara Stroub Talbot krenuti ovih dana u posetu Sloveniji, Madjarskoj, Bugarskoj, Grckoj, Albaniji i Makedoniji, kako bi dobio podrsku ovih drzava za americki stav da Kosovo - zbog opasnosti po susede - nije samo unutrasnje pitanje Jugoslavije i da, kao takvo, dolazi u nadleznost medjunarodne zajednice i odluka koje ce se donositi u Savetu bezbednosti.

Generalni sekretar UN Kofi Anan - istupajuci u vasingtonskom Nacionalnom pres klubu - izneo je juce i misljenje da bi, u svetlu eskalacije krize na Kosovu, za Savet bezbednosti bilo uputno da preispita svoju odluku o povlacenju mirovnih snaga UN sa granice Makedonije prema SR Jugoslaviji, koje je predvidjeno za 1. septembar ove godine. Prema onome sto se dosad culo u Stejt departmentu, americka vlada raspolozena je za produzavanje mandata, pa cak, mozda, i za povecanje ovog kontingenta, koji sad sacinjava oko 900 pripadnika mirovnih snaga iz Skandinavije i SAD.

Gelbard najavljuje novi pritisak na Milosevica

Vasington, FoNet. - Americki specijalni izaslanik za Balkan Robert Gelbard rekao je juce da je Vasington spreman da ucini “mnogo vise", kako bi predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Milosevica primorao da okonca oruzanu akciju vlasti na Kosovu. Gelbard je dodao: “Rekao sam Milosevicu da su SAD zaprepascene akcijom njegove vlade na Kosovu. Sramotne i nemoralne akcije Beograda zahtevaju cvrst jedinstven odgovor medjunarodne zajednice".

Navodeci niz mera koje mogu biti preduzete prema vlastima u Beogradu, ukljucujuci i embargo Ujedinjenih nacija na isporuke oruzja, Gelbard je rekao da je, na osnovu najnovijih informacija, “potpuno nezadovoljan zbog nedostatka napretka".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /