petak, 13. mart 1998.

LORD OVEN O KOSOVU ZA JUCERASNJI “DEJLI TELEGRAF"

Pravi trenutak za resenje kosovskog pitanja

Saopstenje srpskih vlasti da su spremne na dijalog bi mogao biti trenutak u kojem ce se Milosevic suociti sa sopstvenim duhom, pise Lord Oven i navodi svoj recept za resenje kosovskog problema

Beograd, FoNet. - Lord Dejvid Oven, nekadasnji kopredsednik Medjunarodne konferencije o bivsoj Jugoslaviji, ocenio je u jucerasnjem “Dejli telegrafu" da nikada nije postojao bolji trenutak za resenje kosovskog pitanja.

Kako javlja Bi-Bi-Si u emisiji na srpskom jeziku, Lord Oven je u tekstu pod naslovom “Autonomija je resenje" izneo da autoritet Ibrahima Rugove slabi zbog sve vece popularnosti Oslobodilacke vojske Kosova medju mladim Albancima, dok Slobodan Milosevic nikada nije odstupio od tvrdoglavo ideoloskog pristupa Kosovu i priznanja da je ukidanje autonomije Kosova bila njegova najveca greska". “Ipak, saopstenje srpskih vlasti da su spremne na dijalog bi mogao biti trenutak u kojem ce se Milosevic suociti sa sopstvenim duhom", pise lord Oven. On smatra da, koliko god Zapad osudjivao nacin na koji su se Srbi obracunali sa Oslobodilackom vojskom Kosova, cinjenica da su delovali sa pozicije jace strane olaksace im da naprave neophodne politicke ustupke kosovskim Albancima.

Nekadasnji posrednik Evropske unije zatim iznosi svoj recept za resenje kosovskog pitanja. Kao prvo, smatra on, trebalo bi obezbediti granice Kosova sa Makedonijom i Albanijom - jacanjem ili upucivanjem medjunarodnih snaga u te zemlje. “Od imperativnog znacaja je i uspostavljanje neke vrste medjunarodne kontrole nad srpskom policijom na Kosovu. Osim toga, Srbiji bi, osim stapa, trebalo ponuditi i sargarepu u vidu obnove clanstva u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju", pise lord Oven.

“Ako tokom narednih nekoliko meseci ne dodje do pregovora i napretka na Kosovu, Kontakt grupa ce morati da potpuno politicki, ekonomski i vojno izoluje Jugoslaviju. To ce znaciti da su Srbi napravili jos jednu pogresnu racunicu i da ce ponovo biti suoceni sa gubitkom teritorije i odlaskom svojih sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima ziveli. To ne bi samo znacilo odlazak Crne Gore iz sadasnje federacije, vec i nastanak velike Albanije. Bio bi to tuzan kraj jedne velike nacije", zavrsava lord Oven.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /