petak, 13. mart 1998.

DVOVLASCE U GLAVNOM GRADU CRNE GORE

Ko je pravi gradonacelnik?

Jedna polovina SO Podgorica smijenila Radivoja Rasovica i izabrala dr Mihaila Burica za gradonacelnika, dok druga vjeruje da je Rasovic i dalje prvi covjek u glavnom gradu Crne Gore

U ovom trenutku tesko je reci ko ima vlast u glavnom gradu Crne Gore. Od prekjuce Podgorica ima dva gradonacelnika, odnosno predsjednika SO, a duplirani su i potpredsjednici. Tog dana je imala i dvije skupstine, jer su se odbornici i fizicki razdvojili, kako bi, svako za sebe, oposlio ono sto je smatrao da treba. Tako su odbornici DPS CG i koalicionog odbornickog kluba “Narodna sloga" odvojeno zasjedali, potvrdili mandate odbornicima koji su zamijenili one iz Narodne stranke dr Bozidara Bojovica, i sa tako obezbijedjenim kvorumom i vecinom smijenili dosadasnjeg gradonacelnika Radivoja Rasovica i njegove “pomocnike" (potpredsjednike), a na njegovo mjesto vratili (izabrali) dr Mihaila Burica, koji je razrijesen duznosti poslije predsjednickih izbora prosle godine. Paralelno je zasjedao i onaj dio Skupstine kojeg cine odbornici partije Momira Bulatovica i Bojoviceve Narodne stranke, i za njih se nista posebno nije dogodilo.

U citavoj ovoj politickoj brzopoteznoj partiji nijesu jedino ucestvovala cetiri odbornika iz Liberalnog saveza CG, jer, kako je kasnije zvanicno saopsteno, nijesu zeljeli “da se svrstaju ni na jednu stranu", ali i postujuci odluke najvisih organa stranke. Stvar se u Podgorici dodatno komplikuje upravo zbog ovakvog distanciranja liberala od otimanja za vlast. A evo o cemu se radi. U LSCG tvrde da nijesu konsultovani oko toga koji ce kandidati sa izborne liste “Narodne sloge" (LSCG je na lokalnim izborima bio u koaliciji sa Narodnom strankom, SDP CG i jos nekim manjim strankama) doci na mjesto odbornika iz redova Bojovicevih “narodnjaka", posto je ovima prestao mandat po sili zakona.

“Kako nemamo namjeru da na odredjena odbornicka mjesta, pogotovo ne na taj nacin, delegiramo clanove LSCG, obavjestavamo javnost da novopostavljeni odbornici u SO Podgorica nemaju legitimne mandate, jer nemaju saglanost LSCG", saopstio je portparol liberalnog saveza Miroslav Vickovic. Liberali su se, istovremeno, odrekli onih svojih odbornika koji nijesu ispostovali generalni stav stranke i koji su se svrstali “na jednu od sukobljenih strana". Odricanje od cetvoro odbornika, doduse, ne znaci da oni gube mendate.

Nakon cijepanja DPS CG i predsjednickih izbora, “bulatovicevci" su, uz sadejstvo Bojovicevih “narodnjaka" smijenili dotadasnjeg gradonacelnika Podgorice dr Mihaila Burica, koji je, nakon izvjesnog kolebanja, iskazao lojalnost onom dijelu partije koja je ostala uz Mila Djukanovica. U medjuvremenu se dogodilo da je Bojoviceva Narodna stranka izgubila upravni spor sa Narodnom strankom dr Novaka Kilibarde i ostala je bez legaliteta, pa su njeni poslanici u crnogorskom parlamentu i odbornici u skupstinama opstina poceli da ostaju bez mandata. To je islo lako ili tesko u zavisnosti od odnosa snaga, a pokazalo se da je u Podgorici tesko.

Kako ce sada funkcionisati vlast u Podgorici tesko da je ikome jasno, iako pobjednicka strana drzi da je sve uradjeno kako valja i treba, i da je Skuupstini grada “vracen legitimitet i legalitet". Ostaje da se vidi kakve ce poteze povuci druga strana i hoce li se sve mozda okoncati zavodjenjem privremenih mjera, cime je prijeceno prije prekjucerasnjeg raspleta.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /