petak, 13. mart 1998.

SOLANA I GENERAL KLARK RAZGOVARALI SA BILJANOM PLAVSIC I MILORADOM DODIKOM

Konstruktivni pristup i posle odluke o statusu Brckog

Generalni sekretar NATO izrazio nadu da dogadjaji na Kosovu nece uticati na pozitivne promene u RS

Banjaluka. - Generalni sekretar NATO Havijer Solana i komandant snaga zapadne vojne alijanse u Evropi general Vesli Klark juce su se u Banjaluci odvojeno sastali sa predsednikom RS Biljanom Plavsic i premijerom Milorad Dodikom.

Na zajednickoj konferenciji za novinare Solana je izjavio da je sa Plavsicevom i Dodikom razgovarao o procesu reformi srpske policije, povratku izbeglica i situaciji u BiH nakon sto bude donesena arbitrazna odluka za Brcko. Generalni sekretar NATO rekao je da je sa predsednicom i premijerom razgovarao i o situaciji na Kosovu koja, kako je naglasio, ne bi trebalo da se reflektuje na stanje u BiH i pozitivne promene u srpskom entitetu. Podsecajuci da ce za par dana biti poznata arbitrazna odluka za Brcko, Solana je rekao da je predsednicu Plavsic zamolio da nastavi konstruktivnu ulogu, bez obzira na ishod arbitraznog procesa. Predsednica RS Biljana Plavsic izjavila je novinarima da su ona i premijer Dodik predstavnike NATO obavestili o promenama u generalstabu vojske Republike Srpske, policiji i pravosudju, tri institucije koje, prema njenim recima, mogu osigurati mir i prosperitet na ovim prostorima i biti garant za resavanje problema izbeglica.

Premijer Milorad Dodik je upozorio da bez ekonomskog oporavka ne moze biti trajnog mira na ovim prostorima:

- Uspesno kontrolisanje nacionalnog sukobljavanja moglo bi se pretvoriti u nekontrolisane socijalne nemire - rekao je Dodik i najavio dalje angazovanje vlade na suzbijanju sive ekonomije i poboljsanju zivotnog standarda u RS.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /